Άγριος πόλεμος με απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά σαφή στόχο τη δημιουργία μιας νέας υπερτράπεζας και την αναδιανομή της πίτας που ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και καταθέσεις, ξέσπασε στην ελληνική τραπεζική αγορά.


Στα αντίπαλα «στρατόπεδα» βρίσκονται η Τράπεζα Πειραιώς και η Μarfin Ρopular Βank, από τις οποίες η πρώτη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες αργά το βράδυ ότι θα υποβάλει δημόσια πρόταση με ανταλλαγή μετοχών για το σύνολο της Μarfin Ρopular.

Η τελευταία επρόκειτο σήμερα να καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που δικαιολογεί την αιφνιδιαστική κίνηση της Πειραιώς.

Υπερ-τράπεζα

Σε περίπτωση κατά την οποία τελικά δημιουργηθεί, το νέο τραπεζικό σχήμα θα αποτελέσει υπερτράπεζα με κεφαλαιοποίηση που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ (η δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση μετά την Εθνική), παρουσία στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και πολύ μεγάλο μερίδιο τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις καταθέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά. Πρόκειται για άνευ προηγουμένου θρίλερ στην ελληνική τραπεζική αγορά, καθώς ήδη από χθες αργά το βράδυ οι δύο πλευρές εξαπέλυαν μύδρους η μία εναντίον της άλλης. Πρώτη η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Μarfin.

Αντίδραση Μarfin

Άμεση ήταν η αντίδραση του ομίλου της Μarfin, κύκλοι του οποίου χαρακτήριζαν την πρόταση της Πειραιώς «παράνομη και καταχρηστική». Την ίδια στιγμή όμως το απέναντι στρατόπεδο υποστήριζε ότι οι κινήσεις του είναι καθ΄ όλα νόμιμες, καθώς έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές αλλά και τη διοίκηση της Μarfin Ρopular στην κυπριακή πρωτεύουσα. Μετά τις εξελίξεις αυτές, θεωρείται βέβαιο ότι σήμερα οι μετοχές των εμπλεκόμενων τραπεζών (Πειραιώς, Μarfin Ρopular, Μarfin FG και Κύπρου) θα τεθούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών να μεταφερθεί ακόμα και στα δικαστήρια, σε περίπτωση που η κόντρα δεν λυθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση του πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, εκτιμάται ότι θα κριθεί αργά ή γρήγορα από τους ίδιους τους μετόχους των δύο τραπεζών, οι οποίοι έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Ήδη από χθες το πρωί άρχισε, με αφορμή την αύξηση-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της Μarfin Financial Group, η έντονη φημολογία για κίνηση έκπληξη από την πλευρά του ιθύνοντος νου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου κ. Ανδρέα Βγενόπουλου. Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς τοποθετούσαν την κίνηση αυτή προς την κατεύθυνση τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Μarfin, ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ομίλου της Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα για την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση εξαγοράς. Αμέσως, όπως αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς, η διοίκηση της τράπεζας αντέδρασε και άρχισε τις διαδικασίες για την υποβολή της πρότασής της, η οποία τελικά ανακοινώθηκε αργά το βράδυ. Μετά την εκδήλωση των προθέσεων και των δύο πλευρών άρχισε μπαράζ ανεπίσημης πληροφόρησης, όπου η μία πλευρά κατηγορούσε την άλλη για «χτυπήματα κάτω από τη μέση», αξιοποίηση εμπιστευτικής πληροφόρησης, ακόμα και κινήσεις παράνομες και καταχρηστικές.

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα

Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να κλιμακωθεί σήμερα, με την επίσημη ανακοίνωση της προσφοράς και της Μarfin Ρopular προς Πειραιώς και Κύπρου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας- όπως φαίνεται – θα γίνει με καταβολή μετρητών. Στον αντίποδα, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αφορά μόνο ανταλλαγή μετοχών, συγκεκριμένα σε αναλογία μίας μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς για κάθε πέντε και επτά δέκατα (5,70) μετοχές της Μarfin Ρopular Βank. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, αυτό σημαίνει ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αποτιμά τη Μarfin Ρopular στα 4,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σχεδόν στο μισό της πραγματικής χρηματιστηριακής τιμής των 8,89 ευρώ ανά μετοχή. Και αυτό, ενώ στο κείμενο της ανακοίνωσης της Πειραιώς αναφέρεται ότι η σχέση ανταλλαγής «τεκμηριώνεται από την εύλογη και δίκαιη σχέση αξίας των δύο εταιρειών»- φρασεολογία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της Μarfin.

Επισημαίνεται ότι κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς κατηγορούν το αντίπαλο «στρατόπεδο» ότι σκοπίμως επικαλείται την κεφαλαιοποίηση της τράπεζάς του προκειμένου να εμφανίσουν τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως ισάξια, ενώ με βάση τα μερίδια αγοράς σε καταθέσεις και χορηγήσεις, αλλά και τον αριθμό των καταστημάτων η Πειραιώς υπερέχει σαφώς έναντι της Μarfin Ρopular.

Οι τραπεζίτες καίγονταν να μάθουν και ρωτούσαν τον Αλογοσκούφη


ΑΝΑΨΕ χθες το τηλέφωνο του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μarfin Financial Group κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όλοι οι τραπεζίτες καίγονταν να μάθουν τι διημείφθη στη συνάντηση, τι αποκάλυψε ο κ. Βγενόπουλος στον υπουργό και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους για τα σχέδια που θα υλοποιηθούν με τα 5 δισ. των πετρο… ευρώ της Μarfin.

Στην αγορά είχε επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση και τα σενάρια για τις επικείμενες εξελίξεις έδιναν κι έπαιρναν.

Θετική εξέλιξη

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Μarfin ως θετική εξέλιξη, η οποία- κατά τον κ. Αλογοσκούφη- δείχνει την εξωστρέφεια που έχει αποκτήσει η οικονομία.

Υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές σημείωναν- προτού γίνει γνωστή η εξέλιξη με την Πειραιώς- ότι η κίνηση της Μarfin είναι ακόμη ένα δείγμα πως η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξέφραζαν την πεποίθηση πως στόχος των αραβικών κεφαλαίων είναι η δραστηριοποίηση στο σύνολο της περιοχής και όχι μόνο στην Ελλάδα. Άλλωστε, σημείωναν οι ίδιες πηγές, και η Credit Αgricole γι΄ αυτό ήρθε στην Ελλάδα, για να την έχει ως έδρα των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούσαν ότι τα αραβικά κεφάλαια είναι ευπρόσδεκτα και δεν υπάρχει ανησυχία ως προς την προέλευσή τους, αφού είναι γνωστό πως έχουν αποκτηθεί από την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών.

Άλλωστε αυτό είχε διαμηνύσει ο κ. Αλογοσκούφης και στον πρίγκιπα του Ντουμπάι Σαούντ Μπαλάουι, πρόεδρο της Μarfin, όταν τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του πρόσφατα.

Όπως και χθες επανέλαβε στον κ. Βγενόπουλο, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους, Έλληνες και ξένους, χωρίς διακρίσεις ούτε υπέρ ούτε κατά.

Διευκρίνιση η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Πειραιώς και Μarfin…

Ποιa πρόταση θα κατατεθεί πρώτη


ΕΓΚΥΡΟΙ τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ήδη από σήμερα το πρωί τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για το ποιος από τους δύο θα καταθέσει πρώτος στις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας τη δημόσια πρόταση για την απόκτηση της άλλης πλευράς. Και αυτό καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να «τρέχουν» ταυτόχρονα οι δύο δημόσιες προσφορές. Συνεπώς, στην περίπτωση που η Πειραιώς αποκτήσει το προβάδισμα αυτό, αποκτά πίστωση χρόνου για να οργανώσει την επόμενη κίνησή της.

Στον αντίποδα, αν το προβάδισμα αποκτηθεί από την πλευρά της Μarfin, το «παιχνίδι» θα κριθεί από την απόφαση των μετόχων της Πειραιώς, ανάλογα με το τίμημα που θα τους προσφέρει η Μarfin. ● Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη προληπτική κίνηση είχε εκδηλωθεί και από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κατέθεσε δημόσια πρόταση για απόκτηση της Εμπορικής (την οποία στη συνέχεια απέσυρε) όταν η διοίκησή της διαπίστωσε τις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς για υποβολή δημόσιας πρότασης με στόχο την εξαγορά της.