ΣΕ «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ φόρμουλα» συμφώνησαν οι στρατιωτικοί στην Άγκυρα δίνοντας τελικά τη συγκατάθεσή τους για κατεδάφιση της γέφυρας στην οδό Λήδρας στην κατεχόμενη Λευκωσία παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους. Έτσι η γέφυρα αναμένεται να πέσει σήμερα ανοίγοντας τον δρόμο για την επανένωση της οδού Λήδρας. Μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης παρουσιάζεται- εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν- ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είχε απειλήσει ακόμη και με παραίτηση αν οι στρατιωτικοί δεν υποχωρούσαν.

Το σκηνικό ξεκαθάρισε χθες λίγο μετά το μεσημέρι, όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «η τελική απόφαση για την κατεδάφιση της γέφυρας ανήκει στους αρμοδίους της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»». Το υπουργείο Εξωτερικών πληροφορούσε ακόμη ότι «έλαβε υπόψη και την άποψη του στρατού», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των κατεχομένων και του στρατιωτικού κατεστημένου στην Άγκυρα.

Πηγές από την Άγκυρα αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ενδιάμεση φόρμουλα. Ο στρατός αποδέχτηκε να κατεδαφιστεί η γέφυρα, αλλά με τον όρο ότι τα τείχη στις δύο πλευρές θα γκρεμιστούν ταυτόχρονα.

Πάντως αμέσως μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ακολούθησε η ανακοίνωση του εκπροσώπου τού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η κατεδάφιση της γέφυρας αρχίζει σήμερα.

Ωστόσο η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, κρίση μεταξύ στρατού και κατεχομένων δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι ενδεχομένως και να βαθύνει μετά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση της λεγόμενης «Βουλής» των κατεχομένων. Αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητήσει και εξασφαλίσει την τροποποίηση του άρθρου 10 του λεγόμενου «Συντάγματος», σύμφωνα με το οποίο η περιοχή Λήδρας είναι στρατιωτική περιοχή, τότε η κρίση θα λάβει σοβαρότατες διαστάσεις.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι είναι η πρώτη φορά που η τουρκοκυπριακή ηγεσία αντιστάθηκε στους στρατηγούς της Άγκυρας έχοντας ωστόσο στο πλευρό της και την τουρκική κυβέρνηση. Αυτή τη μάχη φαίνεται να την έχει κερδίσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά και με τη συμβολή του τουρκικού Τύπου. Χθες οι περισσότερες εφημερίδες ασκούσαν έντονη κριτική στον στρατό καλώντας τον να μην κάνει πολιτική.

Πώς είναι δυνατόν η τουρκοκυπριακή ηγεσία να συζητήσει το Κυπριακό με τον Τ. Παπαδόπουλο αν δεν μπορεί ανεξάρτητη να λάβει μια απόφαση για τη γέφυρα, διερωτάται η εφημερίδα «Χουριέτ». Η «Ραντικάλ» γράφει ότι η ίδια η Τουρκία υπονόμευσε την άποψη ότι η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι «ανεξάρτητο κράτος», «βάζοντας βούτυρο στο ψωμί του Παπαδόπουλου». Η «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση της γέφυρας δίνει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να δώσει το μήνυμα ότι είναι διαλλακτική και στηρίζει τη λύση του Κυπριακού.