Άλλος ένας μεγάλος ξένος θεσμικός, ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος της ΑΧΑ, εισέρχεται (μετά τον διεθνή επενδυτικό οίκο Fidelity) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Απέκτησε- σύμφωνα με πληροφορίες- το 5% της εταιρείας, ενώ το ίδιο ποσοστό εμφανίζεται να κατέχει και ο έτερος μεγάλος ξένος επενδυτής.


Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 10% της ΔΕΗ ελέγχεται πλέον άμεσα από ξένους. Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Δημήτρης Μανιατάκης, με άρθρο του στο περιοδικό «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» που εκδίδεται από τη ΔΕΗ και διανέμεται στο προσωπικό

ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ

Προτρέπει για «κατάλληλες αναπροσαρμογές και ενθάρρυνση της κινητικότητας των εργαζομένων»

της εταιρείας, προαναγγέλλει μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού.

Εξαγορά βρετανικής ασφαλιστικής

Το ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που περιήλθε πρόσφατα στον έλεγχο του γαλλικού κολοσσού της ΑΧΑ, ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στο 5% και προέκυψε έπειτα από την εξαγορά του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου, της Winter-thur΄s.

Η τελευταία κατείχε απευθείας το 3,5% της ΔΕΗ, ενώ μέσω άλλων funds είχε και το υπόλοιπο 1,5%. Η απόκτηση της βρετανικής εταιρείας από τη γαλλική ΑΧΑ, και κατ΄ επέκταση η είσοδός της με 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ έγινε την περασμένη εβδομάδα και καταγράφηκε στην πορεία της μετοχής της δημόσιας επιχείρησης που κινήθηκε ανοδικά.

Κύκλοι της εταιρείας επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες, αναμένεται ωστόσο και επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τον γαλλικό όμιλο.

Μετά την Αlpha Ασφαλιστική

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση της ΑΧΑ στην ελληνική αγορά, αυτή τη φορά με έμμεσο τρόπο. Πριν από λίγους μήνες είχε εξαγοράσει την Αlpha Ασφαλιστική, θυγατρική της Αlpha Βank, κάνοντας έτσι την είσοδό της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Η ΑΧΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζοασφαλιστικούς ομίλους σε παγκόσμιο επίπεδο και δραστηριοποιείται κυρίως στις ασφάλειες.

Μετατάξεις προσωπικού

Με το άρθρο του στο περιοδικό «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» ο κ. Μανιατάκης αναφέρεται στην ανάγκη «κινητικότητας των εργαζομένων ως βασικού στοιχείου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού διεθνώς».

Φέρει μάλιστα ως παράδειγμα τη γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού ΕDF όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο προσωπικό, καθώς έχει εντάξει στους στόχους της μεταξύ των άλλων και «την επαγγελματική προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, οι οποίοι ενθαρρύνονται να αποκτούν εμπειρίες και ευκαιρίες για επανακατάρτιση».

Εν όψει μάλιστα του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ (13 Ιανουαρίου), υποστηρίζει ότι «ο μετασχηματισμός και η διαχείριση αλλαγών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποτελούν δεσμεύσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων στον ηλεκτρισμό» και προτρέπει για «κατάλληλες αναπροσαρμογές και ενθάρρυνση της κινητικότητας των εργαζομένων».