Η συγκομιδή. Τα νέα φυτά θα αντέχουν στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη και το

Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν χθες ότι κατάφεραν

να τροποποιήσουν γενετικά, παίρνοντας ένα γονίδιο από το βακτήριο Ε. Coli,

ποικιλία ρυζιού με αποτέλεσμα να αντέχει στην ξηρασία και το αλμυρό νερό.

Διευκρίνισαν πως το γονίδιο που πρόσθεσαν προέρχεται από την τρεχαλόζη, ένα

είδος σακχάρου που καθιστά τα φυτά ανθεκτικά στις αντίξοες περιβαλλοντικές

συνθήκες.

«Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται ραγδαία, η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται, το

πόσιμο νερό σπανίζει, ενώ οι ολοένα και επιδεινούμενες περιβαλλοντικές

συνθήκες αποτελούν πλέον σοβαρή απειλή για την παγκόσμια αγροτική παραγωγή και

την ασφάλεια των τροφίμων», τόνισε ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής

Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Κορνέλ, Ρέι Γου, και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε

κάνουμε για να βοηθήσουμε τις σοδειές να αντεπεξέλθουν στις περιβαλλοντικές

συνθήκες θα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα και ποσότητα των

τροφίμων γι’ αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ρύζι ίντικα, που αποτελεί το 80% της παγκόσμιας

σοδειάς και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι και άλλα είδη ρυζιού, όπως και το

καλαμπόκι, η σόγια, το σιτάρι και το ζαχαροκάλαμο, μπορούν να τροποποιηθούν

γενετικά με την τρεχαλόζη, η οποία βρίσκεται στη φύση σε πολλούς οργανισμούς.