Τα 43 χρόνια που έχουν περάσει από το καλοκαίρι του 1958, στο Γραμματικό του

Μαραθώνα, δεν μπορούν να σβήσουν από τη μνήμη του Κωτσικόλλια, του «Καλοφαγά»,

τις εικόνες και τις σκηνές, μέσα κι έξω από τη γραφική ταβερνούλα του, όταν

επί μέρες και νύχτες γινόντουσαν τα γυρίσματα, της ταινίας του Ορέστη Λάσκου

«Γερακίνα» που είχε σημειώσει, τότε, μεγάλη εμπορική επιτυχία στους

κινηματογράφους πρώτης και δεύτερης προβολής στην Αθήνα καθώς και στην

επαρχία. Οπερατέρ, φωτογράφοι, ηλεκτρολόγοι, αυτοκίνητα με ενδυμασίες

ηθοποιών, όργανα δημοτικής ορχήστρας, κόσμος, φασαρία, φωνές παντού εδώ πέρα,

θυμάται και μας αφηγείται ο Κώστας Κόλλιας, ο ταβερνιάρης, που κρατάει επί 51

χρόνια τον «Καλοφαγά» μέσα στο χωριό Γραμματικό. Σ’ αυτό το στέκι, πέρασαν το

καλοκαίρι εκείνο (του 1958), οι Γιώργος Φούντας, Θόδωρος Μορίδης, Μπεάτα

Ασημακοπούλου, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο

Φοίβος Ταξιάρχης, η Μαρία Μοσχολιού και δεκάδες κομπάρσοι. Κοντά στους

ηθοποιούς και πέντε – έξι μουσικοί με κλαρίνα, και βιολιά συνόδευαν τον

Δημήτρη Ζάχο, που ήταν τότε στις μεγάλες του δόξες και εμφανιζόταν και

τραγουδούσε δημοτικά τραγούδια σε ταινίες αναλόγου περιεχομένου.

Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνες τις μέρες, μας λέει τώρα ο Κώστας Κόλλιας, γιατί

αυτός ο μήνας που έγιναν τα γυρίσματα της «Γερακίνας» μου φαινόταν τότε ότι

ήταν σαν να είχε περάσει ολόκληρη ζωή! Μια ολόκληρη μέρα ­ λέει ­ χρειάστηκε

για μια σκηνή που γύριζαν ο Φούντας με την Μπεάτα Ασημακοπούλου. Ο Λάσκος κάθε

τόσο έδινε οδηγίες και εντολές στους τεχνικούς. Έλεγε: «Άντε παιδιά, πάμε

πάλι» κι ύστερα ξανά: «Μπράβο παιδιά, πολύ ωραία, αλλά πάμε άλλη μια φορά». Κι

όταν σε κάποια στιγμή αγανάκτησαν οι ηθοποιοί, ο Ορέστης Λάσκος, τους

υποσχέθηκε πως αν ξαναγύριζαν το ίδιο πλάνο, θα τους έκανε εκείνη τη μέρα ένα

πλούσιο τραπέζι.

Εγώ τότε ­ λέει ο Κωτσικόλλιας ο ταβερνιάρης ­ τους λυπόμουν τους ηθοποιούς

γιατί ζούσα κάθε ώρα από κοντά πόσο βασανιστικό ήταν να γυρίζουν τα ίδια

πλάνα, μέχρι να πετύχουν την τελική σκηνή. Τα 43 χρόνια από τότε, έχουν αφήσει

πολλές εικόνες στη σκέψη του Κόλλια, όχι μόνο από την «Γερακίνα» του Λάσκου,

που γυρίστηκε μέσα και έξω από την ταβέρνα του, αλλά και από τους χιλιάδες

κόσμου που γεύτηκαν τις σπεσιαλιτέ από την ωραία κουζίνα του και το

καταπληκτικό αρετσίνωτο κρασί του, που προέρχεται από μούστο από τα ξερικά

αμπέλια του Γραμματικού. Στο υπόγειο του «Καλοφαγά» 8 παλιά ξύλινα βαρέλια των

120 κιλών το καθένα, είναι γεμάτα από το ωραίο κρασί του Κόλλια. Σήμερα η

ταβέρνα ανήκει στον γιο τού Κωτσικόλλια, στον Σπύρο. Όμως η σύζυγος του

τελευταίου, η κυριά Πόπη είναι η ψυχή του μαγαζιού, με την επιβλητική παρουσία

της στην κουζίνα όπου φτιάχνει τοπικές σπεσιαλιτέ με πρώτη και καλύτερη τη

χορτόπιτα τη Γραμματικιώτικη, που γίνεται από φύλλο που ανοίγει η οικοδέσποινα

καθώς και από σπανάκι και ποικιλία άγριων χόρτων και ψήνεται πάνω σε πυρωμένη

πλάκα. Επίσης η κυρία Πόπη, ετοιμάζει σκορδόψωμα ατομικά (ζυμάρι και σκόρδο).

Επίσης στα ορντέβρ, δοκιμάστε τα αμπελοφάσουλα (σαλάτα) παντζαροσαλάτα, χόρτα,

σαλάτες εποχής, πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές (τηγανητές). Για

κύρια πιάτα κρέατα της ώρας: Δοκιμάστε τους μποξάδες (μπόλια με συκωταριές και

σκόρδο). Προβατίνα στο λαδόχαρτο (γκιούλμπασι) κοκορέτσι παραδοσιακό,

παϊδάκια, μπιφτέκι, μπριζόλες. Επιδόρπιο γλυκά ταψιού που φτιάχνει η Πόπη

Κόλλια: Καρυδόπιτα, ραβανί, σάμαλι ή γλυκό κουταλιού εποχής (βύσσινο, κυδώνι

τριφτό).

Λαϊκή ταβέρνα «Ο ΚΑΛΟΦΑΓΑΣ», 28ης Οκτωβρίου 6, Γραμματικό Μαραθώνα. Τηλ.

(0294-61193 και 61677). Ανοιχτά κάθε μέρα. Κλειστό κάθε Τρίτη. Από τον

Μαραθώνα απέχει 7 χλμ. Μπορείτε να πάτε και από την Εθνική Οδό Αθηνών –

Λαμίας, στο ύψος του Κρυονερίου. Ακολουθήστε τον δρόμο Άγ. Στέφανος – Λίμνη

Μαραθώνα – Καλέντζι – Γραμματικό.