Δεν υπάρχει λίστα με τα σημαντικότερα μουσικά άλμπουμ όλων των εποχών που να μην περιλαμβάνει το «The Joshua Tree» των U2, που κυκλοφόρησε πριν από 29 χρόνια, στις 9 Μαρτίου του 1987. Με πωλήσεις 25 εκατομμυρίων αντιτύπων -σε μια εποχή που οι πωλήσεις ακόμη σήμαιναν κάτι -ο δίσκος που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τα «Where the streets have no name», «I still haven’t found what I’m looking for» και «With or without you» είναι το μπεστ σέλερ του συγκροτήματος.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αντον Κόρμπιν που «ντύνουν» το άλμπουμ είναι εξίσου αριστουργηματικές και επιδραστικές. Ανάμεσα στα ανέκφραστα έως βλοσυρά μέλη των U2 (ήταν η «σοβαρή» φάση της καριέρας τους) δεσπόζει το Joshua Tree του τίτλου. Μία μοναχική βραχύφυλλη γιούκα (yucca brevifolia), όπως είναι η επιστημονική ονομασία του φυτού, που για περισσότερα από 200 χρόνια στεκόταν περήφανη στο Joshua Tree National Park στην έρημο Μοχάβι των ΗΠΑ, μέχρι που το 2000 έγειρε στο έδαφος και πέθανε.

Από το 1987 πολλοί φαν των U2 διασχίζουν την έρημο, που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Καλιφόρνιας, για να δουν από κοντά το Joshua Tree. Ενα ταξίδι-προσκύνημα που τον περασμένο Μάιο έκαναν και δύο Ελληνες, ο Χάρης και ο Βαγγέλης, μαζί με τον Αμερικανό Τζιμ. Σήμερα έστειλαν σε φίλους τους και φαν κλαμπ των U2 το σχετικό βίντεο για τα «χρόνια πολλά» του ιστορικού άλμπουμ, και με την άδειά τους το μοιράζομαι μαζί σας.

Για να βρει κανείς ό,τι έχει απομείνει από το Joshua Tree (τον Φεβρουάριο του 2015 διαπιστώθηκε ότι κάποιος είχε αφαιρέσει με πριόνι ένα μεγάλο κομμάτι του) ακολουθεί τα «τάματα» που έχουν αφήσει οι επισκέπτες, από CD και επιγραφές μέχρι έργα τέχνης και κιθάρες. Κάτι σαν τον τάφο του Τζιμ Μόρισον στο Παρίσι, αλλά πιο μεγάλο, πιο μελαγχολικό, πιο επιβλητικό, σαν το τραγούδι που επέλεξαν για να επενδύσουν μουσικά το βίντεο: «I want to reach out / and touch the flame / where the streets have no name».