Ολα έδειχναν ότι η επικύρωση από το Κογκρέσο του διορισμού του εκλεκτού του προέδρου Τραμπ, Μπρεντ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο θα ήταν μια απλή, τυπική διαδικασία. Οταν όμως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες μιας καθηγήτριας πανεπιστημίου ότι ο Κάβανο της είχε επιτεθεί σεξουαλικά πριν από  δεκαετίες, όλα άλλαξαν. Πλέον οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές αισθάνονται λιγότερη πίεση να τον στηρίξουν, ως έναν τρόπο να καθησυχάσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που θα γίνουν σε μόλις επτά εβδομάδες.

Η 50χρονη Φορντ, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας, περιέγραψε – αρχικά σε επιστολή της σε γερουσιαστή των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια – πως ο Κάβανο όταν εκείνη ήταν 15 ετών και εκείνος 17, την έριξε στο κρεβάτι μεθυσμένος και την κράτησε διά της βίας, προσπαθώντας να έρθει σε επαφή μαζί της. Ενας φίλος του μπήκε στο δωμάτιο και διέκοψε την επίθεση. Δεν ανέφερε τίποτα σε κανέναν, όμως το θέμα προέκυψε στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας που έκανε η Φορντ, όπως επιβεβαιώνει και ο ψυχολόγος της.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ. Ο 53χρονος Κάβανο, ιδιαίτερα συντηρητικός δικαστής, είχε χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, μια εκ των οποίων και με τον πρόεδρο Τραμπ. Εχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες της Φορντ «παντελώς ψευδείς», κάτι αναμενόμενο καθώς διακυβεύεται ένα από τα ανώτατα αξιώματα στη χώρα και μάλιστα ισόβιας διάρκειας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας για δικαστικά θέματα Τσακ Γκράσλεϊ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τη Δευτέρα δημόσια ακρόαση στην οποία θα παραστούν τόσο ο Κάβανο όσο και η καταγγέλλουσα. «Οποιος έχει κάτι τόσο σημαντικό να πει όπως η κ. Φορντ, θα πρέπει να ακουστεί» δήλωσε ο Γκράσλεϊ. «θα ακουστούν όλες οι απόψεις». Η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναβολή της ψηφοφορίας στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο που ήταν προγραμματισμένη για αύριο.

Η Αμερική βρήκε άλλον ένα λόγο να διχαστεί. Ομως ασχέτως του τι συνέβη και ποια θα είναι η συνέχεια, πλέον ο Κάβανο και η Φορντ εκπροσωπούν τις αντίθετες πλευρές της εκστρατείας #MeToo και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον θα γίνει ακόμα πιο ζοφερή. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι κατηγορίες της Φορντ εντείνουν την ανάγκη να επικυρωθεί ο διορισμός του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Εάν κάποιος μπορεί να καταστρέψει κάποιον άλλο με τέτοιους ισχυρισμούς, τότε εσείς, εγώ, κάθε άνδρας, θα πρέπει να ανησυχεί» δήλωσε ο δικηγόρος του Τραμπ στο «Politico».

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. Τώρα η Φορντ, ο χαρακτήρας της, η ζωή της, οι πολιτικές πεποιθήσεις της, θα μπούν στο μικροσκόπιο. Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Ανίτα Χιλ, η οποία το 1991 είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση τον Κλάρενς Τόμας, στην ίδια φάση της διαδικασίας επικύρωσης για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ομως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το 1991. Τα δύο κόμματα στην Αμερική είναι δημογραφικά πολωμένα. Σχεδόν τα 2/3 των γυναικών απορρίπτουν τον Τραμπ, ενώ η πλειονότητα των ανδρών τον εγκρίνει. Η μάχη για την υποψηφιότητα του Κάβανο αποκρυσταλλώνει αυτόν τον διαχωρισμό.

Τα πράγματα δεν γίνονται πιο εύκολα ούτε από τις αποκαλύψεις της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς που διατείνεται ότι είχε σχέσεις με τον Τραμπ – κάτι που ο ίδιος αρνείται, παρότι γνωρίζουμε ότι την είχε πληρώσει μέσω του δικηγόρου του για να μην κάνει αποκαλύψεις. Στο βιβλίο που γράφει η Ντάνιελς περιγράφει το πέος του αμερικανού προέδρου, για να αποδείξει ότι είχαν επαφές. Το συγκρίνει μάλιστα με ένα μανιτάρι, τον Τοντ, από το βιντεογκέιμ Mario Kart, του γνωστού Σούπερ Μάριο. Πιο χαμηλά δεν γίνεται…