Το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος και με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου σε περίπτωση που η Βουλή, στην οποία διαβιβάστηκαν ήδη δύο δικογραφίες – μία για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και μία για το ακίνητο της Σύρου -, ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε πρόσφατα στην υπόθεση της Novartis και αποφανθεί ότι το αδίκημα αυτό παραμένει… ζωντανό και δεν έχει παραγραφεί.Σε μια τέτοια περίπτωση οι δικογραφίες θα επιστρέψουν πίσω πίσω στην τακτική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω το σκέλος αυτό και να κρίνουν αν συντρέχει λόγος να απαγγελθεί εις βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι δύο ανακριτές έχουν στη διάθεσή τους νέα στοιχεία που φτάνουν από τις ελβετικές και κυπριακές Αρχές και αφορούν τόσο κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών όσο και διαφόρων offshore. Οι δικαστικές εξελίξεις… τρέχουν, ενώ ήδη ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την απολογία τους, στο τέλος Σεπτεμβρίου, που αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Το κατηγορητήριο το οποίο θα κληθούν να αντικρούσουν προσκομίζοντας τα δικά τους στοιχεία αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες.

Κατά την κατηγορία, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες, φέρεται ότι χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών με στόχο να εξαφανίσει τα ίχνη της πράξης που του αποδίδεται.

Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων τραπεζικών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, διά του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και ο ίδιος ο Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικές Αρχές, φέρεται ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχε κινηθεί σε 200 ουγκιές χρυσού και 6.000 ουγκιές ασημιού.