Καμία αντίρρηση: Ο έλληνας πρεσβευτής στην Ελβετία είχε το δίκιο του όταν απαίτησε να αποχωρήσουν τα ελληνικά φιλμ από το OtherMovie Fest,το σημαντικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται στo Λουγκάνο αλλά τόλμησε να καλέσει σκοπιανό έργο στο οποίο η χώρα προέλευσης αναφερόταν η «Μακεδονία».

Ως γνωστόν η Μακεδονία είναι μία και είναι δικιά μας και οπρεσβευτής Χαράλαμπος Μάνεσης έστειλε δικαιολογημένα επιστολή στο OtherMovie Festστις 23 Οκτωβρίου, ζητώντας «εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» να αποσυρθούν οι ελληνικές συμμετοχές, επειδή το Φεστιβάλ στον κατάλογό του παρουσιάζει ταινίες που προέρχονται από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με την οδηγία του ΟΗΕ, από την «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή «FYROM».

Τώρα λοιπόν απομένει από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες να πράξει κάτι αντίστοιχο, ζητώντας την αποχώρηση της ταινίας «Μικρά Αγγλία» από τα Οσκαρ.

Το εξαιρετικό φιλμ του Παντελή Βούλγαρη είναι στη λίστα της Ακαδημίας του Χόλιγουντ για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του 2015, αλλά οι διοργανωτές των 87ων Οσκαρ αναφέρουν την επίσης υποψήφια ταινία«To the Hilt» του Στόλε Πόποφ,ως φιλμ από τη «Μακεδονία»!

Και γιατί όχι και ο πρεσβευτής μας στη Γαλλία να κάνει και αυτός το ίδιο, αν στις Κάννες τον Μάιο τύχει να συμμετάσχει κάποια ελληνική ταινία και μπορεί να υπάρχει και κάποια σκοπιανή που «κλέβει» το όνομα της Μακεδονίας μας, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά μάλλον τότε διέφυγε των αντανακλαστικών της ελληνικής διπλωματίας.

Και κάπως έτσι στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και στα Οσκαρ θα παίζονται και θα συμμετέχουν οι ταινίες των Σκοπίων ως ταινίες από τη «Μακεδονία», ενώ οι ελληνικές θα έχουν αυτοαποκλειστεί, αφήνοντας σε άλλους το πεδίο ελεύθερο.