Βεβαίως, κανείς από τους υψηλούς παριστάμενους δεν ακούει τον άλλο στις διεθνείς συνάξεις όταν εκφωνούνται επίσημοι λόγοι –γραφειοκράτες αναλαμβάνουν μετά να τους μελετήσουν και δημοσιογράφοι να τους σχολιάσουν. Κανείς λοιπόν, ευτυχώς, δεν άκουσε το κείμενο που ετοίμασε ο λογογράφος του Πρωθυπουργού για τη διάσκεψη Belt and Road στο Πεκίνο. Αν όμως ο κινέζος διπλωμάτης που θα μελετήσει το κείμενο είναι εθνικιστής, θα θυμώσει με την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους βυζαντινούς καλόγερους που έκλεψαν κουκούλια από την Κίνα, τα έφεραν στη «σημερινή Θράκη»(;) και στέρησαν από την πατρίδα του το μονοπώλιο του μεταξιού. Προφανώς, ο λογογράφος δεν υποπτεύεται ότι κάτι που γεμίζει σχολική περηφάνια τον ίδιο, μπορεί να προσβάλει κάποιον άλλον. Αν ο διπλωμάτης είναι πραγματιστής, απλώς θα απορήσει: «Μα είναι σοβαροί οι Ελληνες; Απειλούν ότι στον νέο Δρόμο του Μεταξιού θα κάνουν λαθρεμπόριο;».

Στη συνέχεια, ο λογογράφος, διά στόματος Πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι η ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού δεν είναι ιστορία «μεγάλων δυνάμεων, θρησκειών, εθνών και εμπορικών συμφερόντων αλλά ιστορία λαών, των επαφών και των επικοινωνιών τους». Διότι ο Δρόμος του Μεταξιού δεν χτίστηκε «μόνο από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω». Ητοι, κλείνοντας το μάτι στους «από κάτω» ψηφοφόρους, τους λέει «εσείς φτιάξατε τον Δρόμο, όχι οι έμποροι» –ούτε η θρησκεία διά των μοναχών, που είχε αναφέρει μια παράγραφο παραπάνω. Διότι, όπως γράφουν όλα τα εγχειρίδια μαρξισμού – λενινισμού, «την Ιστορία τη γράφουν οι μάζες» –όχι οι έμποροι που, για να κερδίσουν, μεταφέρουν είδη πολυτελείας σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων· για να τα πουλήσουν στους πλούσιους και στους ηγεμόνες, φυσικά.

«Μα είναι γελοίοι; Ερχονται σε διάσκεψη που θέλει να ιδρύσει το μεγαλύτερο σύγχρονο δίκτυο εμπορίου, επενδύοντας ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, για να μας πουν ότι αυτό το κάνουν οι μάζες;» αναρωτιέται ο διπλωμάτης. «Ούτε επί Μάο δεν θα λέγαμε τέτοια, κι ας του άρεσαν». Δεν ξέρουμε αν αρέσουν στον κ. Τσίπρα ούτε αν έχει μεγαλύτερη δύναμη επιβολής από τον Μάο.

Στις διεθνείς διασκέψεις, όπου διακυβεύονται ισχύς και πλούτος κρατών και ανθρώπων, δεν πηγαίνεις να απαγγείλεις ούτε ιστορικά ανέκδοτα του δημοτικού ούτε τη σταλινική αλφαβήτα –γιατί τινάζεις στον αέρα και το μεγαλόπνοο σχέδιο του κ. Κοτζιά για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. «Πού οι Ελληνες;» και «Πού τα ελληνικά πίσω απ’ τον Υμηττό εκεί, από την Πεντέλη πέρα;» –είπε απελπισμένος ο ελληνομαθής διπλωμάτης του Ελληνικού Γραφείου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών· και αποφάσισε να ζητήσει μετάθεση για το Κυπριακό Γραφείο.