Επειδή τίποτε δεν μένει κρυφό σε αυτή τη χώρα, ήταν θέμα (ολίγων) ημερών να αποκαλυφθεί ποιος είναι τελικά πίσω από αυτό το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας που γνωμάτευσε υπέρ των απόψεων του υπουργού Παππά ότι πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο τέσσερα κανάλια, και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πρέπει να καταστραφεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι επικεφαλής αυτού του (επιεικώς περίεργου) Ινστιτούτου, που ανακάλυψε ως άλλος… Κολόμβος ο περί ου ο λόγος Παππάς, είναι μια κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, καθόλου άσχετη με τα δικά μας. Αντιθέτως, τη βρήκα –γιατί την «έψαξα» χθες για ώρες στο Διαδίκτυο –πολύ σχετική και πολύ «μέσα» στα πράγματα.

Διότι η κυρία έχει πρωτοστατήσει την περίοδο του θερινού δημοψηφίσματος υπέρ του Οχι (τότε δηλαδή που ο πρόεδρος Αλέξης προπαγάνδιζε το Οχι, αλλά μετά που κέρδισε το έκανε Ναι). Και είχε αναδειχθεί μάλιστα κορυφαία ακτιβίστρια υπέρ του Οχι καθώς είχε πρωταγωνιστήσει στη συλλογή υπογραφών στην Ιταλία. Επεισε, σου λέει, καμιά εκατοστή πανεπιστημιακές προσωπικότητες (96 για την ακρίβεια) να υπογράψουν το κείμενο που υποδείκνυε στους Ελληνες τι να ψηφίσουν «για το καλό τους»…

Φυσικά την πάτησε και αυτή, όπως και οι υπόλοιποι 95, γιατί ο πρόεδρος Αλέξης είχε άλλα στο μυαλό –η εξουσία είναι γλυκιά ως γνωστόν, σιγά να μην την άφηνε επειδή «τρελάθηκαν» οι Ελληνες και ψήφισαν Οχι…

Η σινιόρα Μαρία Λουίζα, όμως, δεν έμεινε σε αυτό. Δεν την πτόησε δηλαδή η βαριά ήττα επί προσωπικού. Αντιθέτως, είπε να το κάνει ακόμη χειρότερο το πράγμα: πίστεψε τα όσα έλεγαν ο πρόεδρος Αλέξης, η κυρία Τασία και άλλα συμπαθή άτομα από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των προσφύγων. Και κάθεται η φλογερή αγωνίστρια και φτιάχνει πύρινο κείμενο, το οποίο τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη!

Τώρα να δω τι θα λέει, που με κάτι τέτοια κινδυνεύουμε να μας εξωπετάξουν από το Σένγκεν…

Αλυσίδες

Ποσώς, οφείλω να δηλώσω, με ενδιαφέρει η ψυχική κατάσταση της κυρίας (μετά τις απανωτές απογοητεύσεις που εισπράττει από τις πολιτικές Τσίπρα) όπως και οι απόψεις της. Θα αφιερώσω λοιπόν λιγάκι από τον χώρο της σημερινής μου στήλης σε αυτή καθεαυτήν την Εκθεση Φλωρεντίας, η οποία πραγματικά έχει ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία.

Ψάχνοντας λοιπόν το πράγμα, διαπιστώνει κανείς ότι η έκθεση του Ινστιτούτου της κυρίας Στάσι στηρίχθηκε κατά βάση σε μια μελέτη δύο… Ελλήνων (χα!) υπό τον τίτλο «Media Policy and independent Journalism in Greece» («Πολιτική μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα»).

Η μελέτη αυτή η οποία παρουσιάστηκε την 1η Μαΐου 2015 συντάχθηκε από τους εξής δύο κυρίους: Πέτρο Ιωσηφίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και Δημήτριο Μπούκα ο οποίος είναι λέει doctor στη LSE, αλλά εγώ όσο και αν τον έψαξα δεν τον βρήκα. Μπορεί και να μου διέφυγε, δεν ξέρω.

Οι δύο κύριοι που συνέταξαν την περί ης ο λόγος μελέτη (στην οποία, θυμίζω για να μη χαθεί η… αλυσίδα του πράγματος, παραπέμπει η μελέτη της κυρίας Στάσι), πριν γράψουν όσα έγραψαν και τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω –οι απόψεις τους είναι… –συνομίλησαν στην Αθήνα με ορισμένα από τα πιο επιφανή στελέχη της δημοσιογραφικής οικογένειας, τα οποία όλως τυχαίως τα περισσότερα εξ αυτών πρόσκεινται –σωστά σκεφτήκατε –στον ΣΥΡΙΖΑ. Από μια συγκυρία συμπτώσεων, φαντάζομαι.

Πώς μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο, ανθολογώντας μεταξύ των ονομάτων διάφορους αστέρες της δημοσιογραφίας του μεγέθους του κυρίου Κ. Βαξεβάνη, του κυρίου Δ. Τρίμη, της κυρίας Α. Νταρζάνου της «Αυγής», της κυρίας Μαριλένας Κατσίμη της ΕΡΤ αλλά και ορισμένων δικηγόρων, όπως ας πούμε ενός κυρίου Α. Πετρίδη ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο;

Εννοείται ότι έχω όλο τον κατάλογο των συνομιλητών των συντακτών της μελέτης, αλλά δεν τον δημοσιεύω για λόγους καθαρά οικονομίας χώρου.

Δεν θα αναλώσω ολόκληρη τη στήλη δημοσιεύοντας τα ονόματα αυτών που συνομίλησαν με τους δύο καθηγητές για να συντάξουν εκείνοι τη μελέτη τους, πάνω στην οποία βάσισε τη δική της μελέτη η κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, της οποίας τη μελέτη πήρε εν συνεχεία ο υπουργός Παππάς και την πήγε στη Βουλή, για να τονίσει ότι, ιδού, πουλημένα καθάρματα της διαπλοκής, και η Ευρώπη συμφωνεί μαζί μου –τέσσερα κανάλια πρέπει να έχει η Ελλάδα!..

Είπαμε…

Αδελφικά χαστούκια

Η κανονική σφαλιάρα πάντως που έφαγε χθες το ντουέτο των μεγάλων επιτυχιών Παππάς – Σπίρτζης είχε χρώμα ελληνικό, από την Κύπρο συγκεκριμένα, και ασφαλώς πονάει περισσότερο. Αλλο να σου τις βρέχουν ξένοι, οπότε μπορείς και να πεις διάφορα όπως ότι είναι στημένοι, σε κατατρέχουν γιατί σε υποβλέπουν, σε ζηλεύουν γιατί είσαι ψηλός μελαχρινός με θεληματικό πηγούνι, και άλλο οι δικοί σου. Τα αδέρφια μας οι Κύπριοι, λοιπόν, καθόλου δεν σεβάστηκαν τον ανηλεή όσο και αδυσώπητο αγώνα που δίνει η λαοφιλής κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να σκοτώσει τη… σκοτωμένη από ημερών διαπλοκή.

Χθες ο γενικός διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, κύριος Νεόφυτος Επαμεινώνδα, μίλησε για ένα ακόμη ψέμα του αξεπέραστου διδύμου που προανέφερα: οι σταθμοί στην Κύπρο είναι 11, από αυτούς οι 7 παρέχουν ανοιχτή τηλεόραση και οι 4 εκπέμπουν κωδικοποημένα/συνδρομητικά.

Τι είχε πει ο αδιαμφισβήτητα αδαμάντινου χαρακτήρος, και αξιοσημείωτο παράδειγμα προς μίμηση, υπουργός Παππάς προσφάτως για τα ισχύοντα στην Κύπρο; Οτι οι σταθμοί είναι 4!

(Αυτό το κόλλημα με το 4 είναι ανεξήγητο –όλα 4, παντού τα θέλουν…).

Στο μεταξύ, όπως μου έλεγε και ένας εκ των συντονιστών των ιδιωτικών καναλιών χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις δηλώσεις του κύπριου… εσουρίτη, με το που θα δημοσιοποιήσουν τα δύο αυτά «μπρουτάλ» αγόρια της πρώτη φορά Αριστεράς την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες θα πέσουν και οι πρώτες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μαζί με τα συνακόλουθα, προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ. Με το που θα τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια θα πέσουν καινούργιες προσφυγές· όταν θα κατακυρωθεί, οι επόμενες και ούτω καθεξής –χρυσές δουλειές θα κάνουν οι δικηγόροι!

Απαγγελία

Τώρα που είπα δικηγόροι, πληροφορήθηκα χθες ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Σπίρτζης στον ραδιοσταθμό Alpha, έπειτα από εξοντωτικά σκληρές ερωτήσεις του παρουσιαστή εκπομπής, προανήγγειλε για πολλοστή φορά ότι θα στραφεί εναντίον μου νομικά για όσα χθες ανέφερα σχετικά με τον διάρκειας… πέντε ωρών και δύο λεπτών διαγωνισμό για τα κοντέινερ των hotspots.

Φυσικά τρέμω σύγκορμος ύστερα από αυτή την απειλή…

Ευκαιρίας δοθείσης, απαντήσεις επί του θέματος θα δώσει; Διότι αυτά που απήγγειλε στην εκπομπή, πάντα κάτω από το ανελέητο μαστίγωμα του παρουσιαστή, μόνο απαντήσεις δεν ήταν. Ποίημα το λες…