ΧΟΥΑΝ ΜΑΝΟΥΕΛ ΣΑΝΤΣΕΣ ΓΚΟΡΝΤΙΓΙΟ

] Χωρίς παπά και χωροφύλακα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2010 07:00 |
Δήµαρχος Γκορντίγιο: «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα»

Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.
Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εµείς οι άλ λοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώ νων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πά ρει από ένα γαιοκτήµονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συ νεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατµόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊό ντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσο δα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χω ριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Οµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.

Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρού νται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύ λακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυηµένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χω ριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα».

17
Γιώργος Κ
14/09/2010 14:03
Προς Δελλιώνα Για ποιο λόγο σε ενοχλεί το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος είναι δήμαρχος επί 31 χρόνια; Τα ίδια κ παραπάνω χρόνια σε κυβερνούν 2 οικογένειες με μικρές διακοπές. Εν πάση περιπτώση αν ο άνθρωπος κάνει καλό στην μικρο-κοινωνία τους τότε γιατί να τον αλλάξουν; Πριν κάνεις "υποδείξεις" σχετικά με καλύτερη έρευνα του άρθρου καλό θα ήταν να κοιτάς στον ελληνικό καθρέφτη και να παραθετεις λιγότερο επιπόλαιες σκέψεις. Ευχαριστώ
Αλέξανδρος Δελλιώνας
12/09/2010 12:31
Το ενδιαφέρον στοιχεία -για εμένα- είναι ότι η Μαριναλέντα κατάφερε να κάνει για τα 2700 άτομα της αυτό που (προσπαθεί να) κάνει κάθε οικογένεια για τα 5-10-20 άτομα της. Δηλαδή: να απασχολούνται, να μην πεινάνε, να είναι γενικά ικανοποιημένοι και να επιβιώνει το σύνολο τους. Στα χαρτιά, δεν διαφωνώ, ότι φαίνεται σαν ένα αποτελεσματικό μοντέλο αυτοδιαχείρισης που έχει πολλά μας διδάξει, αφού η Ελλάδα έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την Ισπανία. Όμως, από την άλλη, δεν πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο είναι εφαρμόσιμο σε μεγάλη κλίμακα, στην αυτή του μορφή. Δεν θα μπορέσει δηλαδή ποτέ να επεκταθεί κ να λειτουργήσει "αρθρωτά" ώστε να φτάσει να γίνει πολιτειακό σύστημα. Ο λόγος είναι ο ίδιος έφερε τα πρώην (και τα νυν) κομμουνιστικά καθεστώτα εδώ που είναι, δηλαδή σε μία δυσάρεστη -κατά κοινή ομολογία- κατάσταση: Όταν ανοίξει πολύ η "οικογένεια", η "επιχείρηση", το "κόμμα", τότε η ανθρώπινη αλαζωνεία (και τα άλλα 4-5 αμαρτήματα) θα βρούνε τρόπο να διαλύσουν αυτό που έχτισε η λογική, η κοινωνική πρόνοια και ο ανθρωπισμός. Τα παραδείγματα της πρώην ΕΣΣΔ, της Ανατολικής Γερμανίας, της Κούβας και της Κίνας είναι μπροστά στα μάτια μας. Αυτή είναι η προεκβολή τέτοιων συστημάτων. Το τι πήγε στραβά, στην κάθε περίπτωση, θα το βρούνε και θα το πούνε οι πολιτικοί ιστορικοί, σε αρκετά χρόνια από τώρα. Τα 100-200 χρόνια είναι λίγα για να χωνευτούν τέτοιες αλλαγές. Κλείνοντας, παρατηρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι καταφανώς πολωμένο προς τα θετικά στοιχεία αυτής της κοινότητας. Μάλιστα, αναφέρει και "ενδεικτικές τιμές" που από μόνες τους δημιουργούν βιαστικές εντυπώσεις σε πολίτες καπιταλιστικών συστημάτων, σε πρώτη εξέταση θετικές. Παρακαλώ τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες να ψάξουν λίγο παραπάνω το ζήτημα, ώστε να χυθεί άπλετο φως και στα σκοτεινά σημεία αυτού του χωριού, αρχής γενομένης από τον δήμαρχο του και τις πρακτικές του. Εμένα, προσωπικά, από μόνο του το γεγονός ότι κάποιος κυβερνά για 31 χρόνια με παραπέμπει σε διάφορα καθεστώτα στα οποία δεν θα ήθελα να ζω. Ευχαριστώ όσους διάβασαν όλο το σχόλιο. Χθες βράδυ είχαμε στην παρέα μία πολύ μακροσκελή και αδιέξοδη (πάντα) συζήτηση με αρχή το παράδεγμα της Μαριναλέντα, που με προβλημάτισε και με παρακίνησε να γράψω αυτές τις γραμμές.
D.P.
08/07/2010 16:38
Υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες που κανουν πορτοκαλια .Εαν εσεις θελετε 10 ευρο για να διαβαζομε την εφημεριδα σας να πατε στην πελοπονησο να ραβδισετε εληες για να παρετε τα 10 εβρο.Απο μενα οχι. Δεν δουλευω .Ειμαι συνταξιουχος με 700 εβρο τον μηνα Ευχαριστω που με ακουσατε
SV
28/06/2010 21:22
Αυτά τα κόμματα θέλει το επιχειρηματικό κεφάλαιο τα ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ. Κόμμα δεκανίκι, "αριστερή" αριστοκρατία, ιεραρχική λειτουργία κτλπ. Να τους χαίρονται
ΛΟΡΕΛ
28/06/2010 21:18
Αξια προσοχής η προσπάθεια. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ
Kommoynisths
25/06/2010 17:21
Αυτο ειναι κομμουνισμος και οχι τα ολοκληρωτικα καθεστωτα του σταλιν
Πάνος Αϊβαλής
24/06/2010 19:00
...προς τους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην εξουσία και "οραματίζονται μια Ελλάδα με 2 εκατ. ανέργους" και κατά επέκταση και μικροεγκληματίες. Ας δουν και να μελετήσουν τι έχει κάνει ο σύντροφος Ισπανός... και δεν έχει στην πόλη του ούτε ανεργία ούτε χωροφύλακες γιατί απλούστατα δεν υπάρχει εγκληματικότητα.
Kapios am''emas.
27/05/2010 01:52
Τη δεν καταλαβες? οι φοροι καταβαλοντε κανονικα....εσενα τη σε ενοχλησε ακριβος?! Επ ευκαιριας....δηλαδη εγω που πληρωνω κανονικα τους φορους μου ΤΗ ακριβος κερδιζω?!?!!?!?!! οχι να μου το αναλησεις λιγο αυτο.....Δρομους? σε πληροφορω οτι μου εσπασε η μπουκαλα του αμορτισερ απ λακουβα....και δν ειναι μια λακουβα που ημουν απροσεχτος και επεσε.....μην ακουσω τετοια εξυπναδα.....Υγεια? που χρειαστικα 2 απλες εξετασεις και χρειαστικα ραντεβου μετα απ 29 μερες?? πες μου τη κερδιζω απ τους φορους..... Εκπαιδευση..?!?!?? σχολεια?!?!?? τη ακριβως?
marios konstantinides
24/04/2010 10:39
kala re outopoe..ama den iparxi anergia opos tin M pos gnt na einai outopiko auto ? oooooloi douleuoun ara iparxi ek ton dedomenon kaliteri oikonomia ,..se ena tetio sistima den perni pio polla o giatros file k o idid kefaleouxos ..autes einai oi vasikes diafores ..an thelete na eistai SKLAVOI ton plousion sinexiste na ipostirizete ploutokratika monteloa... oloi gia enan k enas gia olous ..auti einai i idea ..kai ellines... o prwtos pou milise gia koumounismo eitna o PLATWNAS..

----------Από ΤΑ ΝΕΑ Administrator------

Προειδοποίηση: Από την 1η Μαΐου δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με κεφαλαία ή/και λατινικά στοιχεία. Μπορείτε να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας στην ελληνική γλώσσα μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) των Windows.

Μαύρος Γάτος
23/04/2010 00:53
Προς τους αγανακτισμένους "ρεαλιστές" τύπου Α.Σπυρακόπουλου:: σάς είπε κανείς ότι η Μαριναλέντα ΔΕΝ πληρώνει για το ρεύμα της, για την κοινωνική της ασφάλιση, για τα υφαντά της; Γιατί πρεπει οπωσδήποτε να τους λοιδωρήσετε;
Ανδρεας Σπυρακοπουλος
22/04/2010 00:11
Ναι, όπως στο Μεσαίωνα. Αλήθεια, όταν αρρωσταίνουν αυτοί πού πάνε; Μήπως στο περιφερειακό νοσοκομείο που πληρώνουν (και) οι υπόλοιποι Ισπανοι; Εχουν ρεύμα; Το παραγουν μόνοι τους; Μήπως υφαίνουν κι όλας; Δεν σοβερευόμαστε καλύτερα;
theo m
21/04/2010 15:54
file mou alexandre mallon den katalabes to keimeno, to mikro afto xorio einai ena paradeigma oti ginete mia agrotiki perioxi na epizisei kai na ebimerisei mono me tin gh tis frontizontas ton lao tis xoris tin anagki epixorigiseon. Esena mallon den sarese to komounistis.. Prosopika den me aforoun oi tampelopoihseis tetiou tipo epikroto to ergo kai nomizo oti se mia xora opos i dikia mas kathara agrotiki Isos ena tetio montelo koinotitas mas esoze.. baftiseto opos thes sosialistiko, dimokratiko, fileleuthero, antikapitalistiko i opos kai na to peis ii ousia einai oti ekei tin zoi tous tin bionoun xoris na epibionoun.

----------Από ΤΑ ΝΕΑ Administrator------

Προειδοποίηση: Από την 1η Μαΐου δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με κεφαλαία ή/και λατινικά στοιχεία.

Σπύρος Παγκράτης
21/04/2010 15:03
Αν κατάλαβα καλά έχουν δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους , να αποφασίζουν για τις δημόσιες δαπάνες και γενικά να νομοθετούν. Με λίγα λόγια έχουν ουσιαστική αυτοδιοίκηση.
Αυτό είναι που τους επιτρέπει (πέρα από τις ιδέες και τις καλές προθέσεις) να πετυχαίνουν τους στόχους τους, να εφαρμόζουν τις επιθυμίες τους, να υλοποιούν τις ιδέες τους.
Αυτό δυστυχώς δεν πρόοκειτα να γίνει ποτέ στην Ελλάδα...
Αλέξανδρος
21/04/2010 01:10
Τι εννοεις οτι 45.000.000 ισπανων συντηρει 2500 χωρικους της Μαριναλεντα; Μονοι τους συντηρουνται χωρις τη αναλογη βοηθεια απο το κρατος.
Karneadis Str.
20/04/2010 15:00
τα 45.000.000 Ισπανων μπορουν να συντηρησουν 2.500 χωρικους της Μαριναλεντα.Ποσα εκατ. ανθρωποι χρειαζονται αν ολοι οι Ισπανοι λειτουργουσαν σαν την Μ.?Με απλα μαθηματικα χρειαζονται 810 δισεκατομυρια ανθρωποι για να ζησει η Ισπανια ολη ως συμμετοχικη δημοκρατια.Ουτοπια λοιπον ουτοπια! Τελικα αυτες οι μορφες συνυπαρξης εχουν εφαρμογη σε μικρες κοινοτητες,αδελφοτητες(θρησκευτικες κ.α.) γενικα σε μικρα μεγεθη.Ισως μελλοντικα να βρει εφαρμογη το παραπανω μοντελο σε ευρυτερες κοινωνιες.Αργει αυτη η ωρα? Παντως κ η ελπιδα κατι ειναι κ ιδιαιτερα για τους νεους.Ας το πει αυτο καποιος στο ΔΝΤ .Μηπως μας λυπηθουν?!
FOROFYGAS
20/04/2010 13:40
Χχμμ..χωρις κατασταλτικη και θρησκευτικη εξουσια...κατι ξερουν αυτοι..σοφοι ανθρωποι
Μιχάλης.
20/04/2010 13:10
Ο τρίτος δρόμος.