Με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και την υιοθέτηση μίας εποικοδομητικής στάσης προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία που θα είναι καλή για όλους ξεκίνησαν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λίγο προτού αρχίσουν τις μαραθώνιες συνομιλίες τους, στις Βρυξέλλες, ο μεν υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις συζητήσεις θα προκύψει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο δε γάλλος επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι είναι περισσότερα εκείνα που ενώνουν τη Βρετανία με την Ενωση απ’ ό,τι εκείνα που τις χωρίζουν.

Σχεδόν έναν χρόνο από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, που αιφνιδίασε τόσο τους ίδιους όσο και τους γείτονές τους, και τρεις μήνες από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι να εκκινήσει τη διετή διαδικασία αποχώρησης τον Μάρτιο του 2019, τίποτα σχεδόν δεν είναι ξεκάθαρο για το μέλλον.

Ακόμη και η πολιτική επιβίωση της ίδιας της Μέι τίθεται υπό αμφισβήτηση, 10 ημέρες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε μία ημέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη συνάντηση και η σύνοδος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντηθεί – αλλά δεν θα διαπραγματευθεί – με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα ύστερα από κάποιες αρνητικές δηλώσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές.

Το γεγονός ότι ο Ντέιβις συμφώνησε στην ατζέντα της Δευτέρας οδήγησε κάποιους αξιωματούχους της ΕΕ στο να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Μέι ίσως τελικά να αλλάξει γνώμη προσεγγίζοντας την άποψη των Βρυξελλών για το πώς πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Υιοθετώντας έναν τόνο συμφιλίωσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, φθάνοντας για τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την ΕΕ στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια «ευχάριστη εξέλιξη» στις σχέσεις που θα είναι καλές για τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Το πιο σημαντικό πράγμα θεωρώ ότι είναι τώρα… να σκεφτούμε την νέα συνεργασία, την βαθιά και ειδική συνεργασία που θέλουμε να συνάψουμε με τους φίλους μας», δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος πέρυσι τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit υποστήριξαν σθεναρά ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση που πρότεινε η Μέι, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και άλλων αξιωματούχων αυτό το μήνα φάνηκαν να απηχούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων για λιγότερο «σκληρό Brexit» και τη διατήρηση στενότερων τελωνειακών δεσμών.