Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις ήταν η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τις ανατολικές και πιο πλούσιες συνοικίες του Καράκας στις παραδοσιακά φιλοκυβερνητικές δυτικές συνοικίες χωρίς να εμποδιστούν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Για έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης ήταν «σαν να πέρασαν το τείχος του Βερολίνου». Το νόημα, πάντως, για τους χιλιάδες ντυμένους στα άσπρα διαδηλωτές δεν ήταν αυτό –ή τουλάχιστον μόνο αυτό. Η σιωπηρή πορεία τους ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της καταστολής τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ. Αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Καράκας συγκλονίζεται σε καθημερινή βάση από διαδηλώσεις. Και η αφορμή δόθηκε από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να αφαιρέσει και τις τελευταίες εξουσίες από το Κογκρέσο –απόφαση που ανακλήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή. Η οργή φούντωσε και πάλι, όμως, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στον Ενρίκο Καπρίλες, τον πλέον δημοφιλή ηγέτη της αντιπολίτευσης, για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Οι διαδηλωτές χθες κατέληξαν έξω από την έδρα της αρχιεπισκοπής όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν το πλήθος σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ στη συνέχεια πήραν τον λόγο διάφοροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητώντας να διοργανωθούν εκλογές άμεσα καθώς και να αφεθούν ελεύθεροι οι δεκάδες κρατούμενοι που θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι. «Θέλουμε ελεύθερες εκλογές, θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτήν τη διεφθαρμένη κυβέρνηση» δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ένας διαδηλωτής.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές, γράφει ο απεσταλμένος της «Γκάρντιαν» στο Καράκας, ήταν και ο 34χρονος Αντρες Ραμίρεζ, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία κουβαλώντας στην πλάτη του έναν σταυρό, στον οποίο είχε δέσει μια τεράστια σημαία της Βενεζουέλας. «Κουβαλάω αυτόν τον σταυρό για την ειρήνη στη Βενεζουέλα. Ζητάμε από τον Θεό να μας προστατεύσει σε αυτές τις στιγμές της κρίσης και του πόνου» εξήγησε. Σε άλλα σημεία της πόλης, πάντως, η ειρήνη ήταν απούσα. Μικρές ομάδες διαδηλωτών, κάποιοι από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία πετώντας πέτρες, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών.

Από τους είκοσι νεκρούς, οι δώδεκα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία αλλά και τη δράση εξοπλισμένων φιλοκυβερνητικών ομάδων, ενώ οι οκτώ άφησαν την τελευταία τους πνοή από ηλεκτροπληξία όταν, στην προσπάθειά τους να λεηλατήσουν έναν φούρνο, έπεσαν στα ηλεκτροφόρα σύρματα που είχε τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποδίδει την ευθύνη για τη βία στη δεξιά αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί επιπλέον ότι συνεργάζεται με εγκληματικές συμμορίες με στόχο την ανατροπή Νικολάς Μαδούρο. «Αυτοί είναι τρομοκράτες και η αποστολή τους είναι να σπείρουν μίσος και θάνατο», σύμφωνα με τον Ντιοσντάντο Καμπέλο, ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτή η δήλωση και μόνο κάνει τον χρόνο που έχει απομείνει ώς τις εκλογές, στα τέλη του 2018, να μοιάζει με αιωνιότητα.