Είναι «ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών». Κάποιος «που καθησυχάζει, που συσπειρώνει». «Ενα από τα βασικά στοιχεία της ολαντικής σκακιέρας». Ενας «πραγματικός υπουργικός ελβετικός σουγιάς». Ενας πολιτικός που θεωρείται «ασφαλής, πιστός και εργατικός» και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Λέγεται βέβαια πως τους τελευταίους μήνες έδειχνε σημάδια κόπωσης. Λέγεται επίσης πως σκέφτεται να βάλει τέλος στην πολιτική του καριέρα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017, να μη διεκδικήσει την επιστροφή του ούτε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (διετέλεσε βουλευτής από το 1997 έως το 2002, επανεξελέγη το 2007) ούτε στη δημαρχία του Σερμπούρ (διετέλεσε δήμαρχος της πόλης μεταξύ 2001 και 2012), αλλά να επιστρέψει στη δικηγορία. Αλλά και πως, το καλοκαίρι του 2015, είχε πετάξει την εξής ατάκα: «Εγώ πρωθυπουργός; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Είναι αστείο!». Είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο άνθρωπος τον οποίο επέλεξε ο Φρανσουά Ολάντ να έχει δίπλα του τους τελευταίους πέντε μήνες της θητείας του στο Μέγαρο Ματινιόν, στη θέση του Μανουέλ Βαλς –που υπέβαλε χθες και επισήμως την παραίτησή του προκειμένου να διεκδικήσει, μέσω της primaire των Σοσιαλιστών, τη γαλλική προεδρία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας κατέχει ήδη ένα ρεκόρ: αυτό της μικρότερης παραμονής στην κεφαλή μιας κυβέρνησης επί 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Καζνέβ θα παραμείνει στο Ματινιόν μόλις 159 ημέρες, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε η Εντίτ Κρεσόν, πρωθυπουργός (του Φρανσουά Μιτεράν) επί 323 ημέρες. «Να προετοιμάσω το μέλλον, αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, μετριοπαθώς» δήλωσε χθες κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. «Κύριε πρωθυπουργέ, θα το δείτε, το Ματινιόν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι στην υπηρεσία της Γαλλίας και των Γάλλων» του είχε πει λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μανουέλ Βαλς. Η «Μοντ» δεν χαρακτήριζε τυχαία «άνθρωπο των ειδικών αποστολών» τον Μπερνάρ Καζνέβ. Το πρώτο πόστο που του ανέθεσε ο Φρανσουά Ολάντ μόλις εξελέγη, τον Μάιο του 2012, ήταν το υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων –και μαζί με αυτό την αποστολή να «περάσει» από τη σοσιαλιστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, το ίδιο σύμφωνο που ο Ολάντ είχε υποσχεθεί προεκλογικά να επαναδιαπραγματευτεί.

Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2013, ο Καζνέβ στάλθηκε κατεπειγόντως να αντικαταστήσει στο υφυπουργείο Προϋπολογισμού τον Ζερόμ Καϊζάκ, που «συνελήφθη» να έχει πει ψέματα στη γαλλική Εφορία. Αρχικά είχε αρνηθεί, μη νιώθοντας έτοιμος «να βυθιστεί μέσα σε πίνακες Excel». «Θα τα πας πολύ καλά» τον είχε διαβεβαιώσει ο Ολάντ. Και πράγματι, πολύ σύντομα, λόγω της σχεδόν ρομποτικής του ικανότητας να συγκρατεί στοιχεία του προϋπολογισμού, βουλευτές του PS «κόλλησαν» στον Καζνέβ το παρατσούκλι «R2D2» –το ρομπότ του «Πολέμου των Αστρων». Κανονικά, λένε αυτοί που ξέρουν, η άνοδός του θα έπρεπε να σταματήσει εκεί. Τελικά, όμως, ο Καζνέβ έμελλε να διαδεχθεί δύο φορές τον Μανουέλ Βαλς: η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2014, όταν ο Βαλς ανέλαβε την πρωθυπουργία και ο Καζνέβ το υπουργείο Εσωτερικών. Από τη θέση αυτή κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κρίσεις της προεδρίας Ολάντ: μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς. Επειτα από την επίθεση στη Νίκαια, τον Ιούλιο, σφυροκοπήθηκε αλύπητα για «ανικανότητα» από τη Δεξιά. Και εντούτοις, σύμφωνα με την κεντροδεξιά «Φιγκαρό», «η προαγωγή του μάλλον συγκεντρώνει τη συναίνεση της πολιτικής τάξης». Μέλος του στενού κύκλου του Φρανσουά Ολάντ, ο Μπερνάρ Καζνέβ διατηρούσε παρ’ όλα αυτά αγαστές σχέσεις και με τον Μανουέλ Βαλς. Το επιβεβαιώνουν οι αβρότητες που αντήλλαξαν χθες οι δύο άνδρες.

Ενας μίνι ανασχηματισμός

Νέος υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει, με τη Γαλλία να παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μπρινό Λε Ρου, μέχρι χθες επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών. Ο (μίνι) κυβερνητικός ανασχηματισμός ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δύο υφυπουργών.