Η ίδια ανακοίνωση, για ακόμη μία φορά, την πολλοστή φέτος το καλοκαίρι: «Την επίθεση πραγματοποίησε ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στα καλέσματα στοχοποίησης των χωρών της συμμαχίας των σταυροφόρων». Εκδόθηκε μέσω του γνωστού πια προπαγανδιστικού ιστότοπου, του Aamaq, λιγότερες από 24 ώρες αφότου ένας 33χρονος Αλγερινός τραυμάτισε με ματσέτα, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ», δύο αστυνομικίνες μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο. «Ξέρουμε πως πρέπει να είμαστε συνέχεια, συνέχεια, σε επαγρύπνηση» δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. «Πρέπει όμως να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Πρέπει να αποφύγουμε τον πανικό, φυσικά, να μην παραδοθούμε στην τρομοκρατία. Αυτή είναι η παγίδα που μας στήνουν».

Το Βέλγιο βρισκόταν ούτως ή άλλως σε πορτοκαλί συναγερμό. Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε στις 22 Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Ζάβεντεμ, και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης ο ίδιος, όπως αποδείχθηκε, τρομοκρατικός πυρήνας που ευθυνόταν για τις επιθέσεις με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι τέσσερις μήνες νωρίτερα. Δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές έχουν γίνει έκτοτε, πολλές από αυτές στη διαβόητη πια συνοικία Μόλεμπικ των Βρυξελλών. Αλλά ούτε ο συναγερμός ούτε τα μέτρα ασφαλείας εμπόδισαν τον 33χρονο Αλγερινό «Κ. Μπ.» να εμφανιστεί στις 4 μ.μ. του Σαββάτου στο checkpoint (το σημείο ελέγχου) της έδρας της αστυνομίας στο Σαρλερουά, μια προστατευόμενη ζώνη, έχοντας κρυμμένη στο σακίδιό του μια ματσέτα.

Γνωστός στην αστυνομία. Ο δράστης πρόλαβε να βγάλει το μαχαίρι και να τραυματίσει σοβαρά στο πρόσωπο και τον λαιμό δύο αστυνομικίνες, αμφότερες με περισσότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα, πριν εξουδετερωθεί από τα πυρά μιας τρίτης, για να υποκύψει αργότερα στα τραύματά του στο χειρουργικό κρεβάτι. Ηταν (και αυτός, όπως και ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια) γνωστός στην αστυνομία, «για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου», άγνωστος όμως στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο 33χρονος Αλγερινός διέμενε παράτυπα στο Βέλγιο από το 2012 και είχε αγνοήσει δύο εντολές να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως την πληροφορία δηλώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL πως πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, και πως είναι δύσκολο να πειστεί η Αλγερία να δεχθεί τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

Πριν από σχεδόν έναν μήνα, στις 13 Ιουλίου, είχε πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη επίθεση στο Μαγκνανβίλ της Γαλλίας: ένας 25χρονος γαλλομαροκινός τζιχαντιστής ονόματι Λαροσί Αμπαλά είχε σκοτώσει με μαχαίρι έναν αστυνομικό και τη σύζυγό του, διοικητική υπάλληλος αυτή της αστυνομίας –μπροστά στο σπίτι τους τον πρώτο, μέσα στο σπίτι τους τη δεύτερη, μπροστά στα μάτια του 3,5 χρόνων γιου τους.

Οι βελγικές Αρχές προσανατολίστηκαν στο σενάριο της τρομοκρατίας από πολύ νωρίς, λόγω και του «Αλλάχ Ακμπάρ» που είχε φωνάξει την ώρα της επίθεσης ο δράστης. Η ανακοίνωση του ISIS ήταν απλώς η επιβεβαίωση. Ακόμα μία επιβεβαίωση πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που βλέπει τα εδάφη του υποτιθέμενου «χαλιφάτου» της να συρρικνώνονται εξαιτίας των βομβαρδισμών και των αντεπιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία, έχει βαλθεί να εξάγει τον τρόμο στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε είναι αρκετά διαταραγμένος ψυχικά ώστε να θελήσει να σκοτώσει «απίστους» στο όνομά της.