«Ηταν μια σκληρή μάχη, όλοι το γνωρίζουμε. Αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα είναι μια οικογένεια. Και τώρα, είναι ώρα να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν». Ακριβώς οκτώ χρόνια από την ημέρα που πρόφερε αυτά τα λόγια αναγνωρίζοντας την ήττα της στη μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι του Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον πήρε το αίμα της πίσω και έγραψε Ιστορία. Η 7η Ιουνίου του 2016 έσβησε την 7η Ιουνίου του 2008. Το βράδυ της Τρίτης, τελευταίας Σούπερ Τρίτης των αμερικανικών primaries, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια μεγάλου κόμματος για την προεδρία της χώρας.

Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι. Αλλά η Χίλαρι δεν άκουσε από τον αντίπαλό της, τον δεδηλωμένο σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς, το συμφιλιωτικό μήνυμα του ηττημένου που είχε απευθύνει εκείνη το 2008. Αντιθέτως, τον άκουσε να διατρανώνει πως «Η μάχη συνεχίζεται!». Ο δρόμος που έχει μπροστά της μέχρι να κατακτήσει ακόμα μία πρωτιά, να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι και μακρύς και επίπονος. Ευτυχώς για εκείνη, έχει στο πλευρό της έναν ισχυρό σύμμαχο: ο Μπαράκ Ομπάμα, που συνεχάρη ήδη τη νικήτρια του Δημοκρατικού στρατοπέδου, ανυπομονεί να μπει ακόμα πιο δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία και να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Χίλαρι Κλίντον στη μάχη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Associated Press, η Χίλαρι είχε ήδη ξεπεράσει το όριο των 2.383 εκλεκτόρων που απαιτούνται για το χρίσμα πριν ακόμα ανοίξουν (προχθές) οι κάλπες σε έξι αμερικανικές πολιτείες. Και κατάφερε να κερδίσει τέσσερις ακόμα πολιτείες, την Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νότια Ντακότα και το Νέο Μεξικό, αφήνοντας στον Σάντερς μόνο τη Βόρεια Ντακότα και τη Μοντάνα. Μόνο μία εκλογική αναμέτρηση απομένει για να κλείσει και τυπικά η προκριματική διαδικασία, στην Ουάσιγκτον, στις 14 Ιουνίου. Αλλά η Χίλαρι είναι ήδη νικήτρια.

«Η αποψινή νίκη δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, ανήκει στις γενιές των γυναικών και των ανδρών που έδωσαν μάχη και θυσιάστηκαν και έκαναν δυνατή αυτή τη στιγμή… Δεν υπάρχουν όρια για κανέναν… Αυτή η νύχτα είναι δική σας» δήλωσε ενώπιον των εκστασιασμένων οπαδών της κοντά στο αρχηγείο της στο Μπρούκλιν. Κατά τη νικητήρια αυτή ομιλία, φρόντισε να φανεί γενναιόδωρη με τον Σάντερς, απλώνοντας ήδη το χέρι στους δικούς του υποστηρικτές. «Να είμαστε ξεκάθαροι» δήλωσε. «Ο γερουσιαστής Σάντερς, η εκστρατεία του, και η ζωηρή συζήτηση που κάναμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα εισοδήματα, να περιορίσουμε τις ανισότητες, να ενισχύσουμε την κινητικότητα, έκανε μεγάλο καλό τόσο στο Δημοκρατικό Κόμμα όσο και στις ΗΠΑ».

Ομως στη δική του ομιλία λίγες ώρες αργότερα, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου της Σάντα Μόνικα, ο Σάντερς περιορίστηκε να δηλώσει («με εντυπωσιακή ισχυρογνωμοσύνη», σχολίασαν δηκτικά οι «Νιου Γιορκ Τάιμς») ότι «η μάχη που μας περιμένει θα είναι πολύ, πολύ δύσκολη». Στο άκουσμα του ονόματος της αντιπάλου του, οι 3.000 συγκεντρωμένοι άρχισαν τα γιουχαΐσματα. Ο Σάντερς δεν έκανε πολλά για να τους αποθαρρύνει. Παρότι η Κλίντον έχει κερδίσει και σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο, ο Σάντερς επιμένει ότι οι ψήφοι των υπερ-εκλεκτόρων δεν μπορούν να προσμετρηθούν παρά μόνο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ 25-28 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια. Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, στο επίπεδο της βάσης, κυριαρχεί η καχυποψία. Στα σόσιαλ μίντια, οι κατηγορίες δίνουν και παίρνουν. Ο Ντέιβιντ Αξελροντ, ο πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, έκανε μόνο κατά το ήμισυ πλάκα όταν έγραψε στο twitter ότι πρέπει να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές συνομιλίες» ανάμεσα στις Δημοκρατικές οικογένειες.

Στην Ουάσιγκτον, ο Σάντερς θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων ώστε να πειστεί ο γερουσιαστής του Βερμόντ (με ανταλλάγματα ενδεχομένως όσον αφορά το προεκλογικό πρόγραμμα) να συνταχθεί με τη Χίλαρι. Κατόπιν, η τελευταία θα κληθεί να συσπειρώσει το κόμμα –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 30% των υποστηρικτών του Σάντερς λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο την Κλίντον. Πολλοί από τη νεότερη γενιά των αμερικανών ψηφοφόρων δηλώνουν πως δεν την εμπιστεύονται ή ότι εκπροσωπεί μια Ουάσιγκτον αποκομμένη από τους δικούς τους αγώνες. Θα πρέπει να τους πείσει. Το σύνθημα το βρήκε ήδη: «Είμαστε πιο ισχυροί μαζί». «Οι γέφυρες είναι καλύτερες από τα τείχη, είναι μια ιδέα απλή αλλά ισχυρή» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη νικητήρια ομιλία της. Ηθελε να διαφοροποιηθεί έτσι από τον Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να ορθώσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Το μήνυμα όμως είχε πολλούς αποδέκτες.