Αυστηρές προειδοποιήσεις Κομισιόν και Βερολίνου προς Τουρκία για τη βίζα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2016 13:40 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12/05/2016 14:10 |
Αυστηρές προειδοποιήσεις Κομισιόν και Βερολίνου προς Τουρκία για τη βίζα

Η Τουρκία πρέπει, όπως και κάθε άλλη χώρα, να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων.

Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μεσόγειος να ξαναγίνει «νεκροταφείο».

 «Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι' αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘Lex Τουρκία', ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία με τον οποίο θα χαλαρώσουμε τα κριτήρια. Όπως και δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε και πιο αυστηρά για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη  στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι, «αν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απελευθέρωση βίζας».

 Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τους όρους που προβλέπονται και εξήγησε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται «και το να αφήνεις δημοσιογράφους και αντιπολιτευόμενους να εργάζονται, να υπάρχει Κράτος Δικαίου, μια σωστή συνταγματική δικαιοδοσία, μια δίκαιη Δικαιοσύνη, να μην γίνεται προσπάθεια να χαρακτηρίζεις τρομοκράτες αντιπολιτευόμενους, Δικαιοσύνη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους ώστε να μπορείς να τους φυλακίσεις». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος και την άρση της ασυλίας των βουλευτών, διότι αυτό είναι εναντίον του κουρδικού HDP» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι «περισσότερο από προβληματικά».

 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε με έμφαση: «Θα πρέπει να ξαναπούμε, ‘πήγαμε στον κ. Ερντογάν, επειδή εμείς οι ίδιοι στην ΕΕ ήμασταν ανίκανοι να κάνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για πρόσφυγες' και προειδοποίησε για αυξανόμενο κίνδυνο «να γίνει πάλι η Μεσόγειος ένα νεκροταφείο», καθώς στην Ιταλία οι αριθμοί και πάλι ανεβαίνουν. «Και οι Ιταλοί δεν θα μπορούν έτσι απλά να κλείσουν το Μπρένερ (σσ. το πέρασμα προς την Αυστρία που έκλεισε η αυστριακή κυβέρνηση).

Χρειαζόμαστε να κάνουμε το θέμα περισσότερο ευρωπαΐκο και σε αυτό περιλαμβάνεται το να δημιουργήσουμε δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», τόνισε, αναφέροντας ότι δεν επιτρέπεται να ρίχνουμε στα χέρια των διακινητών τους ανθρώπους, τους οποίους, επισήμανε, χρειαζόμαστε κιόλας. «Αυτό βεβαίως δεν είναι ο λόγος για να δεχτούμε πρόσφυγες, αλλά εφόσον είναι εδώ, βοηθούν κιόλας», διευκρίνισε και επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και μηχανισμό κατανομής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Πέμπτη την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, κυρίως μια αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

"Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας" δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα", πρόσθεσε ο λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε σήμερα "την υποκρισία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως " η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας", αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν "οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου". "Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και [υπέρ] της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας", είπε.

1
Helene
12/05/2016 18:25
Μεγαλη η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του Ερντογκαν , διοτι ειναι , πλεον , Π Λ Η Ρ Η Σ η ..... α ν α ξ ι ο π ι σ τ ι α του , συμφωνα με , ... σ υ σ σ ω μ η , τη Διεθνη Κοινοτητα !!! Και τον κατηγορουν : για ... Π ε ρ ι ο ρ ι σ μ ο της Ε λ ε υ θ ε ρ ο τ υ π ι α ς , για ... Υ π ο τ α γ η της Δ ι κ α ι ο σ υ ν η ς στις εντολες της Πολιτικης Εξουσιας, για .... Δ ι α φ θ ο ρ α και για ... Ο ι κ ο γ ε ν ε ι ο κ ρ α τ ι α στην κορυφη της Εξουσιας !!! Επισης , τον κατηγορουν για τις ... καθημερινες μαχες ΕΝΑΝΤΙΑ στις Κουρδικες δυναμεις !!! Οντως , η ... Ελευθεροτυπια στην Τουρκια δεχτηκε αλλεπαλληλα πληγματα απο τις Αρχες Μαρτιου 2016 : Ο Ερντογκαν πρωτα , ... φ ι μ ω σ ε τα ΜΜΕ του Ομιλου Koza Ipek Holding ( 2 Εφημεριδες και 2 τηλεοπτικοι σταθμοι ) , που ειχαν τεθει υπο τον ελεγχο της τουρκικης δικαιοσυνης απο τον Οκτωβριο του 2015 με την κατηγορια της ...... « δ ι α σ υ ν δ ε σ η ς » με τον Φετουλαχ Γκιουλεν , τον πρωην στενο συμμαχο και τωρα φανατικο πολεμιο του Ερντογκαν !!! Στις 6 Μαρτίου 2016 , η αντιπολιτευομενη Εφημεριδα , « Z a m a n » , τεθηκε υπο δικαστικη επιμελητεια με τις ιδιες ... « κ α τ η γ ο ρ ι ε ς » !!! Και  ο Ερντογκαν απομακρυνε β ι α ι α απο τις θεσεις τους , τα στελεχη της Εφημεριδας και εγκατεστησε .... « δ ι α χ ε ι ρ ι σ τ ε ς » , αλλαζοντας αυθωρει και παραχρημα τον ..... π ρ ο σ α ν α τ ο λ ι σ μ ο της Εφημεριδας, με κυκλοφορια ... 650.000 φυλλων την ημερα , απο ... Α ν τ ι π ο λ ι τ ε υ ο μ ε ν ο σε … Φ ι λ ο κ υ β ε ρ ν η τ ι κ ο !!! Και λιγες μερες αργοτερα , ο Ερντογκαν εθεσε υπο ... Κρατικο Ελεγχο και το Πρακτορειο Ειδησεων C i h a n (Τζιχαν) με τις ... ι δ ι ε ς , ακριβως , ... « κ α τ η γ ο ρ ι ε ς » !!! Τον Νοεμβριο του 2015 ο Ερντογκαν ... σ υ ν ε λ α β ε και ... φ υ λ α κ ι σ ε τον Διευθυντη της Εφημεριδας ... «Τ ζ ο υ μ χ ο υ ρ ι ε τ » τον Τζαν Ντιουνταρ και τον επικεφαλης του γραφειου της στην Αγκυρα , τον Ερντεμ Γκιουλ με τις κατηγοριες της ..... « κ α τ α σ κ ο π ε ι α ς » και της ..... « α π ο κ α λ υ ψ η ς - κρατικων - απορρητων » διοτι δημοσιοποιησαν με αποδειξεις ( φωτογραφιες και βιντεο) τις δραστηριοτητες της περιβοητης Μ Ι Τ , της μυστικης υπηρεσιας της Τουρκιας , η οποια εστελνε ΟΠΛΑ στους Ισλαμιστες του ΙΚ !!! Τους καταδικασε σε 5,5 χρονια φυλακιση , αφου πρωτα τους πυροβολησαν !!! Και ολα αυτα γιατι η θεση του Ερντογκαν ειναι : «Τρομοκρατες ΔΕΝ ειναι µονο αυτοι που κρατουν ... Ο Π Λ Ο , αλλα’ και οσοι κρατουν ... Μ Ο Λ Υ Β Ι » !!!!! Kαι πολλα αλλα , θα μπορουσε να προσθεσει κανεις , στο επικινδυνο Θεατρο του Παραλογου που παιζει ο Ερντογκαν , ακριβως , διπλα μας ......