Εγγραφα του Παναμά: Στην δημοσιότητα βάση δεδομένων με 214.000 ονόματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2016 02:28 |
Εγγραφα του Παναμά: Στην δημοσιότητα βάση δεδομένων με 214.000 ονόματα
Η βάση δεδομένων είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα σε 21 φορολογικούς παραδείσους.

Τα λεγόμενα Εγγραφα του Παναμά, τα οποία προκάλεσαν παταγώδες σκάνδαλο καθώς αποκάλυψαν αναρίθμητες περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσιοποιήθηκαν εν μέρει στο Διαδίκτυο τη Δευτέρα, στον ιστότοπο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Πρόκειται για τη «σημαντικότερη δημοσίευση για τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ICIJ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα.

Βάση δεδομένων που περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους ως το Χονγκ Κονγκ και την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδα.

«Για να υπάρξει διαφάνεια»

Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι διέθετε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα σε αυτά που περιέχονται στην συγκεκριμένη βάση δεδομένων, η οποία αποκαλύπτει δίκτυο εταιρειών-βιτρινών που ιδρύθηκαν στις Σεϋχέλλες και τον Παναμά για να καλύψει τα ίχνη του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.

Η ICIJ ωστόσο διευκρινίζει πως μόνο ένα μέρος των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων χρησιμοποιήθηκε για τροφοδοτηθεί η βάση δεδομένων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Μοσάκ Φονσέκα αντέδρασε στην δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών με την απειλή ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, στις αρχές του Απριλίου, στο σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά ενεπλάκησαν οι αρχηγοί των κρατών της Αργεντινής, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά επίσης αστέρες του ποδοσφαίρου (Λιονέλ Μέσι) ή της μεγάλης οθόνης (Πέδρο Αλμοδόβαρ), προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη κι αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

2
παραμυθιασμα
10/05/2016 22:55
Θεε των μαυρων των καλων δωσε και σε εμας λιγη απο την ασπρη σκονη..
Helene
10/05/2016 20:04
Αγαπητοι μου , ριξτε μια ματια στα ονοματα των Ελληνων που βρισκονται στα «Panama Papers» : Offshore Entities (223) Officers (400) Intermediaries (77) Addresses (313) . https://offshoreleaks.icij.org/search.html?c=GRC