Μια σειρά από μέτρα που έχουν στόχο να διευκολύνουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας παρουσίασε χθες ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους οκτώ μαθητικών και φοιτητικών συνδικάτων. «Η Γαλλία πρέπει να ακούσει τη νεολαία» διακήρυξε ο Βαλς. Τα καλοπιάσματά του ωστόσο είχαν περιορισμένη επιτυχία: τα συνδικάτα της «νεολαίας» δήλωσαν μεν ικανοποιημένα από τη συνάντηση, επιμένουν ωστόσο να συμμετάσχουν στις νέες κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου Ελ Κομρί, της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, που έχουν προγραμματίσει από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα για τις 28 Απριλίου. Και παράλληλα το κίνημα «Nuit debout», που υπερβαίνει κατά πολύ την εναντίωση στον νόμο Ελ Κομρί, συνεχίζει για 12η συνεχόμενη νύχτα να δίνει ραντεβού στην Place de la République του Παρισιού –και να εξαπλώνεται σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Η δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε ο Βαλς, περισσότερο από έναν μήνα μετά τις πρώτες διαδηλώσεις εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης, έχει εκτιμώμενο κόστος 400-500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να αυξήσει τη φορολόγηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ώστε να ενθαρρύνει τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να θεσπίσει ένα βοήθημα στην αναζήτηση πρώτης εργασίας για τους πτυχιούχους από φτωχές οικογένειες: όσοι σπούδασαν με υποτροφία θα συνεχίσουν να τη λαμβάνουν για τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους. Παράλληλα, το κράτος και ο οργανισμός Action Logement θα μπαίνουν εγγυητές για όλους τους νέους κάτω των 30 χρόνων που επιθυμούν να μισθώσουν κατοικία. Προβλέπονται επίσης αναπροσαρμογή της αμοιβής των νεότερων μαθητευομένων, επικουρική υγειονομική ασφάλιση για τους νέους που έχουν κόψει κάθε γέφυρα με την οικογένειά τους, ετήσιο επίδομα 1.000 ευρώ για περίπου 25.000 φοιτητές που δεν εισπράττουν κανένα βοήθημα, εξαιρούνται όμως από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων στο πανεπιστήμιο…

Ολα τα μαθητικά και φοιτητικά συνδικάτα που συμμετείχαν στη συνάντηση χαιρέτισαν τα μέτρα ως «θετικά» και «κινούμενα προς τη σωστή κατεύθυνση». Οπως ωστόσο δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών Γαλλίας (UNEF), «δεν αίρουν όλες τις διαφωνίες μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την εργασιακή μεταρρύθμιση», η οποία εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις παρά την άμβλυνση των πλέον αμφιλεγόμενων σημείων της. Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στην κόπωση, τόσο των διαμαρτυρόμενων όσο και των υπόλοιπων πολιτών: σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις 9 Μαρτίου είχαν διαδηλώσει 390.000 άνθρωποι, στις 31 Μαρτίου 224.000 άνθρωποι και το περασμένο Σάββατο διαδήλωσαν 120.000 άνθρωποι χωρίς να λείψουν, αυτή τη φορά, τα επεισόδια.

Κι έπειτα είναι το κίνημα πολιτών «Nuit debout», που δεν διεκδικεί μόνο την απόσυρση του νόμου Ελ Κομρί αλλά μια άλλη πολιτική –και κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι δυνάμεις της τάξης έδιωξαν στις 5.30 το πρωί χθες από την Place de la République μερικές δεκάδες διαδηλωτές που είχαν απομείνει προκειμένου να απομακρύνουν τις σταθερές κατασκευές. Είχε όμως ήδη κατατεθεί στις Αρχές νέα αίτηση για διαδήλωση, μια νέα νύχτα ομιλιών, ανταλλαγής απόψεων αλλά και καλλιτεχνικών δράσεων ήταν ήδη στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση, επισήμαινε χθες η «Μοντ», δεν ξέρει πώς να απαντήσει σε αυτή την πολυσχιδή κινητοποίηση, που δεν έχει ούτε αρχηγό ούτε μια συγκεκριμένη διεκδίκηση. «Το «Nuit debout» είναι πρόβλημα για τον Φρανσουά Ολάντ» σχολίαζε ένας Σοσιαλιστής βουλευτής, ο Μαλέκ Μπουτίχ. «Διότι σε μεγάλο βαθμό είναι πολίτες που τον ψήφισαν το 2012 αυτοί που βρίσκονται τώρα στον δρόμο και εκφράζουν την οργή τους λέγοντας: «Μας εξαπάτησες, ποτέ ξανά»».

80%των Γάλλων δεν επιθυμούν να διεκδικήσει ο Φρανσουά Ολάντ δεύτερη θητεία του χρόνου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της IFOP. Ο γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει κάποιους από τους χαμένους του ψηφοφόρους την Πέμπτη, στη διάρκεια 90λεπτου διαλόγου που θα έχει με πολίτες στο πλατό του τηλεοπτικού δικτύου France 2.