Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να καταρτίσει κατεπειγόντως έναν νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τονίζουν στην απόφασή τους πως είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

Θα ζητήσουν επίσης από την Κομισιόν και τη Διπλωματική Υπηρεσία της ΕΕ να εργαστούν από κοινού και «να αρχίσουν επειγόντως το προπαρασκευαστικό έργο» για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ επέκριναν με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Μόσχα επιβάλλοντας σκληρότερες κυρώσεις.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ποροσένκο εκτίμησε ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η σύρραξη με τους φιλορώσους αντάρτες βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» και πρόσθεσε ότι εάν αποτύχουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τριμερής συνάντηση η οποία θα διεξαχθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας (Δευτέρα) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του Κιέβου, της Μόσχας και της ΕΕ μπορεί να συμβάλουν στην επίτευξη εκεχειρίας.

Συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προετοιμαστούν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, κάτι το οποίο θα συμβεί, όπως είπε, αναλόγως με την επιτυχία ή μη του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει προτείνει ο ίδιος.

«Βάσει των προτάσεών μου, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από την πλειονότητα των κρατών μελών, υπάρχουν πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν -κυρώσεις σε κλάδους (της ρωσικής οικονομίας), τρίτου επιπέδου» επισήμανε, για να καταλήξει:

«Θα συνδέονται με την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας».

Οι κυρώσεις

Η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θεωρείτο μονόδρομος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά τις πληροφορίες ότι ρώσοι στρατιώτες μάχονται σε ουκρανικό έδαφος, τις οποίες, ωστόσο, διαψεύδει η Μόσχα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι ο στόχος μας, αλλά η απάντηση σε μία κλιμάκωση που δεν θέλαμε».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η Μόσχα «δεν πρέπει να υποτιμήσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να στηρίξει τις αρχές και τις αξίες της».

«Καλούμε τη Ρωσία να επιστρέψει στη λογική. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να συγκρουστούμε με τη Ρωσία. Στρατηγικά αυτή η σύγκρουση δεν έχει καμένα νόημα, αυτό το είδος νέου Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι και νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκλης διπλωματίας δήλωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή την διπλωματική οδό.

Αποφασιστικότητα συνέστησε ο Σαμαράς

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «θα διευρυνθούν χωρίς αμφιβολία».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί για την αύξηση του επιπέδου τους» τόνισε ο Ολάντ, που μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με αφορμή τη συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι.

«Είναι αναμφισβήτητη μια κλιμάκωση της καστάστασης (στην Ουκρανία): (υφίσταται) παρουσία εξοπλισμών που προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πιθανή η παρουσία στρατιωτών, σε κάθε περίπτωση οι αυτονομιστές λαμβάνουν όπλα και βοήθεια από τη Ρωσία» επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα υπάρξουν, απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της έντασης, νέες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν» και η «Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Ενδεικτική ήταν δήλωση που έκανε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο:

«Είναι πλέον γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην πραγματικότητα η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ευρώπη».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχομένο αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο πολεμά για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Κομισιόν να ετοιμάσει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Οι χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να το σκεφτούν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό. Το γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Οταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ – τα οποία δεν έχουν πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο – αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Φάιμαν.

«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν, τουλάχιστον ώς σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η ΕΕ και άλλοι», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «πρόσφατη επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας.

«Ολοι οι υπουργοί εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για το θέμα της πρόσφατης επίθεσης μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού» εναντίον της Ουκρανίας δήλωσε η Αστον.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες και τη μεταφορά όπλων και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Οι υπουργοί «είναι ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη. Χρειάζεται μία διαρκής λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε η Αστον.

Πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, ο Ποροσένκο συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μιλάνο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ευρώπη εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» και να οδηγήσει σε μία «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων.

Την άποψή του συμμερίστηκαν και άλλοι ευρωπαίοι συνάδελφοί του.