Το προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εκτιμά ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι «σημαντικά υποτιμημένη».

«Η παρουσία αξιωματούχων σε τομείς που έχει παρατηρηθεί η επιδημία και η συγκέντρωση αποδείξεων φανερώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων υποτιμά σημαντικά την κλίμακα της επιδημίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να επεκτείνεται, με 1.145 θανάτους στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ συντονίζει τις ενέργειές του ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο μαζική διεθνή ανταπόκριση και υποστήριξη από διάφορες χώρες και οργανισμούς που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο απολογισμός των νεκρών από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία αυξήθηκε σε 1.145 στη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μέσα σε δύο ημέρες, ως τη 13η Αυγούστου, αναφέρθηκαν 76 νέοι θάνατοι στις τέσσερις αφρικανικές χώρες οι οποίες πλήττονται από αυτήν.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι συνολικά 152 επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα νέα κρούσματα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού αναφέρθηκαν μέσα σε δύο ημέρες στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 2.127.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα κάλεσε σήμερα τον ΠΟΥ να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 348 ανθρώπους στη δική του χώρα.

«Μόλις τους κάλεσα [τα στελέχη του ΠΟΥ] να εντείνουν την αντίδρασή τους λόγω του σημείου στο οποίο έχουμε βρεθεί. Χρειαζόμαστε μια πιο ρωμαλέα αντίδραση λόγω της φύσης της ασθένειας και του τρόπου που μας πλήττει», είπε ο πρόεδρος της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες πριν σταματήσει η επιδημία

Ακόμα αυστηρότερη ήταν η προειδοποίηση της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε ότι η επιδημία εξαπλώνεται ραγδαία και θα περάσουν το λιγότερο έξι μήνες για να αντιμετωπιστεί.

Η κατάσταση στη Δυτική Αφρική, για την οποία ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό, «επιδεινώνεται ταχύτερα από την την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε», προειδοποίησε η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλώντας στη Γενεύη έπειτα από επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή.

«Αν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή» προειδοποίησε.

Εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση η επιδημία θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες για να σταματήσει.