Απορρίπτει ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρ αλ-Μαλίκι, τις διεθνείς εκκλήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οποία έχει περιέλθει το Ιράκ μετά την αστραπιαία προέλαση των τζιχαντιστών.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στη διαδικασία που προβλέπει ότι η νέα ιρακινή βουλή θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα για να ασχοληθεί με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Θα προσέλθουμε στην πρώτη σύνοδο του κοινοβουλίου με αρμονία, ακολουθώντας το συνταγματικό πλαίσιο» είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η έκκληση για σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί πλήγμα στο Σύνταγμα και την πολιτική διαδικασία» είπε ο Νούρι αλ-Μαλίκι, αψηφώντας τις πιέσεις που ασκούνται από τους δυτικούς του συμμάχους να κινητοποιηθεί ανταποκρινόμενος στην έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα του, αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι που ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον αλ-Μαλίκι, τονίζοντας ότι το Ιράκ χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες.