Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα στην Ουκρανία η κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού από πυρά αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ το απόγευμα της Τρίτης.

Νεκροί πιστεύεται ότι είναι οι εννέα επιβαίνοντες στην επίθεση που σημειώνεται λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των φιλορώσων για κατάπαυση του πυρός έως την 27η Ιουνίου, γεγονός που δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή αποκλιμάκωση.

Εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων επιβεβαίωσε την κατάρριψη και το θάνατο εννέα επιβαινόντων. Το ελικόπτερο μετέφερε στρατιωτικό φορτίο.

Στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε, επικαλούμενος τις πηγές του στις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη από πύραυλο που πυροδοτήθηκε από φορητό εκτοξευτήρα.

Η πόλη Σλαβιάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών από τον Απρίλιο. Στις 14 Απριλίου οι αυτονομιστές είχαν επίσης καταρρίψει ελικόπτερο σκοτώνοντας 14 άνδρες του στρατού, περιλαμβανομένου στρατηγού.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι θα σεβαστούν έως το πρωί της Παρασκευής τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στο πλαίσιο της προώθησης ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης.

Ακολούθησε την Τρίτη αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Άνω Βουλή της Ρωσίας για την ανάκληση του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «πρώτο πρακτικό βήμα» από τον oυκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.