Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.

Επίσης, συνολικά 25.070 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες από εκτεταμένες πλημμύρες περιοχές στη Σερβία, εκ των οποίων οι 7.800 είναι κάτοικοι του δήμου Ομπρένοβατς, όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, όπως ανακοινώθηκε από το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Βοσνία περισσότερα από 100.000 σπίτια και άλλα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου 1. εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Ομάδα της Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασε στο Σαράγεβο, μετά από αίτημα των αρχών της Βοσνίας– Ερζεγοβίνης, που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από καταστροφικές πλημμύρες στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Τέσσερις ειδικοί από τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία θα συντονίσουν τη βοήθεια που φθάνει στη χώρα και θα αποτιμήσουν την κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα και τα νερά απειλούν την πόλη Οράσιε.

Τα νερά του ποταμού έχουν σπάσει τα αναχώματα σε δύο σημεία και έχουν πλήξει έκταση 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κάτω από τα νερά βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Μπόσανσκι Σάματς. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο δήμο Μπιέλινα και στην περιφέρεια Μπρτσκο, όπου με ελικόπτερα καταβάλλονται προσπάθειες τοποθέτησης σιδερένιων εμποδίων για να κλείσουν οι ρωγμές στα αναχώματα.

«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τα εμπόδια” δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Βοσνίας Ζεκέριγιαχ Οσμιτς, τονίζοντας ότι προς το παρόν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες.

Στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και οι επιχειρήσεις διανομής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Οι επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών και διανομής βοήθειας διεξάγονται με 10 στρατιωτικά ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης,της αποστολής της ΕΕ στη χώρα (Eufor), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στο Σαράγεβο έφθασε αεροπλάνο με βοήθεια από την Τουρκία και αναμένεται και η άφιξη αεροπλάνου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ. Είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές και κουβέρτες έχει αποστείλει στους πληγέντες στο Μπρτσκο η Βουλγαρία, ενώ η Λιθουανία και η Εσθονία προσφέρθηκαν να αποστείλουν συνεργεία για την άντληση υδάτων και η Τσεχία έστειλε πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη Σερβία

Στον δήμο Ομπρένοβατς της Σερβίας εντοπίστηκαν την Κυριακή οι σοροί 12 ανθρώπων, ένας εκ των οποίων πέθανε από φυσικά αίτια και οι υπόλοιποι ήταν θύματα των πλημμυρών.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, περιέγραψε για μία ακόμη φορά την κατάσταση ως καταστροφική τονίζοντας όμως ότι διαδίδονται και αναληθείς πληροφορίες.

Εκτός από τον δήμο Ομπρένοβατς σοβαρά είναι τα προβλήματα στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε.

Για τις επιχειρήσεις διάσωσης κατοίκων που αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο και τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.

Στις επιχειρήσεις που συνεχίζονται και σήμερα συμμετέχουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Μπρίντιζι και μετέφερε γεννήτριες και αντλίες. Σύντομα θα φθάσει και δεύτερο αεροπλάνο με τρόφιμα και νερό για τον πληθυσμό που έχει πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρέλαβε την ανθρωπιστική βοήθεια, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ βοηθά τη σερβική κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει ανάγκη από τη βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ενεργοποίησε το σύστημα παροχής βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις για να αποστείλει εξοπλισμό διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.