Την πιο μεγάλη πρόκληση στην 11χρονη εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν οι αυριανές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Εν μέσω ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση τεσσάρων υπουργών και την εμπλοκή ανθρώπου του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, ακόμα και του ίδιου, και της διεθνούς κατακραυγής που έχουν προκαλέσει οι απαγορεύσεις πρόσβασης σε κοινωνικά μέσα όπως το twitter και το YouTube, o Ερντογάν δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη για τους δήμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης που αποτελούσαν προπύργια της κυβερνητικής παράταξης, ο τούρκος πρωθυπουργός επενδύει στη μεγάλη μάζα των φτωχών πολιτών που είδαν την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια και στην ευρεία βάση των πιστών μουσουλμάνων της μεσαίας τάξης. Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού, όπου ο Ταγίπ πασάς, όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, μπορεί να επιδιώξει την εκλογή του εάν δεν αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να ζητήσει την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία. Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό του 39% που είχε λάβει στις τοπικές εκλογές του 2009.

Πάντως χθες ο Ερντογάν ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις προκειμένου να ξεκουράσει τη φωνή του που έχει κλείσει εντελώς έπειτα από εβδομάδες εκστρατείας σε όλη τη χώρα. Πηγές από την κυβέρνησή του πάντως, αδιαφορώντας για τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να διακόψουν την πρόσβαση και σε άλλα κοινωνικά μέσα εκτός twitter και YouTube εάν χρήστες δημοσιοποιήσουν εκεί έγγραφα ή συνομιλίες που απειλούν την εθνική ασφάλεια. Χθες ο εισαγγελέας της Αγκυρας άρχισε έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν στο Ιντερνετ την Πέμπτη τα πρακτικά μιας συνεδρίασης κατά την οποία ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων συζητούσαν το σενάριο μιας μυστικής επιχείρησης που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τουρκική στρατιωτική απάντηση στη Συρία.

Τρεις είναι οι μεγάλοι δήμοι στους οποίους στρέφεται το ενδιαφέρον των αυριανών κρίσιμων εκλογών. Η Σμύρνη εκλέγει παραδοσιακά δήμαρχο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί. Η πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ στις δημοσκοπήσεις είναι εμφανής, δεν είναι όμως τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς λόγω των σκανδάλων. Φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει κυρίως τους ψηφοφόρους στα αστικά κέντρα, γι’ αυτό και η εκλογική μάχη στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, που θεωρούνται προπύργια του ΑΚΡ, προβλέπεται τώρα αμφίρροπη –το αποτέλεσμα, λένε οι αναλυτές, μπορεί να κριθεί ακόμα και από μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Η σύγκρουση στην Αγκυρα είναι χαρακτηριστική. Ο δήμαρχος Μελίχ Γκοκτσέκ, του ΑΚΡ, διεκδικεί την πέμπτη θητεία του υποσχόμενος το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ευρώπης –με ομοιώματα δεινοσαύρων ύψους 70 μέτρων. Εάν χάσει, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τον Ερντογάν. Ο αντίπαλός του Μανσούρ Γιαβάς, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατήγγειλε πάντως χθες ότι «κατέφθασαν στην πόλη εκατοντάδες ένοπλοι προβοκάτορες» για να προκαλέσουν επεισόδια αύριο, όταν ανοίξουν οι κάλπες, και «να φοβίσουν τον κόσμο».

Απέτυχε το μπλόκο στο YouTube

Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλείσειτην πρόσβασητων χρηστών σε twitter και YouTube φαίνεται ότι αποτυγχάνει, καθώς οι περισσότεροι έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους να συνδέονται με τα κοινωνικά μέσα, στα οποία επικρατεί αναταραχή γιατις απαγορεύσειςτης Αγκυρας