Ο Ερμής «μπήκε» από το κρύο! Νεότερες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι εξαιτίας της ψύξης του σιδερένιου πυρήνα του, ο Ερμής μίκρυνε, συγκεκριμένα απώλεσε σχεδόν εννέα μίλια από τη διάμετρό του.

Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται πλησιέστερα στον ήλιο από κάθε άλλον. Περιφέρεται γύρω του κάθε 87 ημέρες. Επιστήμονες με επικεφαλής τον Πολ Μπάιρν από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι των ΗΠΑ μελέτησαν περισσότερα από 5.900 γεωλογικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Ερμή για να διαπιστώσουν το μέγεθος της συστολής του τα τελευταία τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Πραγματοποίησαν αυτές τις μετρήσεις με τη διαστημοσυσκευή της NASA Messenger, η οποία περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη. Το αποτέλεσμα των μετρήσεών τους ήταν σε συμφωνία με εκείνο που έδειχναν υπολογιστικά μοντέλα. Η πρώτη ένδειξη ότι ο Ερμής συστέλλεται εξαιτίας της απώλειας θερμότητας χρονολογείται από το 1970, όταν η διαστημοσυσκευή Mariner 10 εκτέλεσε τρεις περιφορές γύρω του και χαρτογράφησε περίπου το 45% της επιφάνειάς του.

Από τα δεδομένα του Mariner οι ειδικοί είχαν υπολογίσει ότι η διάμετρος του Ερμή είχε μικρύνει μέχρι τρία μίλια. Ωστόσο αποδείχθηκε πως ο πλανήτης έχει συσταλεί περισσότερο.

Ο Μπάιρν λέει πως ο αριθμός εννέα για τα μίλια ακούγεται μεγάλος, συγκριτικά όμως με το μέγεθος του πλανήτη είναι μικρός. Προσθέτει επίσης ότι δεν χρειάζεται να μικρύνει πολύ η διάμετρος ενός ουράνιου σώματος για να αρχίσουν να γίνονται ορατές οι γεωλογικές αλλαγές στην επιφάνειά του.

Οι ειδικοί λένε ότι η απώλεια της θερμότητας στον πυρήνα ενός πλανήτη αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της εξέλιξής του.