Με διπλωματική και οικονομική απομόνωση προειδοποιεί τη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης, ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα «ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα», προειδοποιώντας τη Μόσχα για τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να της προκαλέσει μια διεθνής απομόνωση.

Μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μία συμφωνία και μία διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, είπε ο Ομπάμα.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους [σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες] να εξετάσουν εάν και κατά πόσο μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με τη βία» δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.