Σε αυτό που περιγράφεται ως η χειρότερη κρίση ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, μετά την de facto κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Στρατιωτικές δυνάμεις εδραίωσαν κατά την Κυριακή τον ρωσικό έλεγχο στην Κριμαία ενώ και ο νεοδιορισθείς αρχηγός του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού αυτομόλησε και ορκίστηκε πίστη στις φιλορωσικές αρχές της αυτόνομης δημοκρατίας

Το Κίεβο κήρυξε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες όπως περιέγραψε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ρουμανίας Αντριάν Μπασέσκου, «δέχεται επίθεση» από τη Ρωσία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τη Μόσχα έθεσε θέμα αποπομπής της Ρωσίας από το G8, κάτι με το οποίο διαφώνησε το Βερολίνο.

Αλλωστε την Κυριακή ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ στην οποία επιχείρησε να εξηγήσει ότι η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία ήταν αναγκαία.

Η Μέρκελ πάντως, από την πλευρά της, υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η Ρωσίαπαραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.«Η καγκελάριος κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο ξανά να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Γκέοργκ Στράιτερ.

Σύμφωνα με τον Στράιτερ, ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέρκελ να δημιουργηθεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων», παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος.

Η Μόσχα, μέσω του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι προτίθεται να ανακτήσει σχέσεις με μια σταθερή και ακμαία Ουκρανία, «όχι όμως με αυτούς που ανέβηκαν στην εξουσία με αιματοχυσία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της συνεδρίασης της επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»

Η Ουκρανία προετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στην Ρωσία, αλλά θα ζητήσει και τη βοήθεια άλλων κρατών, εάν η Μόσχα διευρύνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα, δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούρι Σεργκέγιεβ.

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ότι έχουμε την ικανότητα να αμυνθούμε, όπως άλλωστε αποφασίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτό» είπε ο Σερκέγιεβ και πρόσθεσε ότι: «Εάν τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους ώρα με την ώρα, είναι λογικό να ζητήσουμε στρατιωτική και άλλου είδους υποστήριξη».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία

O δρόμος για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία άνοιξε με τη Δούμα να δίνει την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αναίμακτα καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή κινήθηκε την Κυριακή από τη Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, ενώ στη χερσόνησο κυριαρχούν στρατιωτικές ομάδες χωρίς διακριτικά.

Καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία έχει 15.000 στρατιώτες στην Κριμαία, η ουκρανική μεταβατική ηγεσία επιστράτευσε τους εφέδρους και κήρυξε τον στρατό της σε ετοιμότητα μάχης, αλλά ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στα στρατεύματα να μην απαντήσουν σε ρωσικές «προκλήσεις» υπό τον φόβο αιματοχυσίας.

Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως η κατάσταση είναι «σταθερή σε όλα τα σύνορα εκτός από την Κριμαία».

Την Κυριακή, ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τους ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δηλώσουν υπακοή στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.

Η Ρωσία διατηρεί πρόσθετη δύναμη 150.000 ανδρών κατά μήκος της μεθορίου μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε στην περιοχή, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν περάσει εντός ουκρανικού εδάφους.

Ωστόσο, φιλορώσοι διαδηλωτές παρελαύνουν στα ανατολικά της χώρας υψώνοντας ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια πολλών πόλεων, με το Κίεβο να καταγγέλλει ενορχηστρωμένες κινήσεις από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει ευρύτερη επέμβαση στη χώρα.

Γιάτσενιουκ:«Αυτή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου»

«Αυτή δεν είναι απειλή, αυτή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου» δηλώνει ο επικεφαλής της φιλοδυτικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ για το «πράσινο φως» της ρωσικής Βουλής στον Βλαντιμίρ Πούτιν για πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Και απευθύνεται για βοήθεια στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ως συνυπογράφουσες χώρες της συμφωνίας του 1994 με τη Ρωσία που εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας, λέγοντας πως «η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

«Πραγματικά βήματα υποστήριξης» από τη διεθνή κοινότητα ζητά ο ουκρανός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ενώ το Κίεβο καλεί σε αποστολή διεθνών παρατηρητών και συνδρομή για τη φύλαξη πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στο Κίεβο ο Βενιζέλος

Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, μετέβη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τη νέα ουκρανική ηγεσία.

Από το Σάββατο, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με «βαθιά» επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

Στην τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναπτύσσοντας στρατιώτες της στην Κριμαία και του ζήτησε να «μειωθεί η ένταση με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους στην Κριμαία».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι αν τίποτε δεν αλλάξει, «η επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς και στη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι «βαθιά»».

Όπως οι ΗΠΑ, πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ τους η Γαλλία, η Πολωνία, η Βρετανία, υιοθέτησαν πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία.

Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, ανακαλώντας τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα και ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.

Η Γαλλία επιθυμεί «να ανασταλούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες της συνόδου κορυφής της G8», της ομάδας των οκτώ ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο στο Σότσι και καταδικάζει «τη ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση» στην Κριμαία, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση», τόνισε ο Φαμπιούς προσθέτοντας ότι το Παρίσι επιθυμεί «να ανασταλεί η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G8 στο Σότσι όσο οι ρώσοι εταίροι μας δεν επανέρχονται στις αρχές που είναι σύμφωνες με αυτές της G7 και της G8», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία.

ΝΑΤΟ: «ΗΡωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη»

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».