Εκεχειρία και επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η ανακωχή ήρθε μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής, τις σφοδρότερες από την έναρξη της κρίσης, με τουλάχιστον 26 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης όμως, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης του Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, το κλίμα στο Κίεβο μόνο ανακωχή δεν προμήνυε.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ενόσω μαύρος καπνός αναδυόταν ακόμη από τις καμένες σκηνές των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, λεωφορεία και αυτοκίνητα από τη Δυτική Ουκρανία, όπου ανθεί το αντικυβερνητικό αίσθημα, κατέφθαναν ομαδόν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Λίγες ώρες αργότερα, το Κίεβο έδινε στον στρατό την άδεια να κάνει χρήση όπλων. Καμία πλευρά δεν φαινόταν διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Η μεν αντιπολίτευση επέμενε στην παραίτηση Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη εκλογών. Ο δε Γιανουκόβιτς δήλωνε έτοιμος να φθάσει μέχρι τέλους.

Από νωρίς το πρωί όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του Κιέβου βρίσκονταν υπό στενό αστυνομικό κλοιό. Το μετρό ήταν κλειστό, ομοίως και τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο. Η καρδιά των διαδηλώσεων όμως, η Πλατεία Ανεξαρτησίας ή απλώς Πλατεία για τους Ουκρανούς, ήταν γεμάτη. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονταν ώρα με την ώρα, κάποιοι με κουκούλες και ρόπαλα, άλλοι με απλά ρούχα. Μια ομάδα νεαρών ανδρών, αλλά και γυναικών, ετοιμαζόταν για τον νέο γύρο μάχης της νύχτας, γεμίζοντας πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη. Αλλοι ήταν απασχολημένοι να σπάνε τα λιθόστρωτα για να ενισχύσουν τα οδοφράγματά τους πέριξ της Πλατείας. «Η επανάσταση μετατράπηκε σε πόλεμο με τις Αρχές» έλεγε ο Βαζίλ Λοκτσένκο, συνταξιούχος γεωλόγος, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ έτρεχε να σωθεί και χθες το πρωί, με ένα αίσθημα ντροπής, επέστρεψε στην Πλατεία. «Πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική ηγεσία. Πρέπει να πολεμήσουμε για τη χώρα μας, την Ουκρανία» τόνιζε.

Ο Γιανουκόβιτς από την πλευρά του παρουσιαζόταν πιο προκλητικός από ποτέ. Σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τις πρώτες πρωινές ώρες, τόνιζε ότι αν και τόσο καιρό προσπάθησε να μην ασκήσει βία, πλέον δέχεται πιέσεις από «συμβούλους» να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή. Αφού ανακήρυξε τη σημερινή, ημέρα πένθους, ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να πάρει την εξουσία πραξικοπηματικά, δήλωση η οποία συμπίπτει απόλυτα με την ανακοίνωση της Μόσχας περί «απόπειρας πραξικοπήματος». Ο Γιανουκόβιτς έστειλε σαφές τελεσίγραφο στους διαδηλωτές, ότι εάν δεν αποχωρήσουν άμεσα από την Πλατεία, αυτό σημαίνει ότι στηρίζουν τις ακροδεξιές οργανώσεις και επομένως οποιαδήποτε συζήτηση θα είναι «διαφορετικού είδους» από τούδε και στο εξής.

Στο μεταξύ, η ένταση κλιμακωνόταν και σε άλλες πόλεις. Στη Λβιβ, στη Δυτική Ουκρανία, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουν να δουν τη χώρα τους πιο κοντά προς την Ευρώπη, διαδηλωτές κατέλαβαν χθες αρκετά κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους το γραφείο του κυβερνήτη και της εισαγγελίας, αστυνομικά τμήματα, τα κεντρικά της φορολογικής υπηρεσίας, ενώ φωτιά έβαλαν σε τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών. Στη Λουτσκ, επίσης της Δυτικής Ουκρανίας, πέρασαν χειροπέδες στον τοπικό κυβερνήτη – μια προσωπική επιλογή του Γιανουκόβιτς – και όταν αρνήθηκε να παραιτηθεί, τον έδεσαν σε εξέδρα κεντρικής πλατείας.

Τον αντικατέστησε

Αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την αντικατάσταση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει ότι ο στρατός ενδεχομένως να συμμετάσχει στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις». Το κλίμα έντασης εντεινόταν όσο η αστυνομία έκλεινε τις εθνικές οδούς που οδηγούν στο Κίεβο.