Ο 75χρονος Γάλλος, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκε μια αυτόνομη βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά κατασκευασμένη από τη γαλλική εταιρεία βιοϊατρικής Carmat, δέκα ημέρες μετά τη δύσκολη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, τρέφεται μόνος του και κουβεντιάζει με την οικογένειά του, δήλωσε ένας από τους χειρουργούς του.

«Είναι ξύπνιος, τρέφεται μόνος του και μιλάει με την οικογένειά του. Σκεπτόμαστε να τον σηκώσουμε σύντομα στα πόδια του» είπε στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche ο καθηγητής Ντανιέλ Ντιβό, ο οποίος είχε δει την Πέμπτη τον ασθενή.

Η τεχνητή καρδιά, η οποία μπορεί να κτυπά για πέντε χρόνια, δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ζώα, αλλά η εμφύτευσή της στις 18 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο του Παρισιού ήταν η πρώτη που έγινε σε άνθρωπο.

Η συσκευή πρόκειται να εμφυτευθεί σε άλλους τρεις ασθενείς στη Γαλλία.

Η επόμενη επέμβαση είναι προγραμματισμένη για τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα.

Σ’ αυτή την πρώτη ομάδα κλινικών δοκιμών, η επιτυχία της συσκευής θα κριθεί από το αν οι ασθενείς θα επιζήσουν με το εμφύτευμα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Μια πιο λεπτομερής περιγραφή της κατάστασης της υγείας του ασθενούς θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το βιοπροσθετικό προϊόν της Carmat είναι σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα την πραγματική καρδιά, μιμούμενο τη φύση με χρήση βιολογικών υλικών και αισθητήρων.

Έχει στόχο να παρατείνει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο και δεν μπορούν να ελπίζουν σε μεταμόσχευση, συχνά επειδή είναι πολύ ηλικιωμένοι και οι δωρητές σπανίζουν.

Ο Ντιβό είπε στη γαλλική εφημερίδα πως ο πρώτος ασθενής της Carmat είναι πολύ μαχητικός και έχει εμπιστοσύνη στη νέα προσθετική καρδιά του.

«Όταν η σύζυγος και η κόρη του φεύγουν, τους λέει, «Θα σας δω αύριο!’ Το μόνο που θέλει είναι να χαρεί τη ζωή. Ανυπομονεί να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, από το δωμάτιό του, από την αβεβαιότητα».