Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας της που είχαν οργανώσει οι Ταλιμπάν και έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC ότι μια ημέρα θα μπει στην πολιτική για να «αλλάξει το μέλλον» της χώρας της.

«Θα γίνω μια γυναίκα πολιτικός αργότερα. Θέλω να αλλάξω το μέλλον της χώρας μου και να κάνω την εκπαίδευση υποχρεωτική», υπογράμμισε η 16χρονη έφηβη που είναι ίνδαλμα του αγώνα υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών και είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης -το οποίο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή- αλλά και για το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ελπίζω ότι θα έρθει η ημέρα που οι Πακιστανές θα είναι ελεύθερες, θα έχουν δικαιώματα, θα υπάρχει ειρήνη και κάθε κορίτσι και κάθε αγόρι θα πηγαίνει στο σχολείο», πρόσθεσε η Μαλάλα επαναλαμβάνοντας τα θέματα τα οποία είχε αναφέρει σε ομιλία της στις 12 του περασμένου Ιουλίου στον ΟΗΕ όπου καταχειροκροτήθηκε.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η Μαλάλα προσκλήθηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Η Μαλάλα, έχει ήδη γράψει την αυτοβιογραφία της σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, ενώ έχει ήδη κάνει -στα αγγλικά- την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία του Πακιστάν, όπου στοιχίζει 599 ρουπίες -λιγότερο από 6 δολάρια- τιμή πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος του στις δυτικές χώρες.

Η διάσημη πλέον Πακιστανή, έγινε γνωστή από το 2009, όταν σε ηλικία μόλις 11 ετών, μέσω του ιστολόγιου της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του BBC ξεκίνησε ένα μπλογκ με το ψευδώνυμο Γκιουλ Μακάι.

Έγραφε στα ουρντού, την εθνική γλώσσα του Πακιστάν, και κατήγγειλε τις ωμότητες των Ταλιμπάν που είχαν τότε υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα του Σαβάτ, της περιοχής όπου κατοικούσε στα βορειοδυτικά της χώρας.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς -στις 9 Οκτωβρίου του 2012- ένας ένοπλος, κατ’ εντολή των Ταλιμπάν, μπήκε στο σχολικό λεωφορείο όπου επέβαινε η Μαλάλα, στην πόλη Μινγκόρα του βορειοδυτικού Πακιστάν και την πυροβόλησε στο κεφάλι, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά.

Η Μαλάλα μεταφέρθηκε στη Βρετανία και εγχειρήθηκε με επιτυχία στο Μπέρμιγχαμ όπου διαμένει σήμερα και όπου πηγαίνει στο σχολείο από τον περασμένο Μάρτιο.

«Ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ σε έναν νέο πολιτισμό, σε μια νέα κοινωνία, κυρίως για τη μητέρα μου καθώς ουδέποτε είχα δει γυναίκες τόσο ελεύθερες, ελεύθερες να πάνε σε οποιαδήποτε αγορά, μόνες, χωρίς τον αδελφό ή τον πατέρα να τις συνοδεύει», διηγείται.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις της η Μαλάλα καλεί τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να προχωρήσουν σε διάλογο με τους Ταλιμπάν.

«Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την διευθέτηση των προβλημάτων και για να ηττηθεί ο πόλεμος. Και ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ απλός: η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς», δήλωσε στο BBC.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν όμως προκλητικά επανέλαβαν την πρόθεσή τους είναι να επιτεθούν και πάλι στη νεαρή Μαλάλα! Αιτία του μένους τους είναι ότι η 16χρονη «μιλάει κατά του ισλάμ» και των ισλαμιστών.

«Θα της επιτεθούμε μόλις μας δοθεί η ευκαιρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν του Πακιστάν, που εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Δεν είναι γενναία. Δεν έχει θάρρος. Χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα στο μπλογκ της. Θα της επιτεθούμε επειδή μιλούσε ενάντια στους Ταλιμπάν και το Ισλάμ και όχι επειδή πήγαινε στο σχολείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.