«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου κινδυνεύουν να γίνουν για την Ευρώπη το ισοδύναμο της 21ης Απριλίου του 2002 στη Γαλλία», προειδοποιούσε προ ημερών γάλλος πολιτικός στον ιστότοπο Rue89. Αναφερόταν σε μια ημέρα καταγεγραμμένη ως απόλυτο σοκ στο γαλλικό υποσυνείδητο: στην πρόκριση του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι προχθεσινές εκλογές στην Αυστρία ήρθαν να δικαιώσουν τους φόβους που εξέφρασε -διαψεύδοντας παράλληλα τη θεωρία που θέλει την Ακροδεξιά να ανεβαίνει στην Ευρώπη της κρίσης ως «καταφύγιο των φτωχών».

Μπορεί ο απερχόμενος «μεγάλος συνασπισμός» να εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία 50,9% των ψήφων, ένας στους τέσσερις Αυστριακούς όμως ψήφισε Ακροδεξιά. Και η Αυστρία δεν είναι «χώρα χτυπημένη από την κρίση», έχει τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ. Πλούσια χώρα, εκτός ΕΕ αλλά εντός Ευρώπης είναι και η Νορβηγία, η οποία ανέδειξε στις 9 Σεπτεμβρίου τρίτη δύναμη το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου και όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, οδεύει προς μια δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας Συντηρητικών – Ακροδεξιάς. Στην Ισπανία, αντιθέτως, ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που ταλανίζονται περισσότερο από την κρίση, η Ακροδεξιά παραμένει περιορισμένη σε περιθωριακά γκρουπούσκουλα.

«Δεν μπορούν πια να μας αφήνουν απέξω», θριαμβολόγησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Αυστρία ο Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, που αύξησε το ποσοστό του κατά 3,9% φτάνοντας στο 21,4%, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα, οι δύο συνιστώσες του μεγάλου συνασπισμού, έχασαν από 2,2% πέφτοντας στο 29,3% και στο 23,8% αντίστοιχα –τα χειρότερα ποσοστά τους από το 1945. Στο κρατίδιο της Στυρίας, μάλιστα, οι Ελεύθεροι αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη, στο Τιρόλο δεύτερο κόμμα. Και αν προσθέσει κανείς στο 21,4% τους το 3,6% που έλαβε, μένοντας εκτός Βουλής, το αποσχισθέν ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, φτάνει στο 25%: ένας στους τέσσερις Αυστριακούς.

Αλλο ένα 5,8% έλαβε η νεοσύστατη ευρωσκεπτικιστική Ομάδα Στρόναχ: ζητεί και αυτή διάλυση της ευρωζώνης και τέλος στα πακέτα διάσωσης των ασθενέστερων κρατών. Απλώς οι Ελεύθεροι συνδυάζουν το σύνθημα αυτό με συνθήματα μίσους τύπου «Αγάπα τον πλησίον σου, αρκεί να είναι Αυστριακός» και «Αγάπη στην πατρίδα, όχι στους μαροκινούς κλέφτες». Χάρη στην άνοδο των Πρασίνων που έφτασαν στο 11,5% και την είσοδο στη Βουλή του νεοσύστατου επίσης, φιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ με 4,8%, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατηρούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και ο «μεγάλος συνασπισμός» πιθανότατα θα επαναληφθεί, παρά τα σκληρά παζάρια του Λαϊκού Κόμματος και τους υπαινιγμούς του ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κόμμα των Ελευθέρων και την Ομάδα Στρόναχ. Αλλά η προειδοποίηση πολλών πως «έχουμε οκτώ μήνες για να σώσουμε την Ευρώπη», έως τις ευρωεκλογές, ηχεί όλο και πιο επιτακτική.