Υστερα από αναμονή περισσότερων από 12 ωρών ο κόσμος έμαθε το βράδυ της Δευτέρας ότι η Κέιτ Μίντλτον, δούκισσα του Κέιμπριτζ και σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, χαρίζοντας έναν δισέγγονο στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και έναν διάδοχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια, το βρέφος, τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου μετά τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, γεννήθηκε στις 16.24 (τοπική ώρα) και ζύγιζε οκτώ λίβρες και έξι ουγγιές, δηλαδή περίπου 3,8 κιλά.

Η ανακοίνωση του παλατιού έδωσε τέλος και στην αγωνία των Βρετανών αλλά και στη φρενίτιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν στρατοπεδεύσει εδώ και ημέρες έξω από το μαιευτήριο St Mary’s στο Λονδίνο.

Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, λίγη ώρα μετά τη διακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης, το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού μαζί με τη γνωμάτευση των ιατρών για την υγεία του βρέφους και της μητέρας του, παραδόθηκε από το νοσοκομείο σε αξιωματούχο του Μπάκιγχαμ και έπειτα από ένα ολιγόλεπτο «ταξίδι» στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου αναρτήθηκε στον περίβολο των ανακτόρων προς τέρψιν του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για αυτή την ιστορική για τη βρετανική μοναρχία στιγμή.

Η κλινική όπου γέννησε η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, κατά κόσμον Κέιτ Μίντλτον, είναι η ίδια που η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε γεννήσει στη δεκαετία του 1980 τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι. Οπως έγινε γνωστό ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πέρασε όλη τη διαδικασία του τοκετού δίπλα στην Κέιτ.

Και οι δύο είχαν προτιμήσει να μην γνωρίζουν εκ των προτέρων το φύλο του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Κέιτ είχε δηλώσει πως θέλει αγόρι, ενώ ο Γουίλιαμ είχε πει ότι προτιμούσε κόρη.

Πρώτος έσπευσε να συγχαρεί το ζεύγος ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι θαυμάσια νέα και είμαι σίγουρος ότι σε όλη τη χώρα ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος, θα το γιορτάσει και θα εύχεται στο ζευγάρι κάθε ευτυχία. Είναι σημαντική στιγμή για το βρετανικό έθνος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε έπειτα: «Είμαι απίστευτα χαρούμενος που έγινα παππούς! Είμαστε πανευτυχείς εγώ και η σύζυγός μου Καμίλα από τη γέννηση του πρώτου μας εγγονιού».

Ακολούθησε η δήλωση από το Μπάκιχγαμ ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος είναι «κατευχαριστημένοι» με τα νέα της γέννησης του δισέγγονού τους.

Ανακοίνωση μέσω Twitter!

Η αναγγελία της γέννησης του μωρού έγινε βάσει πρωτοκόλλου: Το πιστοποιητικό αναρτήθηκε στο τρίποδο στον περίβολο του Μπάκιχγαμ, ο επίσημος αγγελιοφόρος ανακοίνωσε τη γέννηση, είπε ότι οι τρεις τους, βρέφος, μητέρα και πατέρας χαίρουν άκρας υγείας καλωσόρισε στα δημόσια αξιώματα «έναν μελλοντικό βασιλέα» και φώναξε «Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα!» – όμως για πρώτη φορά στην ιστορία της βασιλικής οικογένειας η γέννηση ενός νέου μέλους της ανακοινώθηκε άμεσα μέσω Twitter!

Η μεταφορά του πιστοποιητικού γέννησης από το μαιευτήριο στο παλάτι διήρκησε περίπου 15 λεπτά και το «ταξίδι» μεταδόθηκε ζωντανά σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικές τιμές επρόκειτο να αποδοθούν με 41 κανονιοβολισμούς από το Γκριν Παρκ και 62 κανονιοβολισμούς από τον Πύργο του Λονδίνου.

Η πρώτη εμφάνιση του βρέφους θα γίνει στα σκαλιά του μαιευτηρίου.

Η Κέιτ είχε διακομισθεί τα ξημερώματα στο μαιευτήριο. «Αρχισε η διαδικασία του τοκετού αμέσως μετά την εισαγωγή της στο μαιευτήριο, περίπου στις 6:00» (8:00 ώρα Ελλάδος) ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση του Παλατίου το πρωί. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του πριγκιπικού ζεύγους δήλωσε ότι «η διαδικασία προχωρά φυσιολογικά».

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος ανέμενε το πρώτο του εγγόνι, βρισκόταν στο Γιορκ όταν ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Κέιτ στο μαιευτήριο. Ο Κάρολος είχε γεννηθεί στο Μπάκιχγαμ.

Σύμφωνα με το BBC, η τελευταία ημερομηνία που είχαν δώσει οι γιατροί για τη γέννηση του βρέφους ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Παρόντες στη διαδικασία του τοκετού ήταν κορυφαίοι μαιευτήρες, ανάμεσά τους ο γυναικολόγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Αλαν Φάρθινγκ.

Το όνομα του βρέφους δεν αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως. Οταν γεννήθηκε ο Γουίλιαμ η Βρετανία περίμενε μία εβδομάδα για να μάθει το όνομά του. Το όνομα του Καρόλου, δε, ανακοινώθηκε έναν μήνα μετά τη γέννησή του.