Η Γαλλία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη διετή παράταση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φρανσουά Ολάντ το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περικόπτοντας παράλληλα τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτές τη Γαλλία.

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,0% (του ΑΕΠ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι», ανέφερε η Μέρκελ.

Τη συνέντευξη Τύπου επισκίασε η γκάφα που έκανε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσφώνησε, κατά λάθος, τον Ολάντ με το όνομα του 21ου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.

Από την πλευρά του, ο γάλλος Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας αλλά, όπως τόνισε, είναι έργο του Παρισιού και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπαγορεύσει τον τρόπο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

«Οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, και ο τρόπος που θα γίνει [η μείωση του ελλείμματος] είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, διαφορετικά δεν θα υπήρχε εθνική κυριαρχία», είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να τίθεται «η [εθνική] κυριαρχία πάνω από την εφαρμογή».

Εν τω μεταξύ, οι δύο χώρες φαίνεται να συμφωνούν με την πρόταση (που είχε καταθέσει προ ημερών και ο Ολάντ) για πλήρους απασχόλησης πρόεδρο της ευρωζώνης με εξουσίες διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής.

Ενας πρόεδρος της ευρωζώνης θα ενισχύσει το συντονισμό στο εσωτερικό της, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του Eurogroup υπό την ηγεσία του προέδρου.

Επιπλέον και οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα εκταμιευτούν πιο γρήγορα τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δεσμευτεί να διαθέσει η ΕΕ κατά της ανεργίας των νέων.

Γκάφα της Μέρκελ: Αποκάλεσε Μιτεράν τον Φρανσουά Ολάντ!

Μια ασυνήθιστη γκάφα που έκανε η Ανγκελα Μέρκελ επισκίασε την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φρανσουά Ολάντ το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας προσφώνησε, κατά λάθος, τον Ολάντ με το όνομα του 21ου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν, προκαλώντας δεκάδες σκωπτικά σχόλια στο twitter.

«Τα θέματα πάνω στα οποία δουλεύουμε τέθηκαν από τον Φρανσουά Μιτεράν: η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης. Η ανεργία των νέων έχει, φυσικά, κεφαλαιώδη σημασία στο έργο μας», είπε η Μέρκελ, πριν συνειδητοποιήσει το σφάλμα της. «Φρανσουά Ολάντ, όχι Φρανσουά Μιτεράν! Φρανσουά Ολάντ», διόρθωσε λίγο αργότερα, ενώ ένα πλατύ χαμόγελο φώτιζε το πρόσωπο του γάλλου Προέδρου.

Ο Σοσιαλιστής Μιτεράν διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από τις 2 Μαΐου 1981 έως τις 17 Μαΐου 1995. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1996.

Ο Φρανσουά Ολάντ (ο οποίος μοιράζεται με τον Μιτεράν το ίδιο όνομα και το ίδιο κόμμα) είναι από τις 15 Μαΐου 2012 ο 24ος Πρόεδρος της Γαλλίας.