Τα δύο αδέλφια τσετσενικής καταγωγής, Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ, βασικοί ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του διεθνούς Μαραθωνίου της Βοστώνης στις 15 Απριλίου, είχαν αρχικά προγραμματίσει να εκτελέσουν τις επιθέσεις τους, την 4η Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της εθνικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, η κατασκευή των βομβών στο σπίτι του μεγαλύτερου αδελφού Ταμερλάν, ταχύτερα από το αναμενόμενο, τους οδήγησε στην απόφαση να «δράσουν» νωρίτερα.

Αυτό μετέδωσαν τη Μ. Παρασκευή τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, χωρίς να γνωστοποιούν τα ονόματά τους.

Οι αδελφοί Τσαρνάεφ, εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το σχέδιο τους νωρίτεραμε δύο βόμβες κοντά στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 264 άλλους στις 15 Απριλίου, στο πιο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο 26χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε τρεις μέρες μετά σε συμπλοκή με αστυνομικούς πουκαταδίωξαν τους αδελφούς Τσαρνάεφ στο Γουότερτάουν και η σορός του αναζητήθηκε μόλις χθες από συγγενείς του, μετά τη συγκατάθεση της συζύγου του Κάθριν Ράσελ.

Ο θείος του Ταμερλάν, Ρουσλάν Τσάρνι, που ζει στο Μέριλαντ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει η ταφή από την οικογένεια του νεκρού.

Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που νοσηλεύεται σε κλινική κρατουμένων είναι αυτός που δήλωσε στο FBI ότι το αρχικό σχέδιο των δύο αδελφών ήταν «επίθεση την 4η Ιουλίου», όπως αναφέρουν σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ενώ οι New York Times σημειώνουν ότι αρχικά, επίσης, σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικούς μηχανισμούς.