Παγωνιά, σφοδρές χιονοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι. Μία ασυνήθιστη για την εποχή επιδείνωση του καιρού, δέκα ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της άνοιξης, παρέλυσε κυριολεκτικά τη Βορειοδυτική Ευρώπη. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα περισσότερα μεγάλα και μικρά αεροδρόμια της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, αμαξοστοιχίες τράβηξαν χειρόφρενο, ουρές εκατοντάδων χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στις εθνικές οδούς του Βελγίου, ενώ χιλιάδες Βρετανοί και Γάλλοι πέρασαν τη νύχτα της Τρίτης εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, δύο άνθρωποι στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας, ένας άστεγος και ένας ηλικιωμένος που δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Σε ένα κατάλευκο τοπίο στη μέση του Μαρτίου, με το χιόνι να φθάνει σε κάποιες περιοχές έως και τους 20 πόντους, ξύπνησαν χθες οι πολίτες της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Για περίπου 8.000 νοικοκυριά όμως στη Βορειοδυτική Γαλλία, που έμειναν όλη νύχτα και όλη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κάθε άλλο παρά ευχάριστη έκπληξη ήταν η ξαφνική αλλαγή του καιρού. Η αποκατάσταση έγινε σταδιακά,

με την επέμβαση του γαλλικού Στρατού ο οποίος κλήθηκε να συνδράμει στο τιτάνιο έργο των υπαλλήλων

της υπηρεσίας ηλεκτροδότησης.

Στο Βέλγιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το θερμόμετρο παρέμεινε κολλημένο υπό το μηδέν. Σύμφωνα

με τους μετεωρολόγους, τελευταία φορά που χιόνισε τόσο πολύ παραμονές της άνοιξης ήταν το 1925.

Κλειστό από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως χθες το μεσημέρι παρέμεινε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης – τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Σε προσωρινό κλείσιμο αναγκάστηκε και ο δεύτερος μεγαλύτερος αερολιμένας της Γαλλίας, στο Ορλί, αφότου ένα αεροσκάφος των Τυνησιακών Αερογραμμών διολίσθησε κατά την απογείωσή του στον αεροδιάδρομο. Την ίδια ώρα, 25% των πτήσεων ακυρώθηκαν και στον διεθνή αερολιμένα της Γαλλίας, σοβαρές καθυστερήσεις πτήσεων σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ αρκετά αεροπλάνα εξαναγκάστηκαν σε αλλαγή πορείας προς το Οστεντ ή το Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

Κυκλοφοριακό χάος με δεκάδες τροχαία ατυχήματα επικράτησε χθες και σε κεντρικές λεωφόρους της Ευρώπης, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των Αρχών προς τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Μία ουρά 1.670 χλμ. σχηματίστηκε τις πρωινές ώρες αιχμής στους παγωμένους δρόμους του Βελγίου, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 1.285 χλμ. που καταγράφηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο. Στη Λιλ, στη Βόρεια Γαλλία, 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από καραμπόλα, ενώ στη Βρετάνη και στη Νορμανδία την προηγούμενη νύχτα περισσότεροι από 2.000 οδηγοί παρακολούθησαν την επέλαση του χιονιού πίσω από το τιμόνι τους. «Αυτοκίνητα μπροστά, αυτοκίνητα πίσω. Είναι σαν να ζούμε κινηματογραφική ταινία, το τέλος του κόσμου», φώναζε ένας αγανακτισμένος οδηγός. Τα δημόσια κτίρια που άνοιξαν εκτάκτως μέσα στη νύχτα μπόρεσαν να φιλοξενήσουν μόνο 600 οδηγούς.

Οι υπερταχείες

Εκτός λειτουργίας τουλάχιστον έως σήμερα έχουν τεθεί επίσης οι αμαξοστοιχίες της Eurostar, που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.