Από σήμερα όλες οι συναλλαγές στις ΗΠΑ μπορεί να γίνονται μέσω κινητού. Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή δημόσια υπηρεσία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει στόχο να μειώσει τη γραφειοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό το κράτος προσαρμόζεται στις συνήθειες των πολιτών, μια από τις οποίες είναι η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των smartphones, των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα προώθησε σημαντικά την e-government, την ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση. Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά όπως και η πληρωμή των φόρων γίνεται επίσης ηλεκτρονικά, με έγκριση ανάληψης από τον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης εφοδιάζει πλέον τους μετανάστες με μια νέα ψηφιακή κάρτα, που επιτρέπει να παρακάμπτεις τις ουρές κατά την άφιξη στα αεροδρόμια και να χρησιμοποιείς ένα σκάνερ. Οι υπηρεσίες αυτές θα μετατραπούν τώρα σε εφαρμογές (apps), στις οποίες θα έχει κανείς πρόσβαση από το κινητό του: γρήγορα προγράμματα φτιαγμένα στα μέτρα των μικρών οθονών των κινητών, που ενεργοποιούνται με μικρές κινήσεις των δακτύλων πάνω στη μικρή οθόνη.

Ο Πρόεδρος εξέδωσε την Τετάρτη σχετική οδηγία προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, καλώντας τις «να παράσχουν στον πολίτη υπηρεσίες αντάξιες του 21ου αιώνα». Από σήμερα και μέσα σε 12 μήνες κάθε υπουργείο ή ομοσπονδιακή υπηρεσία θα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμες στις εφαρμογές των κινητών, «τουλάχιστον δύο ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες». Το πρότυπο υπάρχει ήδη σε επίπεδο δήμου και επιτρέπει, για παράδειγμα, να συμβουλεύεσαι δρομολόγια και ωράρια του Μετρό της Νέας Υόρκης στην οθόνη του iPhone. Τώρα θα πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι οι κρατικοί τομείς: παντού όπου βρίσκεσαι, πρέπει να μπορείς να συνδέεσαι και να εξυπηρετείσαι.

«Το κινητό τηλέφωνο», επισημαίνεται από τον Λευκό Οίκο, «γίνεται πολύ γρήγορα το μέσο που προτιμούν οι Αμερικανοί. Μέσα σε τρία χρόνια, θα είναι περισσότεροι οι χρήστες που θα συνδέονται στο Ιντερνετ χρησιμοποιώντας το κινητό τους, από ό,τι αυτοί που θα συνδέονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή». Και ο Ομπάμα θέλει να προλάβει. «Οι Αμερικανοί», δήλωσε ο Πρόεδρος, «πρέπει να έχουν ένα κράτος που θα τους υπηρετεί ανά πάσα στιγμή, σε οποιονδήποτε τόπο, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία».

«Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη», υπόσχεται ο Ομπάμα, «θα είναι πολλές δεκάδες οι νέες εφαρμογές για ταχεία πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω των smartphones». Για τον Λευκό Οίκο, αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο στήριξης της αμερικανικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας: μια νέα αγορά προσφέρεται στους ειδικούς των apps, οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Ο σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα τεχνολογίας, ο Τοντ Παρκ, και ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης για την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία των ΗΠΑ Στίβεν βαν Ρέκελ έχουν αναλάβει την αποστολή να διευρύνουν το πεδίο των υπηρεσιών που θα παρέχονται πλέον μέσω των κινητών: από την υγεία έως την εκπαίδευση, από την ενέργεια έως την ασφάλεια. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος Presidential Innovation Fellow Program του Ομπάμα, καινοτόμοι νέοι επιχειρηματίες θα φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας διοίκησης για να εντοπίσουν ποιες νέες υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται στους πολίτες μέσω των κινητών τους και ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος γι’ αυτό.