Με µια ξύλινη σχεδία µε πανιά – το «Κον-Τίκι» – και άφθονο πείσµα, ο νορβηγός εθνογράφος Θορ Χέιερνταλ βάλθηκε να αποδείξει πριν από πολλά χρόνια ότι η Πολυνησία θα µπορούσε κάλλιστα να είναι αποικία της Νότιας Αµερικής και όχι της Ασίας, όπως πίστευαν και πιστεύουν στην πλειονότητά τους αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι. Πράγµατι, διήνυσε 4.300 µίλια (περίπου 8.000 χλµ.) σε διάστηµα 101 ηµερών, παλεύοντας µε τα κύµατα και πιάνοντας συχνά καρχαρίες µε τα ίδια του τα χέρια.

Σήµερα, 64 χρόνια µετά το επικό εκείνο ταξίδι, νέα ευρήµατα αποδεικνύουν ότι τελικά ο θαλασσοπόρος είχε εν µέρει δίκιο. Οµάδα επιστηµόνων εξέτασε το γενετικό προφίλ απογόνων ιθαγενών της Πολυνησίας και ανακάλυψε ότι το DNA τους είναι συµβατό µόνο µε αµερικανών ιθαγενών. Το γεγονός αυτό σηµαίνει πως λίγο προτού εποικίσουν τα νησιά οι Ευρωπαίοι, είχαν γίνει προσµείξεις ιθαγενών µε Νοτιοαµερικανούς. Μετά την εξερεύνησή του στη Νήσο του Πάσχα (στην Πολυνησία), ο Χέιερνταλ υποστήριξε επίσης ότι ανακάλυψε αγάλµατα όµοια µε εκείνα που βρίσκονταν στη λίµνη Τιτικάκα, στη Βολιβία. Και για να το αποδείξει ταξίδεψε µε τη σχεδία του από το Περού στη Γαλλική Πολυνησία.

Τις απόψεις τού Χέιερνταλ αποδεικνύει µε στοιχεία σήµερα ο δρ Ερικ Θόρσµπι από το Πανεπιστήµιο του Οσλο – η έρευνα δηµοσιεύεται στην επιστηµονική επιθεώρηση «New Scientist» –, τα οποία συνέλεξε λαµβάνοντας το 1971 και το 2008 αιµατολογικό δείγµα από τους κατοίκους της Νήσου του Πάσχα.