Κάθε Μάρτιο και για όσο επικρατεί η καλοκαιρία, ο Χαθίντ Ρίµπας βολτάρει στη Βαρκελώνη µε το ποδήλατό του φορώντας µόνο… την καλή του διάθεση. Από το 2004, η άνοιξη στην ισπανική αυτή πόλη δεν συνδέεται µόνο µε την ανθοφορία, αλλά και µε την επίσηµη έναρξη του δηµόσιου γυµνισµού. Τουλάχιστον, µέχρι σήµερα. ∆ιότι το δηµοτικό συµβούλιο προσανατολίζεται στην επιβολή διά νόµου της κόσµιας εµφάνισης στους δρόµους της πόλης.

Μία χρονιά, θυµάται ο Ρίµπας,η αστυνοµία τον σταµάτησε 30 φορές – και τον άφησε άλλες τόσες, αφού δεν έκανε απολύτως τίποτα παράνοµο. «Το κάνω γιατί θέλω να δείξω ότι είναι απολύτως φυσιολογικό», εξηγεί ο 62χρονος συνταξιούχος τραπέζης και πρόεδρος της Ενωσης για την Προάσπιση του ∆ικαιώµατος στον Γυµνισµό.

Οι ισπανοί γυµνιστές απελευθερώθηκαν από τα δεσµά των ρούχων το 2004, όταν το δηµοτικό συµβούλιο κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Εκφραστείτε µε τον γυµνισµό». Εικονογραφηµένο µε φωτογραφίες ανθρώπων που κυκλοφορούσαν γυµνοί στους δρόµους, το µετρό και τα πάρκα της πόλης, οι δηµοτικές αρχές επιβεβαίωναν µε αυτόν τον τρόπο εµµέσως πλην σαφώς πως κανένας νόµος δεν προβλέπει κυρώσεις για τον δηµόσιο γυµνισµό.

Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2003, ένα άλλο συµβάν στη Βαρκελώνη συνηγορούσε υπέρ του γυµνισµού: περίπου 7.000 άνθρωποι στη Βαρκελώνη προθυµοποιήθηκαν να πετάξουν τα ρούχα τους, στο πλαίσιο ενός τε ράστιου καλλιτεχνικού εγχειρήµατος του αµερικανού φωτογράφου Σπένσερ Τιούνικ.

Η αλήθεια ωστόσο είναι πως την ελευθερία του νόµου εκµεταλλεύτηκαν πολύ λίγοι. Παρ’ όλα αυτά, οι ντυµένοι κάτοικοι δείχνουν να ενοχλούνται. ∆εν είναι και το καλύτερο θέαµα για παιδιά, τονίζουν. «Φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους στον δρόµο. Σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Και δεν είναι µόνο το θέαµα, αλλά και η µυρωδιά», παρατηρεί η 35χρονη Ναταλία Κασάδο. Κάπως έτσι, το δηµοτικό συµβούλιο συνεδρίασε και εντός του µηνός αναµένεται να ανακοινώσει ψήφισµα σύµφωνα µε το οποίο η δηµοτική αστυνοµία θα περιπολεί σε όλες τις γωνιές της πόλης και όσοι αρνούνται να µπουν στα ρούχα τους θα πληρώνουν πρόστιµο της τάξεως των 500 ευρώ.