Με τις συναντήσεις κορυφής του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την εβδομάδα στη Λισαβώνα, είμαι υπερήφανος που έχω επισκεφθεί την Ευρώπη έξι φορές ως πρόεδρος. Αυτό αντανακλά μια διαχρονική αλήθεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: η σχέση μας με τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμετοχής μας στα του κόσμου και καταλύτης για παγκόσμια συνεργασία.

Δεν υπάρχει άλλη περιοχή με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τόση στενή σύνδεση αξιών, συμφερόντων, δυνατοτήτων και στόχων. Με τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο, το διατλαντικό εμπόριο στηρίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και αποτελεί θεμέλιο των προσπαθειών μας για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ως συμμαχία δημοκρατικών εθνών, το ΝΑΤΟ διασφαλίζει τη συλλογική άμυνα και συμβάλλει στην ενίσχυση των νέων δημοκρατιών. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και όπως είδαμε στην πρόσφατη κατάσταση επιφυλακής στην Ευρώπη όπου απετράπη η συνωμοσία πυροδότησης εκρηκτικών σε υπερατλαντικές εμπορικές πτήσεις, συνεργαζόμαστε στενά κάθε μέρα για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και την ασφάλεια των πολιτών μας.

Με απλά λόγια, είμαστε οι πιο στενοί εταίροι. Ούτε η Ευρώπη ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, ο ένας χωρίς τον άλλον. Ετσι αυτές οι συναντήσεις κορυφής δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας ακόμα περισσότερο και να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ- η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας- παραμένει ουσιαστικής σημασίας σε αυτόν τον αιώνα, όπως ήταν και στον προηγούμενο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια περιεκτική ατζέντα στη Λισαβώνα.

Πρώτον, σχετικά με το Αφγανιστάν, μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις προσπάθειές μας για τη μετάβαση σε ένα κυρίαρχο Αφγανιστάν, καθώς διατηρούμε τη δέσμευσή μας προς τον αφγανικό λαό.

Υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η συμμαχία μας στο Αφγανιστάν αποτελείται από 48 έθνη – συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών από όλους τους 28 συμμάχους του ΝΑΤΟ καθώς και 40.000 στρατεύματα από συμμαχικές χώρες και χώρες-εταίρους, των οποίων τιμούμε τις υπηρεσίες και θυσίες. Η κοινή προσπάθειά μας είναι απαραίτητη για να αποτρέψει την ύπαρξη ασφαλούς καταφυγίου για τους τρομοκράτες, όπως ακριβώς είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του αφγανικού λαού. Με την άφιξη επιπλέον δυνάμεων του συνασπισμού τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε τελικά τη στρατηγική και τους πόρους για να καταστείλουμε τη δράση των Ταλιμπάν, να στερήσουμε τους αντάρτες από τα οχυρά τους, να διευρύνουμε την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό.

Στη Λισαβώνα, θα ευθυγραμμίσουμε την προσέγγισή μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη μετάβαση σε μια κατάσταση, όπου οι Αφγανοί αναλαμβάνουν την ευθύνη στις αρχές του επόμενου έτους και να υιοθετήσουμε το στόχο του προέδρου Καρζάι για την ανάληψη ηγετικού ρόλου των αφγανικών δυνάμεων σε ολόκληρο το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014. Και ακόμη και αν η μεταβατική μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων αρχίσει φέτος τον Ιούλιο, το ΝΑΤΟ, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να συνάψει μια διαρκή συνεργασία με το Αφγανιστάν για να καταστεί σαφές ότι καθώς οι Αφγανοί ορθώνουν το παράστημά τους και αναλαμβάνουν περισσότερες δραστηριότητες δεν θα είναι μόνοι τους.

Καθώς προχωρούμε μπροστά στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα θα μετεξελιχτεί με τη σειρά του, με μια νέα στρατηγική αντίληψη που θα αναγνωρίζει τις ικανότητες και τους εταίρους που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές του 21ου αιώνα. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει επαναβεβαιώνοντας τη ζωογόνο δύναμη της Συμμαχίας αυτής, τη δέσμευση του Αρθρου 5, σύμφωνα με το οποίο επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων.

Για να εξασφαλιστεί το νόημα αυτής της δέσμευσης, πρέπει να ενισχύσουμε όλο το φάσμα των ικανοτήτων που απαιτούνται για την προστασία των λαών μας σήμερα και να προετοιμαστούμε για τις αποστολές της επόμενης μέρας. Ακόμη και όσο εκσυγχρονίζουμε τις συμβατικές δυνάμεις μας, πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δομές διοίκησης της Συμμαχίας για να γίνουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες που επιτρέπουν στις συμμαχικές δυνάμεις να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν από κοινού αποτελεσματικά, και να αναπτύξουμε καινούργιες άμυνες εναντίον απειλών, όπως οι επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο.

Μια άλλη αναγκαία ικανότητα της Συμμαχίας είναι η πυραυλική άμυνα της επικράτειας του ΝΑΤΟ, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πραγματικής και αυξανόμενης απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους. Η Σταδιακή Προσαρμοστική Προσέγγιση στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα που ανακοίνωσα τον περασμένο χρόνο θα παρέχει μια ισχυρή και αποτελεσματική προστασία της επικράτειας και των λαών της Ευρώπης και των απεσταλμένων αμερικανικών δυνάμεων. Επιπλέον, αποτελεί θεμέλιο μεγαλύτερης συνεργασίας, με ρόλο για όλους τους συμμάχους, προστασία όλων των συμμάχων, καθώς και ευκαιρία για συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία επίσης απειλείται από βαλλιστικούς πυραύλους.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να κινηθούμε προς το όραμα που έδωσα σε γενικές γραμμές στην Πράγα πέρυσι για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, εφόσον υπάρχουν αυτά τα όπλα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία και έχω καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πυρηνικό οπλοστάσιο προς αποτροπή κάθε αντίπαλου και ως εγγύηση της άμυνας των συμμάχων μας.

Τέλος, στη Λισαβώνα μπορούμε να συνεχίσουμε να σφυρηλατούμε τις εταιρικές σχέσεις και εκτός του ΝΑΤΟ καθιστώντας τη συμμαχία μας έναν από τους πυλώνες της παγκόσμιας ασφάλειας. Πρέπει να κρατήσουμε την πόρτα ανοικτή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις οργανώσεις που συμπληρώνουν τη δυναμική του ΝΑΤΟ, όπως η Ε.Ε., τα Ηνωμένα Εθνη και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Και με τη συμμετοχή του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Συμβούλιο Κορυφής ΝΑΤΟ- Ρωσίας, μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία που ωφελεί και τους δύο.

Γιατί ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν επανεκκινήσει τη σχέση τους, το ίδιο μπορούν να κάνουν το ΝΑΤΟ και η Ρωσία. Στη Λισαβώνα μπορούμε να καταστήσουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία εταίρο, όχι αντίπαλο. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο Αφγανιστάν, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τις προκλήσεις ασφαλείας του 21ου αιώνα- από την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων ώς την εξάπλωση του βίαιου ριζοσπαστισμού. Και προχωρώντας μπροστά με τη συνεργασία για την αντιπυραυλική άμυνα, μπορούμε να μετατρέψουμε μια πηγή έντασης του παρελθόντος σε πηγή συνεργασίας για την καταπολέμηση μιας κοινής απειλής.

Για περισσότερο από έξι δεκαετίες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν σταθεί δίπλα ο ένας στον άλλον, επειδή η κοινή μας αποστολή προωθεί τα συμφέροντά μας και προστατεύει τις ελευθερίες που εκτιμούμε ως δημοκρατικές κοινωνίες. Καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει, έτσι έχει αλλάξει και η Συμμαχία μας, και ως αποτέλεσμα είμαστε ισχυρότεροι, ασφαλέστεροι και διαθέτουμε περισσότερη ευημερία. Αυτό είναι το καθήκον μας στη Λισαβώνα- να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία μας για μια ακόμη φορά και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, ο ένας χωρίς τον άλλον

Στη Λισαβώνα μπορούμε να καταστήσουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία εταίρο, όχι αντίπαλο

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ