Stephen Hawking: «Δε δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν»

Επιμέλεια: Εύη Ελευθεριάδου  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2010 13:38 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 02/09/2010 14:14 |

«Δε δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν αλλά οι νόμοι της φυσικής», γράφει ο περίφημος βρετανός θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking στο νέο του βιβλίο «The Grand Design» (Το μεγάλο σχέδιο»), που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο βιβλίο που έχει συγγράψει με τον αμερικανό φυσικό Λέονταρντ Μλοντίνοφ, ο διάσημος επιστήμονας εξηγεί πως μία νέα σειρά από θεωρίες καθιστά «περιττό» έναν δημιουργό για το σύμπαν.

«Επειδή υπάρχει ένας νόμος όπως αυτός της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί μόνο του από το τίποτα. Η αυτόματη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι από το να μην υπάρχει τίποτα, ο λόγος που υπάρχει το σύμπαν, ο λόγος που υπάρχουμε εμείς», γράφει ο Hawking.

«Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψει το διακόπτη λειτουργίας του σύμπαντος», συμπληρώνει ο 68χρονος φυσικός.
 
Αποσπάσματα από το βιβλίο του δημοσιεύονται σήμερα αποκλειστικά στην εφημερίδα «The Times».

Ο Hawking έγινε διάσημος στο ευρύ κοινό το 1988 με το βιβλίο του «Ένα σύντομο χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξιστορούσε την αρχή του χρόνου και τη δημιουργία του σύμπαντος. Στον επιστημονικό κόσμο ήταν γνωστό από πολύ νωρίτερα χάρη στο έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, την κοσμολογία και την κβαντική βαρύτητα.

Από το 1974, ο επιστήμονας έχει αφιερώσει την ζωή του στο «πάντρεμα» δύο βασικών πυλώνων της σύγχρονης φυσικής - τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein, η οποία αφορά τη βαρύτητα και τα φαινόμενα μεγάλης κλίμακας και την κβαντική θεωρία, που αφορά τα υποατομικά σωματίδια.

Ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός πάσχει από μία νευρομυική διαταραχή και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από το οποίο επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω υπολογιστή.

153
nisgia
06/09/2010 02:28
Αυτός ο θεός μόνο με τους γήινους ασχολείται? ??και ειδικά με τους αγαπημένους του Εβραίους???Σύμπαν με τρισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας και τρισεκατομμύρια γαλαξίες.πληθυσμός γης 6 δις.χμμμ λες να μην είμαστε μόνοι???παίζει γιατί για τον κάθε ένα αντιστοιχεί ένας γαλαξίας.αλλά εμείς και το εγώ μας το κέντρο του κόσμου ο χριστιανοθεός έφτιαξε μόνο εμάς!!!τίποτα αλλο στο σύμπαν και έβαλε από πάνω μας παπάδες και λεφτά!!και τον θεό ποίος τον έφτιαξε??ααα ναι αυτός μπορεί να υπάρχει από πάντα.στα προηγούμενα κολλάγαμε.όπως και η γη καταλάβαμε ότι είναι σφαιρική τόσο πρόσφατα,όταν το επέτρεψε ο χριστιανισμός.μέχρι τότε κανείς δεν κοίταζε ψηλά,επίπεδος φαίνεται ο Ήλος και η Σελήνη με τα μάτια μας???αν είναι η αγάπη τού θεού η υποδούλωση,ο φόβος,το χρήμα η ιεραρχική εξουσία και το να περιμένω να με κρίνει σύμφωνα με τούς νόμους τού δε την θέλω.όποιος θέλει να νιώθει μυρμηγκάκι ας πιστέψει αυτά που είπε κάποιος πριν 2000 χρόνια(καλά ήταν δε διαφωνώ).με αγάπη(πόλεμο,σταυροφορίες) μεταδόθηκε άλλωστε όχι με θάνατο ανθρώπων που δεν πίστεψαν(υποδουλώθηκαν).δεν ήρθα σαν μαριονέτα που θα κριθεί για τις πράξεις της. είναι άρρωστη αυτή η αγάπη. ΦΟΒΟΣ = ΕΞΟΥΣΙΑ.με φόβο πιστέυετε και είναι τόσο βαθύς που δε σας αφήνει να δείτε την αλήθεια.δε τη ξέρω εγώ και κανένας άλλος εκτός από τον εαυτό μας.μέσα μας την έχουμε και μας την καταπιέζουν.ρεκόρ ελληνικού κειμένου στο Net.θα είχα τελειώσει 20 λεπτά νωρίτερα με greeklish!! αντί για μίσος στις σκέψεις μου αγάπη στις δικές σας.
Φυσικός
04/09/2010 23:00
Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, πρέπει να δεχθούμε ότι η δήλωση του Χόκιν δεν συνεπάγεται κατ΄ανάγκην δήλωση αθεΐας. Δηλαδή, ενδεχομένως ο Θεός να έφτιαξε τους φυσικούς νόμους, με τους οποίους λειτουργεί το σύμπαν χωρίς να χρειάζεται η μετέπειτα παρέμβασή Του. Ούτως ή άλλως, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί ο Χόκιν αλλά και οι συμμετέχοντες σ΄αυτήν την κουβέντα να αποδείξουμε την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού, είναι λανθασμένος εν τη γενέσει του. Και αυτό συμβαίνει, επειδή οι αποδεικτικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται ανήκουν στο χώρο της επιστήμης, δηλαδή στο χώρο του επιστητού. Ο Θεός όμως - εξ΄ορισμού- δεν ανήκει στο χώρο αυτό. Εξάλλου, η προσέγγιση του Θεού, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας και τους Αγίους, γίνεται με άλλες, όχι επιστημονικές μεθόδους. Γίνεται με προσευχή, με ταπείνωση με αγάπη στο συνάνθρωπο, κλπ. Είναι σίγουρο πάντως ότι δεν γίνεται με διαδικασίες ορθολογισμού. Παρόλα αυτά ο ψυχρός ορθολογισμός επιτάσσει να πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού: Αν υπάρχει Θεός, καλά κάνουμε και πιστεύουμε. Αν δεν υπάρχει όμως, δεν χάνουμε τίποτα. Σχετικά μ΄αυτά πάντως, ο Κων/νος Τσάτσος είχε πει ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν δηλώνει άθεος. Μπορεί να δηλώσει αγνωστικιστής. Δηλαδή να δηλώσει ότι δεν ξέρει αν υπάρχει ή όχι Θεός. Όσον αφορά τον Χοκιν, θεωρώ ότι τα τελευταία λεγόμενά του είναι ακόμα μια θεωρία, μέσα στις πάμπολλες θεωρίες που διατυπώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι επιστημονικές θεωρίες είναι ανθρώπινα επινοήματα και κατασκευάσματα, και ως τέτοια εμπεριέχουν στο DNA τους τις αδυναμίες των δημιουργών τους: Δηλαδή, το ατελές της ανθρώπινης φύσης. Γι΄αυτό βλέπουμε πολλές θεωρίες να απορρίπτονται, άλλες να τροποποιούνται και μερικές να βελτιώνονται. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν στο μέλλον δούμε δήλωση του Χόκιν περί υπάρξεως Θεού.
Ανδριτσοπουλος Δημητριος
04/09/2010 16:16
Οταν γνωρισουμε τον Θεο..δεν τον χρειαζομαστε....Ο φυσικος περι ου ο λογος περασε απο το πρωτο σταδιο αραγε..????
αποστολος
04/09/2010 13:13
κυριε χοκιν , και τους νομους της φυσικης ποιος τους εφτιαξε?????????
Μ
04/09/2010 12:49
@Αγύριγο κεφάλι 4/9/2010 02:28

Ο Ιστορικός που αναφέρεις γεννήθηκε το 56μχ και όχι το 1μχ. Αν υποθέσουμε ότι άρχισε να γράφει σε ηλικία μόλις 25 ετών έχει περάσει σχεδόν 1 αιώνας από τότε που γεννήθηκε ο χριστός, διάστημα αρκετά μεγάλο ακόμα και για εκείνη την εποχή. Είναι ο πρώτος ιστορικός που γράφει κάτι για το χριστό και αυτό που γράφει είναι 3 γραμμές. Δεν γράφει ούτε για θαύματα ούτε για τίποτα. Μια αναφορά στο όνομα κάνει. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι ο Πόντιος Πιλάτος είναι υπαρκτό πρόσωπο. Εξάλλου δεν μπορείς να πλάσεις μια ιστοριούλα τελείως από την φαντασία σου και να περιμένεις να γίνει πιστευτή. Πρέπει να βάλεις και αληθινά στοιχεία μέσα. Για τα υπόλοιπα ερωτήματα που θέτεις, ψάξε τα μόνος σου. Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσει κάτι, Το θέμα δεν είναι να σε πίσω εγώ, μασημένη τροφή δεν είναι γνώση. Την γνώση την κατακτά ο καθένας μόνος του ψάχνοντας. Τα κείμενα μου δεν πρόκειται να πείσουν κανένα και το ξέρω. Αλλά έστω και έναν να βάλουν σε σκέψεις και να αρχίσει να το ψάχνει λίγο παραπάνω, τότε έχουν επιτελέσει το σκοπό τους. Το πως ήξεραν οι απόστολοι ξένες γλώσσες δεν θα το σχολιάσω και πολύ. Τα Ελληνικά τότε ήταν κάτι σαν τα αγγλικά σήμερα και οι λαοί επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν ανατηχθεί πάρα πολύ. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι τότε που μίλαγαν όχι 2 αλλά πολλές γλώσσες. Όσο για τους μάρτυρες κτλ που αναφέρεις. Αυτοί υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες. Τέλος η ιστορία του χριστού δεν είναι νέα. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Αίγυπτο με το θεό ήλιο που τον λέγανε Ρα. Και αυτός έζησε 33 χρόνια, και αυτός δίδαξε και έκανε θαύματα από τα 30 μέχρι τα 33 του, και αυτός σταυρώθηκε και σε 3 μέρες αναστήθηκε. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο υπάρχει σε καμιά 10αρια ακόμα θρησκείες πριν το χριστό, σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Δεν είναι κάτι νέο λοιπόν, μια απλή αντιγραφή γνωστής και δοκιμασμένης συνταγής είναι η οποία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα χάρη στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι προηγούμενες ιστοριούλες παρέμειναν τοπικές γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα να διαδοθούν.
Θ. Γ.
04/09/2010 12:00
Δε δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν αλλά οι νόμοι της φυσικής,

Και τους νόμους της φυσικής ποιός τους δημιούργησε; γιατί 1 1 να κάνει 2 και όχι 15;
CtM
04/09/2010 11:18
Επειδή τα links μάλλον δεν ανεβαίνουν. μπαίνουμε youtube και ψάχνουμε george carlin religion. Άντε για να ξεμπερδεύουμε με μερικά πράγματα. Απλή λογική είναι!!!
για δεσιμο
04/09/2010 10:38
Ρε μαστορα της συμφορας που απο σεβασμο για την κατασταση σου δε μιλαω οπως θα σου επρεπε,αφου ολα γινονται αυτοματα απο μονα τους τι τοθελε το ΔΝΤ ο γιωργακης? Θα περιμενε λιγο καιρο και το χρεος τσαφ θα εξαφανιζοταν σε μια μαυρη τρυπα και ολα καλα.Και για να σοβαρευτουμε λες οτι αρκει και μονο ο νομος της βαρυτητας,το νομο αυτο δε μας ειπες ποιος τον εφτειαξε ? καποιος αλλος νομος που θα ανακαλυφθει αργοτερα? και εκεινον? Παντως τα πολλα φαρμακα,η ακινησια,η αγαμια κλπ αποτι λενε οι γιατροι επηρεαζουν την ισορροπια του ανθρωπινου εγκεφαλου και τον κανουν ποιο μαλακο....οποτε κατανοηση στον ταλαιπωρο,εκτος κιαν τις μπουρδες δεν τις λεει αυτος αλλα καποιος μανατζερ που τον εκμεταλλευεται για να κονομαει απο τους αφελεις.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
04/09/2010 09:38
@iakovos @αγύριστο κεφάλι
Μήν ξεχνάς ότι, ακόμη και σήμερα, τα μεγαλύτερα εγκλήματα τα πράττουν, όσοι πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή και στήν μετά θάνατον επιβράβευσή τους από κάποιο Θεό, εφ''όσον θυσιαστούν για τήν πίστη τους! Φανατικοί Ισλαμιστές που ζώνονται εκρηκτικά και ανατινάσονται μαζί με αθώους ανθρώπους, ή που πήραν τ''αεροπλάνα και τα έρριξαν στούς δίδυμους Πύργους, πίστευαν ακριβώς στήν μετά θάνατον ανταμοιβή τους με βουνά από πιλάφι και με ουρί του Παραδείσου για πήδημα! Και φυσικά, οδηγήθηκαν στην ανυπαρξία, παίρνοντας μαζί τους και ανθρώπους που διψούσαν για την επίγειο ζωή, χωρίς να πιστεύουν τις δικές τους ανοησίες! Επίσης, η Ιστορικότητα του Ιησού ή του Μωάμεθ
δεν αποδεικνύει τήν ύπαρξη κάποιου Θεού Πατέρα ή Εντολέα!
Ούτε επίσης το γεγονός ότι κάποιοι μαρτύρησαν για τήν πίστη τους και αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία λέει τίποτε, αφού, χιλιάδες άλλοι Χριστιανοί, αλλαξοπίστησαν μπροστά στην βία μιας νέας Θρησκείας ή καιροσκοπικά σκεπτόμενοι για νάχουν τα προνόμια της κρατούσης Θρησκείας! Εξ''άλλου, μάρτυρες της πίστης τους, έχουν να επιδείξουν όλες οι κατά καιρούς εμφανισθείσες Θρησκείες. Οπως επίσης, βία άσκησαν όλες οι Θρησκείες όταν απέκτησαν την σχετική δύναμη (βαρβαρότητες
Χριστιανών εναντίον δωδεκαθεϊστών)!
Βεελζεβούλ
04/09/2010 08:43
@iakovos 4/9/2010 00:15

Το έχεις πιάσει το νόημα, αλλά, όπως θα καταλαβαίνεις, είναι αδύνατο να το περάσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο σκέψης. Είναι σα να μιλάς σε τοίχο. Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται .....
test iq
04/09/2010 08:36
προς @fuser ειλικρινά δεν νομίζω να το κάνει επειδή μασάει τα λόγια του. Επειδή έχω διβάσει αρκετά βιβλία αυτού του είδους, δεν ενδιαφέρονται για την ύπαρξη ή μη του θεού γιατί δεν είναι θεολόγοι ή φιλόσοφοι. Λέει οτι δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη του θεού, δηλαδή το σύμπαν έχει τις διαδικασίες και τους κανόνες να δημιουργηθεί χωρίς την παρέμβαση εξωτερικής - ανώτερης δύναμης, Το αν υπάρχει θεός ή οχι είναι καθαρά προσωπικό θέμα, για μένα δεν υπάρχει, για άλλους υπάρχει, δεν υπάρχει λόγος να διαφωνούμε για κάτι τόσο εσωτερικό και προσωπικό. Αρκεί ο ένας να μην επιβάλλει "πιστεύω" στον άλλον.
Κωστας Τ.
04/09/2010 06:28
@Αγύριγο κεφάλι 4/9/2010 02:28: Για την ταξη των πραγματων, ο χρονος και συγγραφεας των ευαγγελιων ειναι ισχυρισμοι της εκκλησιας και η ευθυνη αποδειξεων βαρυνει αυτους. Ειναι πραγματικα μεγαλη τολμη να βασιζεται κανεις σε ιερα κειμενα που βριθουν παραχαραξεων και αλλαγων απο μια εκκλησια που δεν δισταζε να καψει οτιδιποτε αντιθετο. Το οτι ο Πιλατος ηταν ιστορικο προσωπο δεν αποδεικνυει τιποτα. Για τον Τιτο, μηπως θυμασαι γιατι εκαψε την Ιερουσαλημ; Και για τις προφητειες, ο αρχαιος κοσμος εχει μπολικες, μαζι με την κουλτουρα των θαυματων. Και φτανουμε στους υποτιθεμενους διωγμους των χριστιανων, που μνημονευονται απο τους χριστιανους που βρηκαν την κουλτουρα των μαρτυρων πολυ αποδοτικη. Ειμαι σιγουρος οτι εχεις μεγαλο προβλημα με τον Αδριανο, μεγαλο "φιλελληνα" αλλα και εχθρο των χριστιανων-εβραιων. Για τους πιο ρεαλιστικους διωγμους των εθνικων μεχρι σημερα τι εχεις να πεις; Δεν σου εχει κανει εντυπωση ποσα λιγα αρχαια μνημεια εχουν απομεινει; Σοβαρα πιστευεις οτι ολοι οι Ελληνες αλλαξοπιστησαν μολις ακουσαν τα κηρυγματα του Παυλου; Μα αυτος μιλαγε σε Εβραιους (που εμεναν στην Αθηνα, Κορινθο κλπ) και τη μια φορα που τον πηγαν στον Αρειο Παγο (για δικη) τον κοροιδευαν. Η μηπως βοηθησαν εκτελεσεις, ιερα εξεταση, βασανιστηρια, δημευση περιουσιων. Φανταζομαι οτι αυτα ειναι παραμυθια. Ας μιλησουμε τοτε για τον Αγιο Βασιλη.
Νίκος.
04/09/2010 02:43
Ο άνθρωπος θέλει παραμυθία στη ζωή του και κυρίως στο θάνατό του. Χρειάζεται πατέρα παντοδύναμο. Χρειάζεται Σχεδιαστή και Δημιουργό για το σύμπαν. Απαιτεί η ύπαρξή του να είναι ο λόγος της ύπαρξης του σύμπατος. Απαιτεί επιβράβευση, “μισθό”, αιωνιότητα.
Η αθεϊστική Εξελικτική θεωρία καθώς και η θεωρία του σύμπαντος άνευ Δημιουργού, τον αποστερεί απ’ όλα αυτά, που ο ίδιος επινόησε. Τον καθιστά ταπεινό, ορφανό. Δεν είναι πια ο σταρ της Δημιουργίας, με του οποίου τη ζωή, τις πράξεις και τις σκέψεις, ασχολείται ο ίδιος ο Δημιουργός του σύμπαντος. Ξαφνικά νιώθει ξένος, ασήμαντος, ματαιόδοξος.
Είναι απόλυτα φυσικό να πολεμά με νύχια και με δόντια κάθε θεωρία που του αποστερεί την παρηγοριά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί. Πιάνεται απ’ τη φούστα της μαμάς, κρύβεται στην αγκαλιά του Πατρός, επειδή φοβάται να αποδεχθεί την πραγματικότητα.
Αν και δικαιολογημένο, είναι ανώριμο και δειλό να επαφίεται σε μυθικούς, υπερφυσικούς ποιητές-δημιουργούς των πάντων. Ο άνθρωπος μπορεί και χωρίς υπέρτατο προστάτη, χωρίς υπέρτατο Δημιουργό, μπορεί και χωρίς ανταμοιβή, μπορεί χωρίς Παράδεισο. Όλα αυτά είναι παιδικά βοηθήματα -κάτι σαν “security blanket”, μαξιλάρι, λούτρινο ζωάκι, που κάποιοι δεν αποχωρίζονται ποτέ. Είναι φυσικό και κατανοητό πολλοί να παραμένουν προσκολλημένοι στη νηπιακή ηλικία, να δυσανασχετούν με θεωρίες που απομυθοποιούν και ξεγυμνώνουν. Που τους στερούν τον αιώνιο Παράδεισο, καθιστώντας τους προσωρινούς και αναλώσιμους. Διότι ποιος πιστεύει σε Θεό-Δημιουργό χωρίς να πιστεύει και σε άλλα υπερ/μεταφυσικά παραμυθάκια;
Κάποτε η ανθρωπότητα θα ενηλικιωθεί, θα συνετιστεί και θα συμφιλιωθεί με τη θέση της στη γη και το σύμπαν, ο άνθρωπος θα αποδεχθεί το πεπερασμένο, το προσωρινό, το μηδαμινό και αδιάφορο τής ύπαρξής του. Ήρεμος και ακομπλεξάριστος, θα βρει τον ανθρωπισμό του και τον ορθολογισμό του.

Νίκος.
Αγύριγο κεφάλι
04/09/2010 02:28
Eγώ ξέρω τι γράφω και τι πιστεύω. Έχω όμως δύο (2) ερωτήσεις .Ερώτηση 1η.Ποία είναι, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ όμως να αναφερθεί, η αξιόπιστη ιστορική πηγή που λέει ότι δήθεν τα 4 (έστω)παραδεκτά Ευαγγέλια εγράφησαν μεταξύ των ετών 60-100 μ.Χ. Ερώτηση 2η:Ποιός (παρακαλώ συγκεκριμένο όνομα ή ονόματα ) είναι ο συγγραφέας των τεσσάρων τούτων Ευαγγελίων εφ΄όσον ισχυρίζονται κάποιοι ότι ΔΕΝ είναι οι τέσσερεις ευαγγελιστές οι συγγραφείς των .Εγώ γνωρίζω και τις άλλες αξιόπιστες, πλην των Ιερών Ευαγγελίων και των πράξεων των Αποστόλων πηγές, όπως επίσης γνωρίζω και τις ενστάσεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί περί τούτων ,αλλά γνωρίζω επίσης και τις θεμελιωμένες ανταπαντήσεις επί των ενστάσεων αυτών ,με τις οποίες ανταπαντήσεις οι ενστάσεις έχουν αποδειχθεί έωλες και αβάσιμες Όλες.. Όπως π.χ ότι το πράγματι μικρό χωρίο του ιστορικού Ιώσιπου που αναφέρεται εις την ιστορικότητα του Κυρίου μας, ότι είναι δήθεν επί της σχετικής περγαμηνής "πειραγμένο" και ότι αυτό που υπάρχει δεν είναι η πρωτότυπη περγαμηνή του ιστορικού αλλά αντίγραφο της ,άλλη ιστορική πηγή, ανεξάρτητη από το Ιερά Ευαγγέλια είναι ο ιστορικός του 1ου αιώνα μ.Χ Κορνήλιος Τάκιτος ο οποίος ομιλεί και περί του Ποντίου Πιλάτου .Το σχετικό χωρίο του αρχικού εις την ελληνικήν κειμένου είναι εδώ μεταφρασμένο από την αγγλική εις την ελληνική και έχει ως εξής: Cornelius Tacitus, a well-known first century Roman historian, also mentioned Pontius Pilate in one if his well-known texts: Κορνήλιος Τάκιτος, γνωστός πρώτος ιστορικός αιώνα Roman, αναφέρθηκε, επίσης, τον Πόντιο Πιλάτο σε μία περίπτωση σε ένα από τα γνωστά κείμενα του: “Christus, from whom the name had its origin, suffered the extreme penalty during the reign of Tiberius at the hands of one of our procurators, Pontius Pilatus…” ( Annales, Historiae , Chapter 15, paragraphs 54 and 55) "Christus, από τον οποίο το όνομα είχε την προέλευσή της, υπέστη η ακραία ποινή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τιβέριου στα χέρια του ένα από τα procurators μας, Πόντιος Pilatus ... (Annales, Historiae, κεφάλαιο 15, σκέψεις 54 και 55) Έχω όμως και προσωπική μου εκτίμηση περί της ιστορικότητος του Κυρίου μας εκ των περίπου καθ ΄ηλικίαν συγχρόνων του από την Ιουδαία ανθρώπων, οι οποίοι ως χριστιανοί εμαρτύρησαν και είναι και αυτά ιστορικά πρόσωπα .Αυτοί εμαρτύρησαν σε τόσο κοντινό προς την ζωή του Χριστού χρόνον ώστε δεν στέκει λογικά το να επηρεάστηκαν από κείμενα και θεωρίες οι οποίες θέλουν αρκετό χρόνο να μορφοποιηθούν και να γίνουν αποδεκτές. Ιδίως εκείνη την εποχή που τα μέσα διάδοσης των ιδεών ήσαν όλως υποτυπώδη. Επομένως αυτοί οι μάρτυρες προσέφεραν ότι πολυτιμότερο είχαν, δηλ. ΤΗΝ ΖΩΗ τους έχοντας είτε άμεση εμπειρική γνώση των όσων έγιναν από τον Χριστό, είτε το πολύ να είχαν ΚΑΙ (προσθετικά)την διήγηση των αυτοπτών και αυτηκόων γονέων τους. Αλλως δεν θα πήγαιναν να μαρτυρήσουν λέγοντας ότι πιστεύουν στον Χριστό ως Θεόν. Ως γνωστόν οι διωγμοί των χριστιανών άρχισαν το έτος 64 μ.Χ επί Νέρωνος .Μετά τον Νέρωνα ,ο οποίος είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας των Ιουλίων Κλαυδίων (δηλ. της δυναστείας του Οκταβιανού Αυγούστου). έπεται η δυναστεία των Φλαβίων .Πρώτοι Φλάβιοι αυτοκράτορες είναι οι Βεσπασιανός και μετά ο υιός του Τίτος, οι οποίοι εβασίλευσαν συνολικά από το έτος 69 μ.Χ έως το 81 μ.Χ .Δηλαδή και αυτοί πολύ κοντά -χρονικά- στον Χριστό.Εάν δεν θέλομε να πιστεύσουμε ούτε ακόμη στην ύπαρξη των Πρωτοκορυφαίων εκ των αποστόλων Πέτρου και Παύλου οι οποίοι εμαρτύρησαν επί Νέρωνος στην Ρώμη ,οπωσδήποτε δεν μπορούμε και να αμφισβητήσουμε τους δεκάδες των μαρτύρων οι οποίοι εμαρτύρησαν λόγω του ότι ήσαν χριστιανοί έχοντες ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΗ των γεγονότων του Χριστού επί των αυτοκρατόρων Βεσπασιανού και Τίτου.Σημειωτέον ότι ο Τίτος πήγε ο ίδιος επικεφαλής των ρωμαικών λεγεώνων στην Ιουδαία και κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ και τον ναόν του Σολομώντος μη αφήσας λίθον επί λίθου εις αυτήν ,όπως είχε προφητεύσει ο Χριστός.Και κάτι ακόμη .Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο απόστολος Παύλος ήλθε στην Ελλάδα και ιδίως και στην Αθήνα όπου είχε ως μαθητή του το ιστορικό πρόσωπο των Αθηνών ήτοι τον ανώτατο δικαστή Διονύσιον τον Αρειοπαγίτη.Τίθεται το εύλογο ερώτημα σε ποιά γλώσσα ομίλησε στους Αθηναίους ο Παύλος και μάλιστα προφορικά που είναι πιο δύσκολα από τα γραπτά.Στα εβραϊκά ή με νοήματα.Όχι βέβαια ,αλλά σε άπταιστα ελληνικά.Και αν μεν για τον Παύλο μπορεί να πεί κάποιος ότι ήταν μορφωμένος Ιουδαίος ,τι μπορεί να πεί κανείς για τον ψαρά και τελείως αγράμματο απόστολο Ανδρέα ο οποίος ιστορικά αποδεδειγμένα έφθασε στην Πάτρα. Αυτός πως ημπορούσε να γνωρίζει ξένες γλώσσες (εκείνη την εποχή μάλιστα) ήτοι ελληνικά -ων ο ίδιος Ιουδαίος - αν δεν είχε δεχθεί την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος του Πατρός και Θεού ημών; Υπάρχουν και άλλες ιστορικές πηγές περί της ιστορικότητας του Χριστού εκτός από τις γραφές. Το ερώτημα όμως είναι άλλο ,Είμαστε διατεθειμένοι να τις ερευνήσουμε και να τις δεχθούμε ή είμαστε a priori αρνητικοί προς τον Χριστό ό,τι και εάν ακούσουμε περί τούτου ,οπότε δεν έχει νόημα και να συζητά κανείς πλέον.
nionios
04/09/2010 02:06
Ουφ!!! Διάβασα όλα τα μηνύματα και κουράστηκα!

Μετά από αυτό θα νιώσω συμπάθεια για τους αιρετικούς Ιουδαϊστές (ειδωλολάτρες χριστιανούς εννοώ που προσκυνάνε είδωλα κλπ κλπ). Έχουν απομείνει πραγματικά ελάχιστοι.
Μην με κακολογήσετε φίλοι μου. Διαβάστε (όπως έκανα εγώ) τα τέσσερα ευαγγέλια και την παλαιά διαθήκη και θα φρίξετε! Και όταν λέω διαβάστε εννοώ να στρώσετε ποπό στο γραφείο σας και να κρατάτε σημειώσεις. Θα φρίξετε και ίσως και να ντραπείτε κι όλας.

Αράπικος και Μανωλίδης σας πάω (που έλεγε και ο χριστόδουλος)!!!

Αδελφοί χριστιανοί 9 Οκτώβρη γιορτάζετε τον.....Λώτ!!!!

Το πιάσατε το υποννοούμενο έτσι???
ΧΡΙΣΤΟΣ Π.
04/09/2010 01:25
"... ο διάσημος επιστήμονας εξηγεί πως μία νέα σειρά από θεωρίες καθιστά περιττό έναν δημιουργό για το σύμπαν." Η απόδείξη του περιττού, δεν αποτελέι και απόδειξη του ανύπαρκτου......!!!!
Τακης.χ.
04/09/2010 00:54
η επιστημη οταν εξεταζει την υλη στα πιο ελαχιστα τμηματα της,τα κουαρκς φτανει σε αδιεξοδο γιατι προκυπτει το παραδοξο οτι η υλη ειναι αυλη.Η θεωρια της εξελιξης δεν πειθει ουτε τους σκεπτομενους ουτε και μεγαλο μερος των επιστιμονων.Δεν εχει βρεθει απολιθωμα που να που να βρισκεται σε μεταβατικο σταδιο.η θεωρια εχει πολλα κενα και δεν ειναι παρα μια θεωρια.ισως η θεωρια της πανσπερμιας ειναι πιο λογικη αλλα δεν υποσχεται χρηματικο κερδος για αυτο εχει μεινει πισω.η εξελικτικη θεωρια εχει βοηθησει σιγουρα πολλους βιολογους να εξελιχθουν απο φτωχοι που ηταν πριν σε παμπλουτους.εκει πραγματικα λειτουργησε ο νομος της εξελιξης.
JK
04/09/2010 00:38
Ειπε ο αφρον εν τη καρδια αυτου .δεν υπαρχει θεος.
Τακης.χ.
04/09/2010 00:32
Μερικες απαντησεις γιατι διαβασαμε πολλα παιδιαστικα.1ον μια ντιζελομηχανη δεν ξερω αν μπορει ο θεος να την κατασκευασει αλλα το σιγουρο ειναι οτι δεν μπορει μια ντιζελομηχανη να κατασκευαστει μονη της,αρα θεος για την μηχανη ειναι ο ανθρωπος.2ον ο θεος μπορει να φτιαξει μια πετρα που να μην μπορει να σηκωσει?η απαντηση ειναι οτι μπορει την ιδια στιγμη και να μπορει και να μην μπορει να τη σηκωσει.παραδειγμα ειναι η θεωρια της γατας που ειναι ζωντανη και νεκρη ταυτοχρονα συμφωνα με την κβαντικη θεωρια.3ονκαι ποιος εφτιαξε το θεο?ο αριστοτελης ειχε γραψει οτι πρεπει να παραδεχτουμε μια υπερδυναμη που ειναι αυθυπαρκτη και εκτος χρονου και χωρου για να εξηγησουμε το συμπαν.4ο Αν διπλα απο το σπιτι σου χτιζεται μια οικοδομη αλλα εσυ βγαινεις εξω και φευγεις πριν πιασουν δουλεια οι εργατες και γυριζεις οταν εχουν φυγει οι εργατες μπορει να πεσεις στο λαθος να συμπερανεις οτι η οικοδομη χτιζεται μονη της.5ον γιατι πολλοι κανετε το ιδιο λαθος και μπερδευετε τον θεο με τα καντηλακια και τους παπαδες?μπορει καποιος να ειναι αθρησκος αλλα να πιστευει σε θεο.αλλο αθρησκος,αλλο αθεος.6ον η ζωη μπορει να εχει καποιο νοημα που το ανθρωπινο μυαλο να μην μπορει να κατανοησει.η ντιζελομηχανη καταλαβαινει αν λειτουργει και για ποιο λογο?7ον αγνωσται αι βουλαι του κυριου και <<κυριος διδει,κυριος παιρνει.>>Και τα δυο πολυ σοφα.
iakovos
04/09/2010 00:15
Κ Aράπικος 3/9/18,05:

Σέβομαι την άποψη σου, έχω γνωρίσει και άλλους ανθρώπους (πολύ λίγους βέβαια) που λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει ο φυσικός θάνατος και η ανυπαρξία που συνεπάγεται. Εγώ βέβαια πάλι το βρίσκω τελείως ασύμβατο με την ύπαρξή μου... δεν είναι μόνο δύσκολο να το δεχτώ, όπως γράφεις , βασικά είναι αδύνατο. Όπως όμως έχω γνωρίσει και ανθρώπους - και δεν εννοώ βέβαια τον Χριστόδουλο- που ακριβώς λόγω της στάσης τους απέναντι στο θάνατο προσφιλών προσώπων ή δικής τους αρρώστιας θεωρώ ότι πιστεύουν πραγματικά.

Σιγάλας Μ 3/9/17.02.: Δέχομαι την πρώτη πρότασή σου. Στό τέλος όμως αυθαιρετείς λίγο, γιατί ο φόβος από μόνος του δεν μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική πίστη, μόνο σε αναζήτηση. Και αυτό για μένα δεν είναι απαραίτητα κακό.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ
04/09/2010 00:10
Προσεύχομαι στον Θεό μου να τον κάνει καλά.
Οδυσσεας
03/09/2010 23:37
Γιατι ασχολειστε ρε παιδια με κατι που δεν υπαρχει;αυτο μονο δειχνει την ανασφαλεια σας και τον πανικο σας.θελετε να το ακουτε για να επαναπαυσετε την τυπτουσα συνειδηση σας;ο θεος υπαρχει οσο και αν δεν συμφερει αυτο στους πλεονεκτες και στους πανηδονιστες. τα ψυχοφαρμακα ,τα ηρεμιστικα ,το αλκοολ τα ναρκωτικα και οι αυτοκτονιες κανουν θραυση σε αυτες τις κοινωνιες που θαυμαζετε και που εχουν απορριψει το θεο απο την ζωη τους.κλασσικο παραδειγμα οι σκανδιναβικες κοινωνιες που εχουν επιλυσει τα προβληματα επιβιωσης αλλα πνιγουν την απελπισια τους στο αλκοολ και στο ναρκωτικο. δημιουργησαμε τεχνητα επαγγελματα προσοδοφορα σφοδρα με σπονσορες ισχυρες εταιριες ψυχοφαρμακων.ψυχολογοι ,ψυχαναλυτες ψυχιατροι ψυχοθεραπευτες σε κατασταση σχιζοφρενειας προσπαθουν να θεραπευσουν αυτο που δεν πιστευουν οτι υπαρχει δηλαδη την ψυχη.η εκκλησια με την προσευχη και την εξομολογηση παρολες τις αδυναμιες των εκπροσωπων της ειναι πιο ανιδιοτελης και αποτελεσματικη.λοιπον ολη αυτη η αναιδης αμετροεπεια ειναι και λιγο κωμικοτραγικη.ειναι σαν να βγαζει γλωσσα ενας υπερυπολογιστης στον κατασκευασκευαστη του .δεν ξερει οτι οφειλει την υπαρξη του στον κατασκευαστη και οτι αντλει την δυναμη του απο την μπριζα.αυτη την γελοια εικονα θυμιζει ο αθεος ειτε εγγραματος ειτε αγραμματος ειδικα ο πρωτος.Ελπιζω να δημοσιευτει και η αποψη ενος διαφωνουντος οσο και αν δεν επιδοτειται απο την αγορα.
Γιωργος.Κ
03/09/2010 22:55
Οταν ειμασταν μικπροι οι Γιαγιαδες μας μας ελεγαν γεια παραδισο και κολασι.και ωσα ηξερε τωσα ελεγε και εμας μας δημιουργουσε τον φοβο να προσεξουμε μην παμε στην κολασι μετα καζανια γεματα πισα παραμιθια της χαλιμας τουλαχιστον αμα θα ειμουν μουσουλμανος και τιναξω μερικους απιστους θα παυ στον παραδισο με καμια ντουζινα χανουμισες για παντα μελι και γαλα.΄κολασι και παραδισος ειναι εδω μετα ολα τελος κοκαλα η καλιτερα σταχτι και η ζωη συνεχιζετε
Μιχάλης
03/09/2010 22:31
@Π.Λ. 2/9/2010 14:20

"Τη θεωρεία της Σχετικότητας, άσχετοι, τη θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και όχι ο Αινστάιν. Ο Ανστάιν ήταν μαθητής του."

Όχι, ρε φίλε! Ωραίο θα ήταν, αλλά δεν είνα έτσι.

Ψαξ΄ το λιγάκι. Ο Λιακόπουλος δεν θεωρείται έγκυρη πηγή.


Είμαστε όλοι άθεοι, εγώ απλά δεν πιστεύω σε ένα θεό παραπάνω..
03/09/2010 22:20
Αν κάποιος πιστός δε θέλει απλά να αναμασά μπαγιάτικες σοφιστίες της Απολογητικής αλλά πραγματικά ενδιαφέρεται να δει τι λέει η σύγχρονη φιλοσοφία/επιστήμη για τη θρησκεία ας διαβάσει το βιβλίο του Daniel Dennett "Απομυθοποίηση: Καταρρίπτοντας τον μύθο της θρησκείας" (εκδόσεις Βανιας)
Μάκης Π.
03/09/2010 21:57
κ. Αράπικε , το θέμα δεν είναι τα έντομα, αλλά οι νόμοι της Φυσικής, οι οποίοι όπως διάβασα στο άρθρο δημιούργησαν το Σύμπαν...... Λογικότατο να το λέει κανείς, εφόσον γνωρίζει ΟΛΟΥΣ τους νόμους αυτής της επιστήμης, μηδενός εξαιρουμένου ! Μα αν τους ξέραμε σε τέτοιο βαθμό κ. Αράπικε, θα είχαμε κατ'' αρχήν επιλύσει όλα τα μείζονα προβλήματα τουλάχιστον στο μικρό πλανήτη μας. Όλα τα φυσικά φαινόμενα που καταστρέφουν κατά καιρούς τις "γειτονιές" της γής θα μπορούσαμε να τα ελέγξουμε απόλυτα ! Δυστυχώς όμως παρατηρείται το αντίθετο.... Όντας λοιπόν ανίκανοι να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πάρα πολλά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας, είμαστε ξαφνικά ικανοί να αναφερόμαστε στο Σύμπαν ολόκληρο και να λέμε ότι, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τους νόμους της "κοντοπίθαρης" Φυσικής που εμείς γνωρίζουμε ;;;;;;;;;!!!!!! Εξ'' άλλου, η παραδοχή της έλλειψης γνώσεων είναι το κυριότερο ίσως χαρακτηριστικό της υψηλής νοημοσύνης μας. Αυτή η παραδοχή αναβάθμισε τον άνθρωπο σε σχέση με άλλα είδη. Τον έστρεψε στην πίστη προς μια ανώτερη δύναμη και παράλληλα τον έκαμε ερευνητή και επιστήμονα. Προς το παρόν τουλάχιστον θεωρώ ότι, είναι λογικό να συνεχίσουμε να παραδεχόμαστε ότι, έχουμε έλλειψη γνώσεων.
Σιγάλας Μ.
03/09/2010 21:55
@Αγύριγο κεφάλι
Καλό θα ήταν αφού ζητάς οι απαντήσεις προς εσένα να έχουν το όνομα να τους απαντούσες κι''όλας.

Παρόμοια ζητάς αποδείξεις ενώ δε φέρεις καμία. Η Βίβλος, η μόνη πηγή που χρησιμοποιείς, καθώς και το επιχείρημα ότι δεν μπορεί δισεκατομμύρια πιστοί να είναι λάθος αποτυγχάνουν παταγωδώς απέναντι στις υπόλοιπες θρησκείες. Ο Χριστιανισμός ίσα που απαριθμεί 2 και κάτι δισ. πληθυσμό, ούτε λοιπόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό! Και ας μην χωρίσουμε καν τον Χριστιανισμό σε δόγματα. Όση απόδειξη αποτελεί για εσένα η Βίβλος, αποτελεί για τους μουσουλμάνους το κοράνι κ.ο.κ.. Για κάθε χριστιανό υπάρχουν πάνω από δύο άλλοι που πιστεύουν ότι κάνει λάθος.
Χρίστος ΚΟΡΑΚΊΤΗς
03/09/2010 21:51
Δε δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν αλλά οι νόμοι της φυσικής Λέει ο τυπάκος. Αλλά αν ο Θεός δημιούργησε τους νόμους της φυσικής;
fuser
03/09/2010 21:28
Τα παραδειγματα των @test iq kai @λογικη.....ειναι μεν καλογραμενα αλλα οχι απολυτα ακριβη. Οταν ενας επιστημονας τετοιου διαμετρηματος λεει αυτα που ειπε ο Χωκινς ουσιαστικα αναιρει την υπαρξη του Θεου. Ειναι ζητημα ΕΠΑΓΩΓΙΚΗΣ λογικης να διαβαζεις κατι και να καταλαβαινεις περα απο αυτο, να βγαζεις ενα απλο συμπερασμα δλδ.. Προσωπικα δεν νομιζω οτι ο Χωκινς θα ειχε καμια αναγκη να μασαει τα λογια του , με υπεκφυγες και politically correct εκφρασεις, δεν ειναι πολιτικαντης με γραφειο τυπου ο ανθρωπος.
Ι.Δ.
03/09/2010 21:06
@ προς godric. Μεγάλε δάσκαλε, πες μας και άλλα για να μορφωθούμε μια και είσαι τόσο σίγουρος για την αλήθεια όσων λες και για...την ασχετοσύνη των άλλων. Παραβιάζεις και αυτό το νόμο της σχετικότητας με το να είσαι τόσο απόλυτος. Εμείς οι άλλοι περιττεύουμε;;; Είμαστε άραγε εντός ή εκτός της επιστήμης;;;;
Νωντας S
03/09/2010 20:56
Εχει καει ο τυπος απο το πολυ διαβασμα.......Τι να κανει,απλα θα μπορουσε απο αθεος να πιστεψει σε κατι,οτι να ναι....αλλα αν δεν εχεις παρει εστω και λιγη αγαπη...πως μπορεις να δωσεις....Εγω στη θεση του θα το ειχα γυρισει στη μαστουρα........:)
PARAMYTHIA !!!
03/09/2010 20:31
Όσο για τους Φυσικούς Νόμους ......
akis
03/09/2010 19:46
Η επιστημη μετα απο βιαιη καταστολη με την εγκαθιδρυση του Χριστιανισμου ,αρχιζει και καλπαζει σαν ανεμος και σαρωνει τις ανοητες θεωριες περι Θεου και αλλων "υπερηωων" ,δημιουργηματα του ανθρωπινου φοβου. Δημιουργηθηκε ενα Ον ανωτερο το οποιο κανενας δεν ειδε και κανενας επιστημιονας δεν απεδειξε οτι υπαρχει .

Καποιοι αγραμματοι κανωντας το λογικοφανες ερωτημα "το ποιος δημιουργησε τους νομους της φυσικης " ,νομιζουν οτι τσακωσαν τον Χωκινγκ (τοση η αγραματοσυνη τους) ενω η απαντηση ειναι σε οποιαδηποτε εγκυκλοπαιδια .

Η γνωση απελευθερωνει ......
godric
03/09/2010 19:18
προς τον απο κατω :

δεν υπαρχει μεσα και εξω στο συμπαν!
οσοι δεν ξερουν απο φυσικες επιστημες καλυτερα ναμην λενε πολλα πολλα γιατι η σιγουρια τους σταματησε να με διασκεδαζει και εγινε εκνευριστικη.
βαριεμαι να εξηγω ματαια...........
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
03/09/2010 18:58
@Κ.Αράπικος
Μα αυτοί που προσεύχονται, προσεύχονται σε ψεύτικους Θεούς, δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας! Και τί ζητάνε με τις προσευχές τους; Ρουσφέτια, όπως και απο τον βουλευτή τους! Ο Θεός να τους δώσει υγεία, χρήματα, ευτυχία και οι άλλοι, γαία πυρί μειχθήτω! Ο Θεός δέν ευνοεί κανένα, διότι, εύνοια πρός κάποιον είναι αδικία πρός κάποιον άλλον! Ούτε εκδικείται ο Θεός, για κάτι πούκανες, γιατί απλούστατα, αν όντως ήθελε να μήν το κάνεις, δέν θα σούδινε την δυνατότητα! Και φυσικά, ολίγον κόφτει τον Θεό, τί θα φάς, τί θα πιείς, κ.λ.π.
Όσο για τους Φυσικούς Νόμους που δημιούργησαν το σύμπαν
ας μήν τους κρίνουμε με τα ανθρώπινα δεδομένα περί συνείδησης ύπαρξής τους! Είναι ένα μυστήριο που δέν θα μπορέσουμε να λύσουμε ποτέ!
Απένταρος Δίφραγκος
03/09/2010 18:54
@αράπικος, δηλαδή απλά έγραψες για να γράψεις κάτι.Να ''σαι καλά.
Ι.Δ.
03/09/2010 18:23
@ Συμφωνώ με Λογική και test iq, για το τι είπε ο Χώκινς. Όμως για το θέμα της ύπαρξης Θεού δεν έχει κανείς σκεφθεί ότι ο Θεός μπορεί να βρίσκεται, αυθύπαρκτος, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, στην απόλυτη αυτάρκειά του σαν μια τεράστια δύναμη που έφτιαξε τη δημιουργία, δηλαδή όσα υποπίπτουν στις αισθήσεις μας, και έβαλε μέσα σε αυτήν ένα ελάχιστο μέρος από τις ιδιότητές του, όπως είναι και ο νόμος της βαρύτητας, επειδή έτσι ήθελε, ως ον ζωντανό, αυτεξούσιο και έλλογο. Έτσι, ΕΚΕΙΝΟΣ κάθεται έξω από τη δημιουργία του, έξω από όλα αυτά με τα οποία καταπιανόμαστε και παρατηρεί τα δημιουργήματά του να βράζουν στο ζουμί τους, ταλαίπωρα για το λόγο ότι κάποτε θέλησαν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και στην απέραντη ηλιθιότητά τους, αφού δεν τους άρεσε ο Παράδεισος όπου καλοπέρναγαν, χωρίς να νοιάζονται για το τι και πώς, αλλά απλά ΖΟΥΣΑΝ και το ευχαριστιόντουσαν, μέχρι άνοιας. Μέσα στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ όπου ζούμε εμείς, υπάρχουν νόμοι που λειτουργούν αυτόματα, και όταν δεν τους σεβόμαστε έρχονται οι συνέπειες, διότι ο βασικότερος νόμος είναι εκείνος του αιτίου και του αποτελέσματος. Και συνέπειες επέρχονται όχι μόνο από τις πράξεις του καθενός στον καθένα που παρέβη τους φυσικούς ή ανθρώπινους (ηλίθιους βέβαια) νόμους, αλλά και από τις πράξεις και ηλιθιότητες των άλλων. Έτσι, βλέπουμε γύρω μας και τόση δυστυχία, γιατί κάποιοι ιδιοτελείς διαταράσσουν την ισορροπία του σύμπαντος και την ισορροπία της γης και, φυσικά, το σφάλμα του ενός το πληρώνουν όλοι, όπως μας λέγανε και στο στρατό. Ο Θεός βέβαια, από απέραντη Αγάπη για το δημιούργημά του, πιστεύω ότι εισήγαγε στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του και το νόμο της ΑΓΑΠΗΣ, ο οποίος αποτελεί δική του ιδιότητα και δικό του κομμάτι, που επειδή προέρχεται από τον εκτός δημιουργίας χώρο, δεν υπόκειται στους νόμους της φυσικής. Έχει γι΄ αυτό ακατάληπτα χαρακτηριστικά, που οι άνθρωποι τα ανακαλύπτουν λίγο – λίγο, ανάλογα με την εξέλιξής τους και το επίπεδό τους. Ο νόμος της ΑΓΑΠΗΣ, που τόσο εναγώνια αποζητούν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σήμερα, είναι τόσο ξεχωριστός, που όσα μπορεί να προκαλέσει αποκαλούνται από τον άνθρωπο θαύματα. και τούτο επειδή δεν υπόκειται στους συνήθεις κανόνες που ξέρουμε ούτε στην πεπερασμένηλογική μας.
M
03/09/2010 18:06
@Αγύριγο κεφάλι 3/9/2010 17:14

Λυπάμαι φίλε μου αλλά δεν το έχεις ψάξει καλά το θέμα. Ψάξε παραπάνω. Τα ευαγγέλια δεν είναι 4, είναι πολλά περισσότερα και απλά η εκκλησία αναγνωρίζει τ 4 που την βολεύουν περισσότερο. Επίσης οι ευαγγελιστές δεν ήταν αυτόπτες μάρτυρες αλλά τα έγραψαν εκατοντάδες χρόνια μετά από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν κοντά στο χριστό. Τα ευαγγέλια γράφτηκαν το 60 - 110 μχ. Λαμβάνοντας υπόψη την μέση ηλικία στην οποία πέθαιναν τότε οι άνθρωποι και ότι ο χριστός πέθανε στα 33 καταλαβαίνουμε ότι δεν τον είχαν δει καν. Φυσικά η Εκκλησία άλλα λέει αλλά κάπως πρέπει να στηριχτεί και αυτή. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι την εποχή που υποτίθετο ότι έδρασε ο χριστός δεν υπάρχει από κανένα ιστορικό ούτε καν αναφορά στο όνομα του. Και όχι μόνο από ιστορικούς αλλά από κανένα. Δεν θεωρείς ότι ένας τύπος που περιδιάβαινε την Ιουδαία με τόσους μαθητές και κόσμο να τον ακολουθεί, και ο οποίος έκανε όλη την ώρα θαύματα, θα είχε κινήσει τουλάχιστον το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Η πρώτη αναφορά στο όνομα του καταγράφετε πολύ μετά το 100 μχ και καταλαμβάνει 2 - 3 σειρές. Κάτι πάει στραβά εδώ δεν νομίζεις;
Κανένας επιστήμονας δεν βρίζει και μην ξεχνάς επίσης ότι και ο περί ου ο λόγος εξαίρετος επιστήμονας είναι και αυτός άνθρωπος με όλες τις ατέλειες που κουβαλάει. Φάροι αλήθειας και άλλα όμορφα που λες το μόνο που κάνουν είναι να θυμίζουν πως ένας σκλάβος που νομίζει ότι είναι ελεύθερος ποτέ δεν πρόκειται να αποχωριστεί από τα δεσμά του. Και αυτό δυστυχώς είναι το πιο λυπηρό.
Κ. Αράπικος
03/09/2010 18:05
@ Απένταρος Δίφραγκος 3/9/2010 15:49
Γράφεις:
@ Αράπικος
Επειδή δεν διάβασες όλο αυτό που έγραψα (η δεν το κατάλαβες,ή θες να κάνεις εντύπωση, θα στο γράψω με πολλά λόγια)
Ναι. Θέλω να σου κάνω εντύπωση γιά να σε βγάλω γκόμενα. Σε ποιόν να κάνω εντύπωση; Ούτε με ξέρεις ούτε σας ξέρω. Ούτε το όνομά μου είναι Κ. Αράπικος ούτε το δικό σου είναι Απένταρος Δίφραγκος, ούτε των άλλων είναι τα πραγματικά.
Έπειτα να ξέρεις ότι διαβάζω τα πάντα από όλους. Θεωρώ αγένεια να μιλάς και να φεύγεις. Και καταλαβαίνω αρκετά, να είσαι σίγουρος γι΄ αυτό.
Κι ούτε είπα ότι ο Χώκινγκ ξέρει τα πάντα. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα ούτε και γίνεται. Η συνολική γνώση της ανθρωπότητας είναι τέτοιου μεγέθους στις μέρες μας, που δεν μπορεί να την κατακτήσει ένας μόνος του.
Ο χόμο ουνοβερσάλις πέθανε μαζί με την εποχή του.
Μόνο ΕΓΩ ξέρω τα πάντα (Αυτό το έγραψα γιά να κάνω εντύπωση).


@ iakovos 3/9/2010 15:17.
Ιάκωβε θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι είσαι άνθρωπος καλοπροαίρετος γι΄αυτό θα το συζητήσουμε αν και το θέμα έτσι κι αλλιώς θα λήξει χωρίς "πόρισμα".
Η Ζωή δεν έχει νόημα, επειδή θα την θυμόμαστε στην άλλη ζωή. Έχει νόημα αυθύπαρκτο με τις χιλιάδες δραστηριότητές της, τα συναισθήματα και τα απρόοπτα.΄Αν ήταν τόσο σπουδαία η άλλη ζωή γιατί κανείς δεν θέλει να χάσει ετούτη; (Υπάρχουν κι αυτοί που αυτοκτονούν, αλλά κανένας δεν το κάνει με κίνητρο να πάει στην άλλη ζωή). Ακόμα κι αυτοί που "εκπροσωπούν" τον θεό και θά ΄πρεπε να είναι ευχαριστημένοι όταν φθάνει η ώρα τους - αφού θα πάνε κοντά του - δεν το θέλουν. Ο Χριστόδουλος όταν έμαθε ότι ήταν σοβαρά άρρωστος είπε "θεέ μου γιατί σ΄ εμένα αυτό;"
Έχεις ακούσει κανένα να έχει τα χάλια του σκεπτόμενος αν υπάρχει ή όχι θεός; Αν όμως ερωτευθείς, είσαι στα ουράνια ή πεσμένος, ανάλογα με την ανταπόκριση που έχεις.
Ιάκωβε, πριν γεννηθείς ήσουν στην πλήρη ανυπαρξία.
Όταν πεθάνεις θα είσαι πάλι στην πλήρη ανυπαρξία. Είναι δύσκολο να το δεχτείς, το ξέρω.
Μικρός έκανα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Θυμάμαι να μου κάνουν την ένεση της νάρκωσης. Ρώτησα: "Πότε θα γίνει η εγχείρηση;" Μου απάντησαν ότι η εγχείρηση είχε γίνει. Είχε σταματήσει ο χρόνος γιά μένα. Κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα είναι κι η άλλη ζωή. Το τίποτα. Αλλά δεν πειράζει κιόλας. Από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια κάποιο ξέφυγε από τα άλλα - που πήγαν χαμένα - και τώρα ζω. Γιατί θα πρέπει να ζήσω μετά θάνατον γιά να έχει αξία; Από μόνο του δεν φτάνει; Εμένα μου φτάνει. Αλλά προσοχή: Όποιος θέλει κι άλλη ζωή διαπράττει το αμάρτημα της πλεονεξίας. (Κι εδώ αμάρτημα. Με το δέλεαρ της άλλης ζωής, μας την έχουν στημένη από παντού).
Γράφεις ότι ζηλεύεις αυτούς που πιστεύουν πραγματικά στην άλλη ζωή. Σωστά τους ζηλεύεις. Αλλά πάλι κι αυτοί ακόμα άμα χάσουν κάποιον δικό τους άνθρωπο γιατί κλαίνε και χτυπιούνται; Γιά τα 10, 20 χρόνια παραπάνω που θα τον είχαν μαζί τους σ΄αυτή τη ζωή; Αφού η άλλη ζωή είναι ατέλειωτη. Γιατί κι αυτών το ένστικτο λέει ότι άλλη ζωή δεν υπάρχει.
Βραδύνους που είσαι; Δεν σε ενδιαφέρει το θέμα; Ή έχεις εξασφαλίσει την άλλη ζωή και σιωπάς στα μουλωχτά;
advocatus diaboli
03/09/2010 17:58
φυσικα και δεν υπαρχει θεος ρε ο μοναδικος θεος ειναι η επιστημη.
Αγύριγο κεφάλι
03/09/2010 17:14
Θα ήθελα να παρακαλέσω όσοι απαντούν στα σχόλια μου να έχουν το ανάστημα και να μου απαντούν με το ψευδώνυμο τους,χωρίς φυσικά να το αλλάζουν.Αν θέλουν.Αν δεν θέλουν εν τάξει .Τι μπορώ να κάνω εγώ γι΄αυτό .Ορισμένοι προς τιμήν τους το κάνουν και τους ευχαριστώ έστω και εάν διαφωνούν μαζί μου .Αλλωστε αυτό θα πει δημοκρατικός διάλογος και ευπρέπεια αποδοχής των αντιρρήσεων του συνομιλητού σου ,χωρίς να έχει σημασία ποιός ή ποιά είναι ή τι ο ίδιος πιστεύει.Επό της ουσίας τώρα. Εγώ προχείρως ενασχοληθέν ,ευρήκα ορισμένες πηγές (αξιοπιστότατες κατ΄εμέ) των όσων υποστηρίζω.Υπάρχουν και πολλές άλλες.Οι έχοντες αντίθετη άποψη με εμένα όμως δεν είδα να πράττουν το ίδιο.Τα να λέγει κάπιοιος ότι (δήθεν ) δεν ανέστη (και όχι αναστήθηκε διότι αναστήθηκε είναι λάθος .Μέσος α΄αόριστος γιά π.χ τον Λάζαρο -υπό Άλλου ,ενώ γιά τον Χριστό μέσος β΄αόριστος -Ανέστη- δηλ.Αυτεξουσίως) ο Χριστός, την στιγμή που ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το δέχονται και το πιστεύουν όχι εκατομμύρια αλλά δισεκαταομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και ενώ ούτε να ανταποδειχθεί μπορεί τούτο από ΚΑΝΕΝΑΝ ούτε να αποδείξει κάποιος ποιός δήθεν άλλος πλην των ευαγγελιστών -που ήσαν και αυτόπτες μάρτυρες -συνέγραψε τα τέσσερα Ευαγγέλια,είναι αοριστία και συνθηματολογία αγραμμάτων και αδαών. οι οποίοι ό,τι παραμύθι τους πετάνε το αρπάζουν και μας το λένε εμάς σαν μεγάλη εξυπνάδα.Τους πληροφορώ ότι τέτοιες ατεκμηρίωτες ανοησίες ,ουκ ολίγες,διακινούνται σαν τα παπάικια στην πιάτσα.Ομως ΜΟΝΟ τα Ευαγγέλια παραμένουν και θα παραμένουν ΦΑΡΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ανά τους αιώνας.Φέρτε κύριιοι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ των λεγομένων σας και των ισχυρισμών σας και όχι μου περιμένατε τον κ.Ηawking γιά να πατείστε στα λεγόμενα του.Επίσης, εάν η δήθεν ανυπαρξία του Παναγίου Θεού και της ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας ήσαν ΚΟΙΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ,δεν θα έβγαινε ο κ.Ηawking να μας το αποκαλύψει ΠΡΟΧΘΕΣ .Δηλ.δεν θα εκόμιζε γλαύκαν ες Αθήνας τώρα εάν ήτο ήδη από ετών (έστω) ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ. τούτο.Από αυτήν την άποψη τον ευχαριστούμε, διότι με την νέα θεωρία του (η ο οποία σημειωτέον τελεί σε αντίθεση προς την προηγουμένη του και διατυπωθείσα στο βιβλίο του με τον τίτλο A Brief History of Time,όπου ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ) δείχνει στους ,,,ασχέτους,τουλάχιστον,ότι μέχρι την δική του νέα θεωρία που δημοσιεύτηκε ΠΡΟΧΘΕΣ ,ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΓΝΩΣΤΟ το οποίο να αποδεικνύει την ανυπαρξία του Θεού.Και όμως οι ανά την οικουμένη "έξυπνοι" την είχαν την... ΑΝΤΑΠΟΔΕΙΞΗ .Αλλά ΔΕΝ μας την λένε.Όχι δεν μας την λένε εμάς .Μόνο βρίζουν.Κάτι είναι κι αυτό .Αφού μέχρι εκεί μπορούν. Οι κακόμοιροι...
Σιγάλας Μ.
03/09/2010 17:02
@iakovos
Ως άθεος, για ''μένα η ζωή αντικειμενικά δεν έχει νόημα. Είτε υπάρχουμε είτε όχι το Σύμπαν συνεχίζει κανονικά τη πορεία του. Αυτό που υπάρχει είναι οι στόχοι που θέτει ο καθένας μας, και αν θέλεις μπορείς να δεις αυτό σαν νόημα. Άλλα πίστη σε μεταθάνατον ζωή είναι κάτι που δεν μπορώ να δω σαν κάτι άλλο από απλό φόβο απέναντι στον θάνατο.
M
03/09/2010 17:01
@K. Aράπικος 3/9/2010 15:14

Δεν κάνω επίθεση άνθρωπε, αλλά μου αρέσει που εσύ που βαριέσαι να αγωνιστείς έγραψες πιο πολλά από εμένα. Επίθεση δεν κάνω σε κανέναν.

Θα παραθέσω κάτι για την τελειώτητα της φύσης που επικαλούνται πολλοί από εδω μέσα. Ποιός σας είπε ότι η φύση είναι τέλεια; Και κυρίως πιος σας είπε ότι ο άνθρωπος είναι τέλειος; Ολόκληρη η φύση και ο άνθρωπος μαζί είναι αποτελέσμα εκκατομυρίων χρόνων εξέληξης και είναι ατελή όντα. Ας πάρουμε τον άνθρωπο. Προσβάλετε από μικρόβια,, πεθαίνει και γίνετε τροφή για τα υπόλοιπα ζώα και φυτά, το σώμα του κουβαλάει τις ατέλειες της εξέλιξης όπως για παράδειγμα μια όρθια βάδιση στην οποία ο σκελετός του δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως με αποτέλεσμα μετά από κάποια ηλικία να χαλάει και να μην μπορεί να βαδίσει όρθιος ή και καθόλου. Επίσεις η λεκάνη της γυναίκας προσαρμόστικε στο να γεννάει παιδιά με μεγάλο κεφάλι ( Εγκέφαλος) αλλά κάποιες φορές δεν αρκεί οπότε η γυναίκα πεθαίνει. ( Τώρα έχουμε την καισαρική χάρη στην επιστήμη αλλά καλήτερα η προσευχή). Που ακριβώς υπάρχει τελειώτητα; Πουθενα. Όλα τα πλάσματα εξελίσωνται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στην φύση. Το μόνο που υπάρχει είναι προσαρμογή και εξέληξη. Τόσα παιδια γεννιούνται με γενετικά προβλήματα, τόσοι άνθρωποι υποφέρουν από αρρώστιες, και φυσικά αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα ζώα. Δεν θα πάω εκτός γης, εκεί και αν δεν υπάρχει πουθενά τελειοτητα. Ξεχάστε λοιπόν αυτο το επιχείρημα.

Όσο για το αν έχει νόημα η ζωή χωρίς συνέχεια, ναι έχει. Η κάθε πράξη σου διαμορφώνει τον κόσμο και το σύμπαν ολόκληρο. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αλλά έτσι είναι. Αν χρειάζεσαι ζωή μετά το θάνατο για να βρεις νόημα τότε βράσε όριζα. Εδώ δεν μπορείς να βρεις νόημα σε αυτή τη ζωή, θα το βρεις στη ζωή μετά το θάνατο. Όταν πεθάνεις γίνεσε τροφή για τους επόμενους οργανισμούς που θα περάσουν από τη γη. Απλά πριν πεθάνεις προσπάθησε να κάνεις κάτι για να δώσεις νόημα στην ζωή σου και στην ζωή των άλλων. Για την φύση είσαι εδώ μόνο για να διαιωνήσεις το είδος. Για να περάσεις τα γονήδιά σου στους απογόνους σου. Για τίποτε άλλο. Εσύ σαν έλογο ον προσπάθησε να κάνεις και το κάτι παραπάνω, και ένα από αυτά που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις νόημα σρτην υπαρξή σου.
12
03/09/2010 16:13
Γιατι πεφτει τοση λογοκρισια;;; Εγραψα σχολιο σημερα το πρωι και δεν δημοσιευτηκε...
Απένταρος Δίφραγκος
03/09/2010 15:49
@Αράπικος
Επειδή δεν διάβασες όλο αυτό που έγραψα (η δεν το κατάλαβες,ή θες να κάνεις εντύπωση, θα στο γράψω με πολλά λόγια)
Αν πραγματικά πιστεύεις οτι ο Hawking ξέρει τα πάντα, ρώτα τον και θα σε διαψεύσει.
Αν βγει κάποιος τώρα και πει οτι ξέρει τα πάντα για ότι υπάρχει, συγγνώμη αλλά μόνο μεσαίωνα μου θυμίζει αυτό επίπεδες γαίες και κέντρα του σύμπαντος.
Εγω δεν ξέρω ούτε τα μισά που ξέρει ο Hawking, πολλές φορές μου αρέσουν οι θεωρίες του. Δεν παύουν να είναι απόψεις του και έχω κάθε ελευθερία να μην πιστεύω ότι ακούω.
Το θέμα δεν είναι αν ξέρω περισσότερα απο αυτόν. Εσύ πραγματικά πιστεύεις πως ξέρει τα πάντα και σε ικανοποιεί να βασίζεσαι σε εμπειρίες και απόψεις άλλων; Η πραγματικά πιστεύεις οτι ότι είναι να ανακαλυφθεί το έχει ανακαλύψει;
Στάλιν ο φιλάνθρωπος
03/09/2010 15:25
Καλά, ας μάθουμε πρώτα τι θεωρεί ο καθένας ως θεό και μετά πάμε παρακάτω.
Όσο αφορά το χριστιανισμό για ψάξτε το λίγο για να μάθετε την αλήθεια. Όχι οτι σα πασάρει το παπαδαριό. Για ψάξτε να μάθετε για την αγωνία του Κωνσταντίνου Α΄για δημιουργία εννιαίας θρησκείας στην αυτοκρατορία (βασικός τομέας επιβίωσής της), που τότε ήταν ένα μωσαϊκό θρησκειών, για την πρώτη οικουμενική σύνοδο και για τις αντιγραφές που έγιναν από κείμενα παλιότερων δοξασιών. Ρίξτε μια ματιά και κατά Ινδουϊσμό μεριά για να δείτε ομοιότητες (μόνο που ο Ινδουϊσμός είναι παλιότερη θρησκεία ,,,). Οι πρώτοι χριστιανοί γνώριζαν ότι επρόκειτο για αλληγορικές ιστορίες που δεν ανταποκρινόνουσαν στην πραγματικότητα, όμως με την πάροδο των χρόνων η εκκλησία τα πέρασε σαν πραγματικά γεγονότα.
Αναζητήστε την αλήθεια.
philippos poulos
03/09/2010 15:24
Η φύσης είναι αυτοδημιούργιτη υπήρχε και θα υπάρχη, αυτή είναι η λογική Ελληνική Κοσμοαντίληψη και οι Θεοί και Θεές είναι προσωποποιήσεις των φυσικών δυνάμεων και ανθρωπίνων αρετών. Δυστυχώς όμως γιά πολλούς ανθρώπους, το χριστιανοθρεμμένο βίωμα ορθώνεται εμπόδιο και αρνούντε να δούν την φύση σαν μία ζωντανή, Θεική ύπαρξη. Όσο γιά τον κύριο που μου απάντησε ότι δεν υπάρχει, ας διαβάσει στο λεξικό [ αν έχει ] τι σημένει Σύμπαν. Διότι η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της Σοφίας. Κλεόβουλος. Η δεισιδημονία είναι η θρησκεία του αδύνατου νου. Η φιλοσοφία είναι η τέχνη της ζωής. Η Ελληνική πολυθε?στική σκέψη, είναι η σκέψη της λογικής
MA
03/09/2010 15:22
Γιατί πρέπει να επιβάλλει ο ένας στον άλλο την άποψή του; Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει... Προσωπικά πιστεύω στο Θεό. Μάλιστα όσο περισσότερο βλέπω την τελειότητα της φύσης (και όχι των ανθρώπων) τόσο πιο ισχυρή γίνεται η πεποίθησή μου. Βέβαια δεν έχει βρεθεί και κανένας να επιχειρηματολογήσει τόσο στέρεα ώστε να με πείσει για το αντίθετο...
iakovos
03/09/2010 15:17
Κ. Αράπικος 3/9/2010 10.28:

Το να έχει η ζωή νόημα, εξ ορισμού προύποθέτει ένα υποκείμενο, εσένα δηλαδή. Έχουν νόημα αυτά που έζησες γιατί έχεις τις αναμνήσεις τους, γιατί απολαμβάνεις τους καρπούς για αυτά που μόχθησες, υφίστασαι τις συνέπειες των πράξεών σου αναπνέεις, αγαπάς, θυμώνεις... Όταν όμως πεθάνεις όχι μόνο δεν θα βιώνεις τίποτε, δεν θα έχεις ούτε τις αναμνήνσεις γιατί δεν θα υπάρχει τίποτα, επόμένως θα είναι σαν να μην έζησες ποτέ. Γι αυτό σύμφωνα με εμένα δίχως θεό και κατά συνέπεια δίχως μετά θάνατον ζωή, ούτε αυτή η ζωή δεν έχει νόημα ή μάλλον έχει το ίδιο νόημα που έχει η ζωή μιας αμοιβάδας. Για αυτό και ζηλεύω αυτούς που πιστεύουν πραγματικά και το εννοούν. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, ένδειξη (όχι απόδειξη, αυτό δεν υπάρχει) για την ύπαρξη του θεού και κίνητρο για έναν αγνωστικιστή σαν και εμένα να ψάξει είναι ακριβώς μερικοί τέτοιοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει.
Ζαχαρίας Μπατάλιας
03/09/2010 15:15
Διόρθωση:

Όχι o Ντεκαρτ, ο Λαπλάς το είπε!
K. Aράπικος
03/09/2010 15:14
@ Μάκης Π. 3/9/2010 10:51.
Λοιπόν, εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής που ξέρετε, φτάξτε ένα ..... μυρμηγκάκι.


Τι θα γίνει τώρα.Αφήσαμε τα κουνούπια και πιάσαμε τα μυρμήγκια;


@ Stefanos 3/9/2010 12:17.
"Μολις εσκαψε τον λακκο του! Μεσα στο βιβλιο ακουσα οτι αρνειται και την ιδια την φιλοσοφια. Δεν νομιζω οι φιλοσοφοι του κοσμου να κατσουν απραγοι! Εξαλλου μην ξεχναμε οτι η φυσικη απο την φιλοσοφια ξεκινησε".

Γιατί ασχολείσαι με τον Hawking? Νομίζεις ότι όσοι δηλωνουν άθεοι, ακούσανε τον Χώκινγκ; Άθεοι ήσαν από χρόνια.
Και τι στυλ είναι αυτό "θα τον σκίσουμε τώρα θα τον βαράνε κι οι φιλόσοφοι". Δεν είναι κανένας εχθρός σας. Απλώς ψάχνουμε.


@Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ 3/9/2010 09:56
"Μα πώς βρέ Αράπικε είσαι άθεος, αφού πιστεύεις στον αληθινό Θεό, δηλαδή τους Φυσικούς Νόμους;"

Το έγραψα ήδη. Όσοι πιστεύουν ότι οι Φυσικοί Νόμοι έχουν συνείδηση της ύπαρξής τους, τότε πιστεύουν οτι υπάρχει θεός. Εγώ πιστεύω ότι οι Φυσικοί Νόμοι υπάρχουν αλλά οι ίδιοι δεν το ξέρουν. Άρα δεν υπάρχει θεός. Κι οι πέτρες υπάρχουν, αλλά οι ίδιες δεν το ξέρουν. Όσοι μιλάνε γιά θεό ισχυρίζονται ότι έχει γνώση της ύπαρξής του και βούληση. Και όραση και ακοή (γι΄ αυτό προσεύχονται).
Πιστεύω να έλυσα την απορία σου.
Πάντως η όλη Ιστορία - παρά το ενδιαφέρον της - γίνεται γιά την συζήτηση. Έχουν γραφτεί εκατομμύρια σελίδες γιά το θέμα και πάλι μπροστά μας είναι.
Στάμος Σέμσης
03/09/2010 15:14
Μάλιστα! Μαζεύτηκαν όλοι οι "θεούσοι" να κατακεραυνώσουν τον Hawking. Έτσι είναι! Πώς αμφισβητείς κύριε την ύπαρξη του Θεού; Κι εγώ, σε ποιον θα ανάβω το καντηλάκι τώρα; Στη βαρύτητα;
Στις Η.Π.Α. όμως οι ακροδεξιοί χριστιανοφασίστες (όλοι αυτοί οι απίθανοι υπάνθρωποι που μαζεύτηκαν να ακούσουν την σκοταδίστρια, ακροδεξιά και προπαντών χριστιανή Σάρα Πέιλιν και που οι 7 στις 10 λέξεις τους είναι "God") είναι πιο προχωρημένοι από τους αντίστοιχους Έλληνες φασίστες. Εκείνοι, κι ενώ βρισκόμαστε στο 2010 και όχι στο 610, αμφισβητούν ακόμα και τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου και λένε: "Είναι δυνατόν, εμείς οι λευκοί χριστιανοί να καταγόμαστε από τον πίθηκο; Εντάξει, οι μαύροι και ο Αχμαντινετζάντ μπορεί, αλλά εμείς αποκλέιεται". Έτσι είναι (και πάλι)! Οι μαύροι και οι μουσουλμάνοι κατάγονται από τον πίθηκο, ενώ οι λευκοί χριστιανοί, ο Μπους και η Πέιλιν, κατάγονται από τη λάσπη! 
SKT
03/09/2010 14:29
@fuser 3/9/2010 12:44
"Φιλε μην αντιγραφεις ατακες του Καϊζερ Σοζε!!!!"

Ο Kobayashi χάρηκε πολύ που έβαλες τα πράματα στη θέση τους.
Κ. Αράπικος
03/09/2010 13:58

Κοντολογίς. Θα έχετε ακούσει κάποιους να λένε. "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει θεός πιστεύω σε μιά ανώτερη δύναμη"
Ποιό είναι το κλειδί της υπόθεσης;
Αν αυτή η ανώτερη δύναμη, έχει συνείδηση της ύπαρξής της, τότε υπάρχει θεός. Αν αυτή η ανώτερη δύναμη δεν ξέρει η ίδια ότι υπάρχει τότε δεν υπάρχει θεός.
Είναι αυτά που λέει η Κατερίνα δηλαδή: "Ο Θεός είναι το ίδιο το Σύμπαν, οι νόμοι της Φυσικής, η βαρύτητα".
@ Αγύριγο κεφάλι 3/9/2010 06:03
03/09/2010 13:41
Κανένας Χριστός δεν αναστήθηκε. Επίσης θα σε πικράνω, αλλά δεν υπάρχει Αη Βασίλης. Τα δώρα κάτω από το δέντρο τα έβαζε κρυφά ο πατέρας σου. Καιρός ήταν να το μάθεις. Κι όταν λες τους μύθους που κάθε θρησκεία προβάλλει, μην αναφέρεις ως πηγή σου τους μυθοποιούς.
fuser
03/09/2010 12:44
@9 3/9/2010 00:15 " Το μεγαλυτερο τεχνασμα του διαβολου ειναι να πεισει τον ανθρωπο οτι δεν υπαρχει Θεός και αρα δεν υπαρχει διαβολος." Φιλε μην αντιγραφεις ατακες του Καϊζερ Σοζε!!!!
Σιγάλας Μ.
03/09/2010 12:43
@Λογική
Σωστή η παρατήρηση σου πάνω στο συγκεκριμένο παράδειγμα, όμως νομίζω ότι το αντιπαράδειγμα σου με το αυτοκίνητο (και κατ'' επέκταση η ιδέα ότι το σχόλιο εκείνο είναι αποτυχημένο) είναι εσφαλμένο. Γιατί, αν κάποιος έχει αυτοκίνητο και αποφασίσει να πάει στη δουλειά με τα πόδια, υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να αγγίξει, να δει, ακόμα και να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο. Ενώ για την περίπτωση του θεού μιλάμε για ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν έχουμε ποτέ για το οποίο μιλάνε όλοι και το οποίο είναι σε ένα γκαράζ του οποίου έχουμε χάσει τα κλειδιά...

@Αγύριγο κεφάλι
Οι επιστημονικές θεωρίες αναθεωρούνται καθώς καινούργια επιστημονικά δεδομένα ανακαλύπτονται, και εξυπηρετούν έναν και μόνο σκοπό: να περιγράψουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια το πως λειτουργεί ο κόσμος σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά. Με άλλα λόγια σκοπός τους δεν είναι να μας πούνε την αλήθεια, άλλα να την προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν νέα επιστημονικά δεδομένα βγαίνουν στο φως τα οποία δεν συμφιλιώνονται με μία προγενέστερη θεωρία, και μερικές φορές ακόμα την απορρίπτουν, θα ήταν χαζό κάποιος να συνεχίζει να την υποστηρίζει αναλλοίωτη. Αυτό που γίνεται λοιπόν είναι τροποποίηση της θεωρίας ώστε να λαμβάνει υπόψιν τα νέα δεδομένα και να συνεχίζει να περιγράφει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τον φυσικό κόσμο.
sotos
03/09/2010 12:43
@ Τest iq

Πέστα ντέ με όλους τους αγράματους που έχουμε μπλέξει.
ΚΑ
03/09/2010 12:18
Πολύ συζήτηση και απόψεις που δεν μπορεί στήν πραγματικότητα να αποδειχθεί οι ορθότητα τους , για ένα θέμα που δεν θα μάθουμε ποτέ την απάντηση.
Ή ίσως όταν πεθάνουμε . . .
Stefanos
03/09/2010 12:17
Μολις εσκαψε τον λακκο του! Μεσα στο βιβλιο ακουσα οτι αρνειται και την ιδια την φιλοσοφια. Δεν νομιζω οι φιλοσοφοι του κοσμου να κατσουν απραγοι! Εξαλλου μην ξεχναμε οτι η φυσικη απο την φιλοσοφια ξεκινησε.
Ζαχαρίας Μπατάλιας
03/09/2010 11:34
@ Αγύριγο κεφάλι 3/9/2010 06:32

Η επιχειρηματολογία των απανταχού "θεούσων" έχει πάντα ένα από τα εξής δύο μοτίβα:

- Είτε πρέπει να αποδείξει ο άθεος ότι δεν υπάρχει θεός (κάτι σαν το να απο΄δείξει ότι δεν είναι ελέφαντας...)

- Είτε οι αποδείξεις περί της υπάρξεως του θεού δίνονται από τον/την Θεούσο/σα: Τα γραφόμενα στα κοράνια-ευαγγέλια και άλλα τέτοια φαιδρά περί αναστάσεως κλπ κλπ...

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στοιχειωδώς το μυαλό τους θα μπορέσουν να παρακάμψουν και τις δύο περιπτώσεις και να σας πουν αυτό που είπε κάποτε ο Ντεκαρτ: "Θεός? Αυτό το θέμα δεν με ενδιαφέρει..."
AOUUUUUU
03/09/2010 11:20
Ρε παιδια θεος δεν υπαρχει παρτε το χαμπαρι. Οταν ο αλλος βιαζει την κορη του και τα παιδακια στην Αφρικη δεν εχουν δικαιωμα στην ζωη θεος δεν υπαρχει. Και να μην ακουσω αηδιες οπως ''εμεις το επιλεξαμε'' γιατι κανεις δεν θελει να τον βιαζουν και ολοι θελουν να ζουν
Μάκης Π.
03/09/2010 10:51
.....κι από πότε τους ξέρετε ΟΛΟΥΣ τους νόμους της Φυσικής ; Λοιπόν, εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής που ξέρετε, φτάξτε ένα ..... μυρμηγκάκι, το οποίο να συμπεριφέρεται όπως αυτά που βλέπω στο χωριό μου και θα σας παραδεχθώ ! Μόνο μην το κάνετε πολύ μεγάλο και ...... ζηλέψει ο ΘΕΟΣ .
Αλέξανδρος
03/09/2010 10:49
@K. Aράπικος 2/9/2010 23:43 Είμαστε καθ'' εικόνα και καθ'' ομοίωση του Θεού όσον αφορά το πνευματικό μας εαυτό και το γεγονός ότι ο Θεός "κατοικεί" μέσα σ'' όλους τους ανθρώπους. Σαφώς θα μπορούσαν όλα να είναι ρόδινα στη ζωή, αλλά δεν χτίζονται έτσι δυνατοί χαρακτήρες. Πόσο πιο πολύ κάποιος εκτιμάει την αξία της ασφάλειας όταν έχει βιώσει την αβεβαιότητα, την ομορφιά όταν έχει εκτεθεί στο άσχημο κ.ο.κ. Μπορεί να πει κανείς πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα πραγματικότητας. Η υπαρξιακή τελειότητα είναι ένα απ'' αυτά, όπως είναι κι η εμπειρική. Ύπαρξη κι εμπειρία συμπληρώνουν το φάσμα της πραγματικότητας ίσως και πέρα του περατού. Η οργανωμένη θρησκεία είναι κατά την άποψη μου κάτι ατελές. Η επαφή με το Θεό δε γίνεται οργανωμένα και συστηματοποιημένα μέσω τρίτων (ιερείς), αλλά προσωπικά. Όπως κάθε άνθρωπος αναπτύσσει ξεχωριστές σχέσεις με κάθε συνάνθρωπο του, έτσι κι η σχέση με το Θεό είναι προσωπική και μοναδική για καθέναν. Το γεγονός ότι στοχαζόμαστε την ύπαρξη του Θεού και της δικής μας ακόμη είναι για μένα απόδειξη ότι ναι υπάρχει Θεός. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ πως προκύψαμε από ένα μηχανιστικό, άνοων σύμπαν και είμαστε σε θέση να υπερβούμε το "κατασκεύασμα" αυτό όντας παράλληλα παρατηρητές και παρατηρούμενα. Πίσω απ'' αυτό κρύβεται η νόηση κι αμφιβάλλω πως η προέλευση αυτής είναι οι πέτρες κι η σκόνη του Σύμπαντος...
Αναστασιος ο Πονηρος Ελλην
03/09/2010 10:43
Διαβαζω με ενδιαφερον τα σχολια... Θα σας πω τη δικη μου "εξυπνη σταση" Φυσικα και δεν υπαρχει θεος, οπως δεν υπαρχουν ιερες αγελαδες. Αλλα σαν εξυπνος που ειμαι κανω το σταυρο μου! Ετσι ειμαι σιγουρος.Δεν υπαρχει θεος αλλα πες οτι ειμαι τοσο ατυχος που τελικα υπαρχει! Δεν θα καιγομαι στα καζανια της κολασης γιατι εκανα το σταυρο μου!!! Πρεπει να τα εχεις καλα με ολους για να πας μπροστα....
K. Αράπικος
03/09/2010 10:28
" @Κ. Αράπικος 2/9/2010 17:49 δεν είναι Πίστη (όπως τονίζεις) στο ότι δεν υπάρχει θεός, είναι λογικό συμπέρασμα... "Φίλε μου μη με στενοχωρείς. Δήλωσα άθεος από 14 χρόνων. Ξέρω καλά τι λέω. Το λογικό συμπέρασμα το δικό σου - και το δικό μου βεβαίως - δεν γίνεται δεκτό, με απίθανες αιτιάσεις.
Η θεωρία της τσαγιέρας, που διαβάσαμε από συνσχολιαστή μας είναι πράγματι σωστή. Άλλωστε είναι κι η βάση του Δικαίου. Εάν με κατηγορήσεις γιά κάτι στο Δικαστήριο εσύ φέρεις το βάρος της απόδειξης. Εσύ πρέπει ν΄αποδείξεις ότι είμαι ένοχος, δεν θ΄αποδείξω εγώ ότι είμαι αθώος.
Κι όμως. Πόσες φορές στη ζωή μας δεν γίνεται το αντίστροφο; Πόσες φορές χρειάζεται ν΄ αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες;
Εκείνος που ισχυρίζεται ότι υπάρχει η περιστρεφόμενη τσαγιέρα και τον καλώ να το αποδείξει, μου απαντάει ότι δεν την βλέπω γιατί τα μάτια της ψυχής μου δεν το επιτρέπουν ή ότι επεκράτησε ο διάβολος ή ότι τον θεό δεν μπορείς να τον συλλάβεις με την Λογική ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Σου απαντάει ακόμα και με κακίες. Διάβασες το σχόλιο εκείνου που λέει με κακεντρέχεια "γιατί δεν σηκώνεται από το καρροτσάκι του;"
Γι΄ αυτό άλλωστε δεν βρίσκουμε άκρη χιλιάδες χρόνια τώρα.
Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο της εξέλιξης όπου θα έχει επικρατήσει το αυτονόητο. Βρισκόμαστε στην εποχή του Αγνωστικισμού.
Πράγματι, είναι η μόνη επιστημονική απάντηση της εποχής μας.
Κι αν έγραψα ότι κι η αθεϊα είναι πίστη, το έκανα, γιατί πράγματι δεν μπορείς ν΄αποδείξεις - τελεσίδικα - ότι δεν υπάρχει θεός.
Όπως έγινε με την τριχοτόμηση της γωνίας με τον κανόνα και τον διαβήτη. Γιά όλα τα προβλήματα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στο μέλλον η επιστήμη θα τα λύσει. Κι είναι αλήθεια. Γιά την τριχοτόμηση όμως της γωνίας, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ΔΕΝ τριχοτομείται. Εχει αποφανθεί κι αποφατικά.
(Και γιά τον τετραγωνισμό του κύκλου βεβαίως, βεβαίως). Αυτό το πράγμα όμως, γιά το θεό δεν έχει αποδειχθεί. Κάποιοι όμως ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ λόγω της Λογικής, η οποία επεξεργάζεται πλήθος στοιχείων, ότι δεν υπάρχει και κατά την άποψή μου, έχουμε δίκηο.
Και δεν χρειάζεται να εξεγείρεσαι. οι άθεοι μόνο φανατικοί δεν είμαστε. Αυτήν την ιδιότητα την έχουν οι θρησκευάμενοι, που μέσα στους αιώνες έχουν κατασφάξει την ανθρωπότητα με τις εμμονές τους.
@ Iakovos 3/9/2010 00:38

Γιατί δεν έχει νόημα η ζωή αν δεν υπάρχει θεός; Κι όλ΄ αυτά που ζούμε τώρα δεν είναι νοήματα; Δηλαδή γιά να έχει νόημα η ζωή πρέπει να πεθάνουμε πρώτα; Ωραιότατο νόημα έχει.


@ τακης.χ. 3/9/2010 01:53.
Τα επιχειρήματα που φέρνεις είναι σε βάρος αυτών που θέλεις να αποδείξεις.


@ M 3/9/2010 01:53.

Όταν λέω ότι γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή, εννοώ ότι είμαστε μειοψηφία και πρέπει ν΄ αγωνιστούμε γιά τις απόψεις μας. Επειδή όμως εγώ είμαι λίγο τεμπέλης και δεν θέλω ν΄ αγωνιστώ - σύνθημά μου "ας στον τρελλό στην τρέλλα του" -
θα ήθελα να γεννηθώ μιά άλλη εποχή, όπου θα είναι όλοι άθεοι κι ορθολογιστές, γιά να τα βρω έτοιμα. Τι σε πειράζει αυτό; Ένα θα σου πω. Όλα μα όλα όσα γράφεις είναι σωστά. Ούτε μιά λέξη δεν είναι λάθος. Πόσους έχεις πείσει όλα αυτά τα χρόνια; Δεν θέλουν να πειστούν. Είναι αδύναμοι και θέλουν να κρεμιούνται από κάπου. Όταν φτάσουν στην αλήθεια, κάνουν πίσω από φόβο. Σταματούν να σκέφτονται. Κι εγώ τώρα αντιφάσκω σ΄ένα σημείο. Ενώ λέω ότι βαριέμαι και δεν θέλω ν΄αγωνίζομαι, μόλις πήρα το ερέθισμα, κάθομαι και γράφω κατεβατά και δημοσιοποιώ τις απόψεις μου.
Αλλά το καταπληκτικό είναι, ότι δύο άτομα μου επιτίθεστε κι είστε κι οι δυό ομοϊδεατές μου. Γιά να δεις πως κινείται η ζωή.


@ Κωστής Λέων 3/9/2010 02:18
Δηλαδή ζητάς από τους επιστήμονες να κάνουν πολιτική. Μπορεί και νά ΄χεις δίκηο ως προς τον στόχο να είναι αποτελεσματικό. Είναι όμως σωστό και τίμιο;


@ SKT 3/9/2010 04:15
"Στο τέλος πάντα νικάει η αλήθεια και το φως διώχνει το σκοτάδι"


Ένα παράδειγμα; Γιατί 5000 χρόνια τώρα το σκοτάδι είναι από πάνω.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
03/09/2010 10:09
@ΚΟΣΜΑΣ
Ναι Κοσμά, και οι Παπούα έχουν Θεό! Μόνο που ο καθένας έκανε ένα Θεό στα μέτρα του και προσπαθεί να τον πασσάρει
ακόμα και με την βία και στούς άλλους! Μάλιστα, οι μονοθεϊστικές θρησκείες, θυγατρικές της Εβραϊκής, αιματοκύλησαν επί αιώνες τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν με το στανιό, τον δικό τους δήθεν αληθινό Θεό!
Βέβαια, η Λογική λέει πώς, αφού όλες οι Θρησκείες υποστηρίζουν τον δικό τους ως αληθινό Θεό και τους άλλους ψεύτικους, το πιθανότερο είναι ότι, όλοι οι γνωστοί Θεοί είναι ψεύτικοι ως δημιουργήματα των ανθρώπων! Δεν μπορεί Κοσμά ο άνθρωπος να δημιουργήσει τον δημιουργό του! Άρα, ναί μεν υπάρχει Θεός, δέν γνωρίζουμε τί ακριβώς είναι και το μόνο βέβαιο είναι, ότι δέν έχει καμιά σχέση με τα Θεϊκά δημιουργήματα των ανθρώπων που είναι οι Θεοί των διαφόρων Θρησκειών!
Υ.Γ. Τελικά, έχεις τον Θεό σου βρέ Κοσμά!
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
03/09/2010 09:59
@Aγύριστο κεφάλι
Πάντως, την επιγλωττίδα, μπορεί να την επενόησε ο Θεός, ο Αλλάχ, ο Βούδας, ο Δίας και δέν συμμαζεύεται!
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
03/09/2010 09:56
@Αλέξανδρος
Δεν μπορεί νάχεις εμπειρίες για την ύπαρξη του Θεού! Εξ''άλλου οι διαφορές είναι στο τί είναι Θεός! Και οι ανταγωνισμοί
στις Θρησκείες γίνονται μεταξύ Θεών-δημιουργημάτων του ανθρώπου! Θεός είναι οι νόμοι της Φυσικής, στούς οποίους ναί μέν πιστεύει ο Κ.Αράπικος, αλλά μετά δηλώνει άθεος! Μα πώς βρέ Αράπικε είσαι άθεος, αφού πιστεύεις στον αληθινό Θεό, δηλαδή τους Φυσικούς Νόμους; Το άθεος πάει στο ότι δέν πιστεύεις στον Θεό-δημιούργημα των Εβραίων, ενώ στήν ουσία πιστεύεις στον αληθινό Θεό!
Υ.Γ.Τα ζώα δέν έχουν τέτοιους προβληματισμούς! Γνώρισαν τον άνθρωπο και αποδίδουν σε εμάς ότι βλέπουν γύρω τους! Προφανώς, μας θεωρούν Θεούς!
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
03/09/2010 09:40
@άγγελος
Το θέμα δέν είναι αν υπάρχει Θεός, αλλά τί ακριβώς είναι ο Θεός! Πάντως, οι περιγραφόμενοι από διάφορες Θρησκείες Θεοί, είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας! Ο άνθρωπος, ούτε γνωρίζει, ούτε πρόκειται ποτέ να γνωρίσει τι ακριβώς είναι Θεός, γιατί απλούστατα, ότι ο άνθρωπος γνωρίζει, το ελέγχει! Και δέν νοείται Θεός ελεγχόμενος από τον άνθρωπο!
Υ.Γ. Πάντως, το θέμα με το νερό και το αγίασμα που αναφέρεις
είναι καθαρή "ειδωλολατρεία"! Η Χριστιανική Θρησκεία βρίθει ειδωλολατρικών στοιχείων, εκμεταλευόμενη την ανάγκη του ανθρώπου να κρέμεται από κάτι χειροπιαστό! Εικόνες, τίμια ξύλα, τίμιες ζώνες, αγιασμένα νερά, φυλαχτά, αντίδωρο, Θεία κοινωνία κ.λ.π.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
03/09/2010 09:30
Μα, οι νόμοι της Φυσικής είναι ο Θεός! Γιατί, ντέ και καλά, όταν λέμε Θεός να εννοούμε τον σεβάσμιο γενειοφόρο γέροντα που επεννόησαν οι Εβραίοι ως δημιουργό του Κόσμου; Ακριβώς φίλοι μου! Ο Θεός είναι οι Νόμοι της Φυσικής που δημιούργησαν το Σύμπαν και τον κόσμο! Αυτοί οι Νόμοι της Φυσικής, δηλαδή ο Θεός, τιμωρούν τα όντα που τους παραβιάζουν, δηλαδή, εμάς τους Ανθρώπους! Οι Νόμοι της Φυσικής, ούτε συγχωρούν, ούτε εκδικούνται! Ένας μόνο τρόπος υπάρχει ν''αποφύγεις την τιμωρία τους! Να τους σεβαστείς!
Giordano Bruno
03/09/2010 09:30
Δηλαδή Mr.Hawking και λοιποί, έχουμε καταλάβει τι θα πει θεός και πάμε να βρούμε να έφτιαξε τον κόσμο ή όχι;.
@ King Lee 2/9/2010 19:19
03/09/2010 09:27
Διαστρέφεις τα πράγματα. Δεν τον σταύρωσαν οι επιστήμονες τον Χριστό, αλλά οι παπάδες της εποχής του. Μην τρελλαθούμε κιόλας.
@ , 2/9/2010 21:00
03/09/2010 09:22
"Αφού θεωρεί τον εαυτο του τοσο εξυπνο που καταλαβε απο που δημιουργηθηκε ο κοσμος ας κανει κατι για να σηκωθει απο το καροτσακι του"Δεν ντρέπεσαι;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ.
03/09/2010 08:48
@ αθεος 2/9/2010 16:32

Δεν απαιτούμε σώνει και καλά έναν ανθρωπόμορφο δημιουργό σύμφωνα με τα λόγια σας. Ο Θεός είναι το ίδιο το Σύμπαν, οι νόμοι της Φυσικής, η βαρύτητα. Όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιό μου από το απόλυτο τίποτα δεν δημιουργείται ζωή και έλλογος νους. 0 συν 0 μας κάνει 0, όχι 1. Ακόμα κι αν δημιουργηθεί κάτι από το τίποτα, όπως μας λέει ο Stephen Hawking, πως αυτό αποκτά λογική σκέψη στη συνέχεια;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ.
03/09/2010 08:24

Μα το τίποτα και το τυχαίο μπορεί να δώσει ζωή και έλλογο νου στην ύλη;

test iq
03/09/2010 08:17
Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε μια απλή πρόταση? Ο Hawking είπε οτι δεν υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης θεού για την δημιουργια του σύμπαντος, όχι οτι δεν υπάρχει. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο ενώ κάποιοι τραγοπαπάδες και μουλάδες λένε οτι αρλούμπα τους έρθει στο κεφάλι. Δεν είναι ανάγκη να πάιζω τάβλι, δεν σημαίνει οτι δεν παίζω...έλεος, αν δεν μπορείτε να καταλάβετε μια απλή πρόταση μην ασχολείστε με θεώριες φυσικής που δεν θα καταλάβετε ποτε..
νικοσ αποστολακησ
03/09/2010 08:13
μηπωσ Θεοσ ειναι ο εγωισμοσ του ανθρωπου οτι δεν τελειωνουν ολα με το θανατο του
Νικος Νικολαιδης
03/09/2010 07:48
Ποσα εκατονταδες εκατομμυρια κοσμακης εχουνε πεθανει απο θρησκευτικους πολεμους ; Ο Ιησους ηρθε στη γη γεννημενος απο μια παρθενα και οντως σε αποστολη αυτοκτονιας πεθανε και δε πεθανε. Εαν παρουμε τη στιγμη που πεθανε πριν δε πεθανει και μνημονευσουμε γιατι πεθανε ( τους λογους ), πως πεθανε και πως αντεδρασε λιγο πριν πεθανει και τον συγκρινουμε μ αυτους του Σωκρατη δε θα δυσκολευτουμε να δουμε οτι ο Σωκρατης πεθανε οικειοθελως, με περισσοτερη αξιοπρεπεια και περισσοτερο θαρρος, διχως εκβιασμους προς τους εχθρους του ( στην κολαση θα σας παω κεραταδες αν δε με πιστευετε ) πεθανε μαλιστα για τις δικες του εγκοσμιες ιδεες παροτι δε ξεχασε το δωδεκαθεο μεχρι τα τελευταια λεπτα της ζωης του, πεθανε μαλιστα για ολες τις αρετες που επεδειξε, παν-τελως, οχι σαν τον Ιησου που δε πεθανε ( αφου πεθανε ) με πολλη λιγοτερη - απ το θνητο και κακασχημο Σωκρατη - αξιοπρεπεια.
Αγύριγο κεφάλι
03/09/2010 06:32
Ιδού.Προσκομίζω σε εσάς και την ΑΠΟΔΕΙΞΗ περί όσων αναφέρω σε πιό πάνω σχόλιο μου περί του ότι όχι μόνο νεώτερες θεωρίες άλλων επιστημόνων ανατρέπουν τις παλιές, αλλά και ότι οι ΙΔΙΟΙ οι επιστήμονες αναθεωρούν αργότερα τις δικές; τους θεωρίες.Ο κ.Hawking λοιπόν, στο προγενέστερο βιβλίο του με τον τίτλο , A Brief History of Time, είχε υποστηρίξει πως η πίστη στην ύπαρξη Θεού δεν είναι ασύμβατη με την επιστήμη.Ορίστε.Πότε οι θεωρίες αυτές ανταποκρίνονται προς την Αλήθεα:Και πότε ,όχι;
Γιαννης Αδωνης
03/09/2010 06:20
τον θεο ψαχνετε? οκ θα σας στηλω μια μου φωτο, που καρατω ενα σαντουιτσ
Αγύριγο κεφάλι
03/09/2010 06:03
Αν ο Χριστός ανέστη και πράγματι ανέστη αυτεξουσίως και αυτό είναι το μεγαλύτερο θαύμα της ανθρωπότητος ,τότε έχομε ΤΗΝ απόδειξη περί της υπάρξεως του Θεού.Διότι απέθανε ως άνθρωπος επί του Σταυρού.Και η επιστήμη (χωρίς καμία αμφισβήτηση αυτή την φορά )λέει ότι το νεκρό πράγμα (γιατί res=πράγμα είναι ο νεκρός )δεν μπορεί να έχει ζωή .Δεν μπορεί επομένως να αναστηθεί το νεκρό πράγμα. Ο Χριστός είναι ιστορικό πρόσωπο ,αλλά δεν ευρέθηκε και δεν υπάρχει λείψανο Του,διότι ΑΝΕΣΤΗ.Καταλάβετε το και αφήστε τις εξυπνακίστικες θεωρίες με τις οποίες διυλίζεται ι ο κώνωπας.Τέτοιες έχουν γραφεί άπειρες και αντικρουόμενες μεταξύ τους και θα γράφονται και εις το μέλλον ενόσω ο άνθρωπος είναι ατελής ,ολιγόπιστος και καχύποπτος.Ο δε χριστιανισμός δεν είναι μία οποιαδήποτε θρησκεία σαν τις άλλες ,αλλά είναι μία εξ αποκαλύψεως ΑΛΗΘΕΙΑ αφού εν προκειμένω ήλθε στην γή ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ και την αποκάλυψε."Εις τα ίδια ήλθε,αλλά οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον " (Ιωάννης α΄κεφάλαιο).
SKT
03/09/2010 04:15
Η επιστήμη και η θρησκεία είναι έννοιες ασυμβίβαστες και αντιμαχόμενες.

Επιστήμη Θρησκεία
Φως Σκοτάδι
Γνώση Αγνοια
Ορθολογισμός Δεισιδαιμονία
Πρόοδος Οπισθοδρόμηση

Στο τέλος πάντα νικάει η αλήθεια και το φως διώχνει το σκοτάδι.
sakka
03/09/2010 03:52
..."Ο θεος εφτιαξε τον ανθρωπο κατ'' εικονα και ομοιωση"... μαλλον ο ανθρωπος εφτιαξε τον θεο κατ'' εικονα και ομοιωση του! κατασκευασε στο μυαλο του τον αθανατο σοφο παντοδυναμο ανθρωπο και τον ονομασε θεο...
Κωστής Λέων
03/09/2010 02:18
Εντάξει, είναι άτοπο από πλευράς ενός μεγάλου φυσικού να εκφράζεται αρνητικά, και μάλιστα δημόσια, για θέματα Πίστης. Πρωτ'' απ'' όλα δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τη Φυσική ανάμεσα στις τάξεις αυτών που πιστεύουν, κι αυτό είναι κακό για μια τόσο όμορφη αλλά και τόσο χρήσιμη επιστήμη. Δεν προάγει την ευρεία διάδοσή της ανάμεσα στον κόσμο. Ο κάθε επιστήμονας οφείλει να μη θίγει αρνητικά θέματα πίστης διότι έτσι δίνει έδαφος στους εχθρούς τών επιστημών. Εξάλλου όπως δε μπορεί ν''αποδειχθει επιστημονικά η ύπαρξη ενός Θεού, το ίδιο δε μπορεί ν''αποδειχθεί και η μή ύπαρξής Του. Αν και πολλοί μεγάλοι φυσικοί έχουν πει ότι όσο περισσότερο μελετούν τη Φύση <διότι αυτό κάνει η φυσική> τόσο περισσότερο πείθονται για την ύπαρξή Του. Στα ίδια λάθη πέφτουν κι οι αθεϊστές που στην προσπάθειά τους ν'' αποδείξουν τη μή ύπαρξη ενός Θεού καταφεύγουν στα λάθη και στα κενά τής κάθε θρησκείας ή δόγματος. Αγνοούν τη διαφορά μεταξύ τής πίστης σ'' έναν Θεό ή Δύναμη και τής πίστης σε μια θρησκεία ή σ''ένα δόγμα. Είναι διαφορετικές, πνευματικά, αυτές οι δύο καταστάσεις. Λοιπόν, ας μην το κουράζουμε άλλο αυτό το θέμα.
M
03/09/2010 01:53
Θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν έχουν οι φυσικοί όλες τις απαντήσεις. Επίσης θα συμφωνήσω ότι κάθε λίγο βγαίνει μια νέα θεωρία που ανατρέπει την παλιά. Αυτό κύριοι ονομάζετε πρόοδος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι βάλανε την γκλάβα τους κάτω και ψάξανε να βρούνε τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι γεννήθηκε η επιστήμη και η τεχνολογία. Δεν γεννήθηκε μέσα στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, γεννήθηκε μέσα σε εργαστήρια και πανεπιστήμια. Οι άνθρωποι χρωστάνε πολλά στην επιστήμη και την τεχνολογία. Χρωστάνε την ζωή τους όλη. Αν δεν υπήρχε αυτή δεν θα είχαν ούτε σπίτι, ούτε αμάξι, θα δούλευαν 16 ώρες την ημέρα και θα πέθαιναν σε ηλικία 30 ετών. Παρόλα αυτά την περιφρονούνε. Και τι σέβονται πιο πολύ; την θρησκεία. Που ακριβώς βελτίωσε την ζωή σας η θρησκεία; πουθενά. Απλά σας υπόσχετε μια άλλη ζωή. Μια ζωή που δεν μπορείτε να δείτε, να καταλάβετε, απλά σας λέει ότι υπάρχει. Και εσείς παραμερίζετε την αληθινή γνώση για χάρη μιας ουτοπίας. Θέλετε έναν δημιουργό, θέλετε κάποιον να σας καθοδηγεί. Είστε πρόβατα. Μέχρι και η θρησκεία σας, σας το λέει κατάμουτρα αλλά είστε τόσο τυφλωμένοι που δεν το βλέπετε. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω την έννοια της πίστης, Να πιστεύω σε κάτι που δεν μπορώ να δω, να κατανοήσω, μόνο και μόνο γιατί το πίστευαν κάποιοi άλλοι. Αλλά οι ποιμένες σας την έχουν καταβρεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η θρησκεία είναι η πιο μεγάλη μπίζνα του κόσμου από τότε που αυτός άρχισε να υπάρχει. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι εκκλησίες είναι οι πιο πλούσιες οντότητες. Εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ανθρώπων, την δυστυχία τους, τους φόβους τους, και τους διοχετεύουν στην ουτοπία μιας άλλης ζωής. Ώστε οι άνθρωποι να μην αντιδρούν, να μην παλεύουν, να μην απαιτούν, Να είναι αρνάκια και αυτοί να τα καθοδηγούν στην σφαγή και να πλουτίζουν από το αίμα τους. Όχι φίλε Κ. Αράπικος. Δεν γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή. Σε σωστή εποχή γεννηθήκαμε. Μια εποχή που θα ελευθερώσει τους ανθρώπους από τα δεσμά της θρησκείας και του χρήματος και θα τους εξυψώσει ή θα τους ρίξει στον δεύτερο μεσαίωνα και από εκεί θα καταστραφεί το ανθρώπινο είδος και θα εξαλειφτεί από τη Γή. Πρέπει να παλέψουμε ώστε να ελευθερώσουμε τους σκλάβους συνανθρώπους μας. Το κακό είναι ότι αυτοί τόσες χιλιάδες χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι είναι σκλάβοι Και αυτό είναι η μεγαλύτερη και χειρότερη σκλαβιά. Θα τελειώσω με ένα γνωμικό του Sagan. Στην φυσική όπως και στην ζωή η πιο απλή λύση είναι η πιο σωστή. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει θεός τότε ποιός έφτιαξε το θεό; Εισάγουμε λοιπόν μια πολυπλοκότητα στην θεωρία μας που είναι αδύνατο να αποδείξουμε και να εξηγήσουμε. Οπότε είναι παντελώς περιττή.
τακης.χ.
03/09/2010 01:53
διαβαστε την ασκητικη του καζατζακη και το μαυρο κοριτσι που αναζητουσε το θεο του μπερναρ σω.αυτοι οι δυο το εχουν παει οσο πιο μακρια γινεται και μιλανε πιο σοβαρα απο ολους εδω.παντως οσοι υποστηριζετε οτι ολα γινανε στην τυχη δεν εχετε τυχη γιατι οι πιθανοτητες απο οτι εχω διαβασει ειναι σαν να εχεις μια τραπουλα αναποδα με τοσα τραπουλοχαρτα που να φτανει μεχρι το τελος του γαλαξια και να τα μαντεψεις ολα σωστα.μην το πειτε αυτο σε κανενα τζογαδορο γιατι θα σας κυνηγαει.σε θρησκειες οκ να μην πιστευουμε αλλα σε ανωτερη δυναμη-θεο γιατι να μην πιστευουμε αφου δεν εχει αποδειχθει το αντιθετο?χωρις αποδειξεις η μη πιστη ειναι και αυτη απλα μια πιστη οπως σωστα ειπε καποιος απο εσας.αν παλι δεν πιστευω επειδη το ειπε ο μαρξ,τοτε απλως πιστευω τυφλα στο μαρξ οποτε παλι παπουα ειμαι.τελος να πουμε οτι η επιστημη ειναι επιστημη μονο με αποδειξεις αλοιως προσπαθει ανεπιτυχως να παρει τη θεση των θρησκειων για τα κονομησει.
Λογική
03/09/2010 01:14
Αγαπητοί αυτοσχέδιοι φιλόσοφοι ....

Κρίμα που δεν καταλάβατε τι πάει να πει "Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψει το διακόπτη λειτουργίας του σύμπαντος".

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, που ελπίζω θα σας βοηθήσει:

Η φράση "Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσω αυτοκίνητο για να πάς στη δουλειά μου" δε σημαίνει "Δεν χρησιμοποιώ αυτοκίνητο για να πάω στη δουλειά μου".... ούτε φυσικά ότι δεν έχω αυτοκίνητο (υπάρχει κάτι που μας μάθαιναν στο Γυμνάσιο περί "αναγκαίων και ικανών συνθηκών".

Ένα από τα συμπτώματα της ημιμάθειας είναι η αδιαβασιά ... σε συνδυασμό με επιφανεικές γνώμες και .... δημοσιογραφική ενημέρωση για επιστημονικά θέματα και βιβλία από μικρές περιλήψεις και "διηγήσεις" κάποιων που διάβασαν κάτι αντί για μας (ίσως πριν πολύ καιρό...).

Περιττό να σας πώ ότι δεν εκπλήσσωμαι.... διδάσκω 20 χρόνια σε πανεπιστήμιο .... και παρακολουθώ από κοντά τη μπαναλοποίηση της σκέψης...
Ζωγράφος του Παύλου Βασίλειος.
03/09/2010 01:03
Λάθος αγγελος 2/9/2010 17:19.
Εγω όταν τρακάρισα, είπα οτι πάει τώρα τελέιωσε ως εδω ήταν, χτύπησα όμως λίγο στο στήθος και βγήκα ολοζώντανος έξω απο το αμάξι αν και σοκαρισμένος.
Είπα λοιπών :
Πάει τώρα τελέιωσε ως εδω ήταν.
Και δεν έιπα :
θεε μου σωσε με.
ΚΜυ
03/09/2010 00:52
Προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτή η σύγκρουση εντός επιστημονικής κοινότητας και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ανταγωνισμό επιβίωσης επιστημονικών παραδειγμάτων (με την έννοια του Kuhn). Ο Hawking επιδίδετε (όπως και ο Αϊνστάιν στα τελευταία του χρόνια ως προς την (απελπισμένη και αποτυχημένη τελικά) απόδειξη της ύπαρξης μιας θεωρίας των πάντων, theory of everything) σε πυροτεχνήματα, προφανώς γιατί η θεωρία των string και μια σειρά αξιόλογων επιστημόνων του χώρου είναι πλέον σε θέση να κάνουν την υπέρβαση στο χώρο της Κβαντομηχανικής, τεκμηριώνοντας μια εμπνευσμένη από το χώρο τους θεωρία των πάντων. Η Κβαντομηχανική επηρέασε και ενδυνάμωσε σε επίπεδο φιλοσοφίας την μετανεωτερική αμφισβήτηση της αιτιότητας, την άνοδο του τυχαίου (και με αυτά την ανυπαρξία του δημιουργού, που ο Αινστάιν πίστευε ότι υπάρχει) και ενισχύει τελικά την υπέρβαση αυτού που ο Παναγιώτης Κονδύλης αποκάλεσε συνθετικό εναρμονιστικό σχήμα σκέψης της νεωτερικότητας (που προϋποθέτει την ύπαρξη δημιουργού) από το αναλυτικό συνδυαστικό μοντέλο της μετανεωτερικότητας, που συνοδεύετε με την μετάβαση από την αστική στην μαζική δημοκρατία. Ο (Γερμανός) καθηγητής μου ανάγει αυτή την εναλλαγή στη σύγκρουση και απαξίωση του (αριστοκρατικού) ανθρωπιστικού ιδεώδους της Αρχαίας Ελλάδας που θεμελίωσε η (ταξική) αστική κοινωνία με/από τον ιουδαϊκό θεό της συνεχούς σύγκρουσης και αφομοίωσης του κόσμου στην (μετανεωτερική) μαζική δημοκρατία. Tέλος o Μαξ Βέμπερ πολύ πριν εστιάζει με ανάλογες σκέψεις (Κοινωνιολογία των Θρησκειών) στο σκεπτικό ότι ο άνθρωπος ακολουθεί δύο στάσεις: είτε θεωρεί ότι αποτελεί <<φιάλη ύπαρξης>> του θεού και ζει σε αρμονία με τον κόσμο (Xριστιανισμός), είτε ότι αρνείται το τελευταίο και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του (Iουδαϊσμός), με στόχο την υπέρβαση των δεδομένων του (σε θεωρητικό επίπεδο και σε επίπεδο πράξης). Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια μεταβατική περίοδο <<εκδημοκρατισμού της επιστήμης>>, πολιτικά σε περίοδο μετάβασης προς την μαζική δημοκρατία. Αυτό βέβαια ενοχλεί τους αστούς συντηρητικούς και αριστερούς, που γαντζώνονται στην ύπαρξη ή επαναφορά έστω και με τη βία της ταξικής αντιπαλότητας, θεωρώντας προφανώς ότι τους δίνει σταθερά σημεία αναφοράς στον κόσμο και ασφάλεια αντίληψης. ΚΜυ/HD
Iakovos
03/09/2010 00:38
Σέβομαι ολονών τις απόψεις, και καταθέτω την δική μου , απευθυνόμενος σ'' αυτούς που δηλώνουν άθεοι: Αν δεν υπάρχει θεός, τότε δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αυτή η ζωή, μιας που η εμπειρία της διαγράφεται με τον θάνατο. Συνεπώς η αναζήτηση του Θεού είναι μονόδρομος...
Ε.Α.Μ.Ι
03/09/2010 00:28
όλοι θα μάθουμε την αλήθεια αλλά θα είναι αργά για μας λέτε πως δεν υπάρχει ο θεός τότε ζεις και πεθαίνεις χωρίς λόγο δεν υπάρχει νόημα της ζωής αλλά άμα υπάρχει ο θεός τότε; κόλαση ......αιώνια τιμωρία
9
03/09/2010 00:15
Το δαιμονιο που τον κατεστησε παραλλητο τον καθοδηγεί να γραφει αυτα που του λεει δεν μιλαει αυτος μιλαει ο αλλος.
Το μεγαλυτερο τεχνασμα του διαβολου ειναι να πεισει τον ανθρωπο οτι δεν υπαρχει Θεός και αρα δεν υπαρχει διαβολος.
και ετσι μπορεί να λειτουργεί ανενοχλήτος .
Εξομολογιται δε τα εξής.
Δεν υπαρχεί αρα δεν υπάρχω.
δεν τον βλεπεις αρα δεν με βλέπεις.
και κανω την δουλεία μου μια χαρά.
K. Aράπικος
02/09/2010 23:43
Μία τελευταία ερωτησούλα.
Ποιός θεός ή ανώτερη δύναμη ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε τον - ο οποίος μάλιστα αγαπάει όοοοοοολα τα πλάσματά του - θα έφτιαχνε ένα κόσμο όπου γιά να ζήσει ένα πλάσμα του, θα πρέπει να σκοτώσει και να φάει κάποιο άλλο;
Ότι ζώο κυκλοφορεί είναι πρωτεϊνη γιά κάποιο άλλο.
Μα ο άνθρωπος δεν ξεχωρίζει; Όχι δεν ξεχωρίζει. Από την στιγμή που οι καρχαρίες, οι τίγρεις, τα λιοντάρια, τα πιράνχας, οι κροκόδειλοι μπορούν να μας φάνε, σημαίνει ότι κι εμείς είμαστε πρωτεϊνη γι΄ αυτά τα ζώα.
Αν είμασταν κάτι ξεχωριστό, δεν θα τρωγόμασταν.
Το ότι δεν μας τρώνε οφείλεται στο ότι εξελιχθήκαμε, οπλιστήκαμε κι αντιμετωπίζουμε από θέση ισχύος τα άλλα όντα. Διότι περί όντων πρόκειται κι όχι περί πλασμάτων.
Οι θρησκείες ξεκίνησαν από τον φόβο και την άγνοια και κατέληξαν στην χειραγώγηση των ανθρώπων. Ενώ οι μονοθεϊστικές θρησκείες προπαγάνδιζαν την υπακοή στον Αυτοκράτορα. (Ένας κι αυτός).
Εάν πράγματi είμασταν δημιουργήματα - πλάσματα κάποιου θεού κι οι άνθρωποι κατ΄εικόνα και ομοίωσή του, θα είμασταν από την αρχή όπως είμαστε τώρα και δεν θα υπήρχε η αλυσσίδα της εξέλιξης.
Όσο γιά τον φίλο που λέει πως αν βρεθείς σε δύσκολη θέση θα πεις "θεέ μου σώσε με" τι θα πει αυτό; Όποιος πέφτει στον γκρεμό πιάνεται κι απ΄τις μολόχες.
Άλλωστε - γιά να πάρω την περίπτωσή μου που την ξέρω -από παιδάκι με βάζανε να κάνω την προσευχή μου. Αυτό δεν είναι πλύση εγκεφάλου; Και βεβαίως πίστευα αφού έτσι με μάθανε. Έως ότου μιά μέρα γύρω στα 12 με 14 θα σας γελάσω, σκέφτηκα τα παραπάνω που σας γράφω τώρα. Δηλαδή πως μπορεί να είμαι κάτι ξεχωριστό, την στιγμή που είμαι φτιαγμένος γιά να τρώγομαι από άλλους; Άρα είτε ο θεός δεν είναι πανάγαθος, είτε δεν υπάρχει. Κατέληξα στο δεύτερο και σταμάτησα και να προσεύχομαι.
Όλα τα άλλα - παπάδες, εξουσίες, βαθυστόχαστες αναλύσεις, μελέτη, ήρθαν μετά.
Συμπέρασμα: Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Εμείς οι άθεοι έχουμε την ικανοποίηση ότι το μυαλό μας δουλεύει και δεν πέφτουμε θύματα του καθένα που εμπορεύεται την αφέλεια των ανθρώπων. Ούτε φέρνουμε επιχειρήματα του τύπου "μπορούν οι επστήμονες να φτιάξουν ένα κουνούπι;" Εσείς οι Πιστοί έχετε το προνόμιο να πιστεύετε σε κάποιον στον οποίο μπορείτε να στηρίξετε ελπίδες. Όσοι από σας πιστεύετε και στη μέλλουσα ζωή, ακόμα καλύτερα. Ποιοί είναι σε καλύτερη θέση; Εσείς φυσικά.
Τέλος λένε, ότι πιστεύοντας στο θεό οι άνθρωποι συγκρατούνται και αποφεύγουν εγκληματικές πράξεις.
Κι αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί στην πράξη.
Γιατί στις ΗΠΑ όπου οι θρησκευόμενοι είναι ο κανόνας, γίνονται 11.000 φόνοι τον χρόνο, χώρια τα άλλα αμέτρητα εγκλήματα, ενώ στην Τσεχία, που οι δηλωμένοι άθεοι είναι 63% η εγκληματικότητα είναι ανάξια αναφοράς; Λοιπόν;
αγγελος
02/09/2010 22:03
Γι αυτο παμε απο το κακο στο χειροτερο.Αλλοι ρωτατε τ ι φυλο ειναι ο θεος αλλοι λετε αν δεν τον δουμε δεν πιστευουμε.Και ομως αν κοιταξετε λιγο καλυτερα θα τον δειτε τον θεο.Αν παρεις ενα ποτηρι και το γεμισεις νερο αφησε το τρεις-τεσσερις μερες και μετα δοκιμασε να το πιεις.Θα ξερασεις.Παρε και τον αγιασμο που ειναι και αυτο απλο νερο και αστο ενα χρονο και μετα δοκιμασε το.ΠΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ.Εκει που επεμβαινουν οι νομοι της φυσης?Πως το ερμηνευει αυτο ο μεγαλος χοκιν και οι αλλοι εμπειροι και μεγαλοι επιστημονες που δεν μπορουν να βρουν φαρμακο για αρρωστειες παραδειγμα καρκινο που ολοι εμεις εχουμε η ειχαμε στο σοι μας καποιον με αυτη την ασθενεια.Το μεγαλυτερο επιτευγμα του διαβολου ειναι οτι μας καταφερε να πιστευουμε οτι δεν υπαρχει.Και μαλλον το καταφερε καλα
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
02/09/2010 21:44
Αν ολες οι θρησκειες του κοσμου υποστηριζουν οτι λενε την αληθεια για ολους τους ανθρωπους αλλα η καθεμια ειναι διαφορετικη απο οποιαδηποτε αλλη, αυτο που συνεπαγεται ειναι οτι μονο μια λεει την αληθεια. Ποια ειναι αυτη η θρησκεια που - θεωρητικα τουλαχιστον - λεει την αληθεια για ολο το ανθρωπινο γενος και πως μπορει να αποδειχθει οτι λεει την αληθεια και σε πρακτικο επιπεδο; Εαν το υπερτατο ον - της μοναδικης θρησκειας που λεει την αληθεια - ειναι εξ ορισμου ηθικα τελειο, γιατι θεωρει ανηθικο καποιον επιστημονα που διχως τη βοηθεια του και για να δει το "φως της αληθειας" που το ιδιο ακτινοβολει, προσπαθει να κτυπησει την "πορτα του βασιλειου" με εξισωσεις; Γιατι αυτο να ειναι προσβλητικο απεναντι στο υπερτατο ον εφοσον ο σκοπος ειναι ιδιος ; Τι τη χρειαζεται τη γεωγραφια το υπερτατο ον ; Και τι ενας Ελληνας τη Βασιλεια ;;
Φίλιππος Πούλος
02/09/2010 21:39
Ο ΗΣΙΟΔΟΣ γράφει σχετικά γιά την δημιουργία τα εξής. ? Από όλα πρώτα υπήρξε το χάος και μέσα από το χάος προήλθε το σύμπαν μετά η πλατύστερνη γης, το σταθερό και αιώνιο βάθρο όλων των αθανάτων. Μέσα από αυτήν την γη ξεπήδησε ο Έρως, όλλο δύναμη, φλόγα και ενέργεια που παραλύει τα μέλη Θεών και ανθρώπων,όπου κυριεύει την ψυχή και την σύνεση.? Αυτή ήταν η γενεσιουργός αρχή το ΩΟΝ της γονημότητας.
fuser
02/09/2010 21:30
Δεν υπαρχει συμπαν ρε, ξυπνατε.....ζουμε ολοι σε ενα MATRIX
cp
02/09/2010 21:17
@Κ. Αράπικος 2/9/2010 17:49 δεν είναι Πίστη (όπως τονίζεις) στο ότι δεν υπάρχει θεός, είναι λογικό συμπέρασμα...
cp
02/09/2010 21:10
@Πιστευω αυτους που πιστοποιουν. 2/9/2010 19:32 ας το ονομάσει όπως θέλει αν το κρατάει για την πάρτι του... οργανωμένη θρησκεία μην το κάνει όμως και το διδάσκει στα σχολεία ή καταλήξει να ρίχνει αεροπλάνα στους αντιπάλους ... επειδή υπάρχουν οργανωμένες θρησκείες είναι καλό να ακούγονται θέσεις κατά της βάσης τους... δηλαδή την ύπαρξη ή μη ύπαρξη του θεού (μικρότερο θ δεν έχει για να χρησιμοποιήσω) γενικά..
,
02/09/2010 21:00
Αφού θεωρεί τον εαυτο του τοσο εξυπνο που καταλαβε απο που δημιουργηθηκε ο κοσμος ας κανει κατι για να σηκωθει απο το καροτσακι του
Αγύριγο κεφάλι
02/09/2010 20:59
Oσοι δεν πάνε στον ναό γιά να προσευχηθούν στον Θεό, τι στενοχωριούνται αν πηγαίνουμε εμείς και μας...τρώνε τα λεφτά οι παπάδες και με κεριά και με λιβάνια.Ξέρετε όμως τι λέω εγώ; Λέω ,ότι αυτοί που ισχυρίζονται αυτές τις ανοησίες δεν στέλνουν και ένα ενυπόγραφο έγγραφο τους προς την εκκλησία της Ελλάδος με το οποίο να αρνούνται το βάπτισμα τους το οποίο διατηρούν, αλλά θέλουν και να περάσουν καλά την παρούσα ζωή και μη ταλαιπωρηθεί το σαπιοσαρκίο τους με καμιά μέρα νηστείας.Ξέρετε γιατί δεν το κάνουν αυτό ; Γιατί στο βάθος του μυαλό τους είναι να μετανοήσουν κάποτε (αν βέβαια προλάβουν) και να ζητήσουν MΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΠΑ συγχώρηση από τον Κύριο, τον οποίον τώρα ως άλλοι σταυρωτές του αρνούνται και καρφώνουν στον Σταυρό Του πάλι.Θέλουν (οι κουτοπόνηροι) να τάχουν καλά και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.
das ist mein teil
02/09/2010 20:55
και αν τελικα υπαρχει θεος τι θα κερδισετε? και αν τελικα δεν υπαρχει τι θα χασετε? εχει τοσο μεγαλη σημασια για σας το αν υπαρχει η οχι τελικα ο θεος? η αγαπη που υποτιθεται οτι τρεφετε προς τα παιδια σας υπαρχει? η εμπιστοσυνη μεταξυ εσας και των φιλων σας? η εχεμυθεια που υποσχεθηκατε σε αυτους που σας εμπιστευθηκαν υπαρχει? Τα ονειρα που ειχατε παιδια υπαεχουν ακομα η χαθηκαν στην πορεια εμβολισμενα απο καποια μονιμη δουλεια στο δημοσιο? τελος παντων....if god exists then she is black....
Καντιώτης
02/09/2010 20:15
@King Lee 2/9/2010 19:19

Να έχεις την ευλογία μου από το υπερπέραν.
Αγύριγο κεφάλι
02/09/2010 19:53
Ο Σωκράτης όμως (αφού θέλετε τον Σωκράτη και όχι το Ευαγγέλιο και τον Χριστό) μίλησε και γιά ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ κάτι που οι υλιστές μετά βδελυγμίας το αρνούνται.
stargazer
02/09/2010 19:41
Καλά ρε ''σεις υπάρχουν ακόμα σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν σε θεούς και διαβόλους; Τελικά τσάμπα ξοδεύουνε το σάλιο τους κάτι Hawking και κάτι Dawkins. Μια χούφτα μάγκες που έχουν καταλάβει ότι ο θεός αυτού του κόσμου είναι το χρήμα, θα σπρώχνει τις μάζες να σφάζονται για σταυρούς και κοράνια στον αιώνα των αιώνων. Επίσης, η θεωρία της ασχετοσύνης είναι ότι ο Καραθεοδωρή θεμελίωσε τη θεωρία της σχετικότητας ή ότι υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν και άλλες απίστευτες βλακείες. Ο Καραθεοδωρή ως κορυφαίος μαθηματικός βοήθησε τον Αϊνστάιν ως προς τη μαθηματική θεμελίωση μέρους της θεωρίας του και όσον αφορά την επίσημη ευχαριστία του δεύτερου ως προς τον Καραθεοδωρή σε επίσημη ομιλία του, ελέγχεται για την ακρίβειά της. Μπορώ να κατανοήσω απόλυτα ότι κάποιοι γουστάρουν να παραμυθιάζονται με την ιδέα κάποιου αγαθού πατερούλη που ζει στον ουρανό και περιμένει να μας πάρει αγκαλίτσα όταν τα τινάξουμε. Επίσης μπορώ να κατανοήσω απόλυτα ότι μας βολεύει να τα ρίξουμε στον τύπο με τα κέρατα και τη μυτερή ουρά κάθε φορά που ζαχαρώνουμε τη γυναίκα του γείτονα. Είναι πολύ βαρύ να δεχτείς ότι μόνο αυτήν τη κωλοζωή έχεις και μετά πέφτουν οι τίτλοι τέλους, όπως επίσης είναι δύσκολο να αναλαμβάνεις και την ευθύνη των παθών σου. Αλλά μην το αναγάγουμε και σε φιλοσοφική θεωρία το παραμυθάκι με τη φάτνη, ενώ κοντεύουμε να βγάλουμε και το έτος 2010, ήμαρτον. Αν ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν, ποιος δημιούργησε το Θεό και ποιος το δημιουργό του; Και σε κάθε περίπτωση (αυτό είναι κλεμένο από βιβλίο του Dawkins) το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας. Είναι η θεωρία της ιπτάμενης τσαγιέρας. Αν δηλαδή εγώ υποστηρίζω ότι υπάρχει μια τσαγιέρα σε τροχιά γύρω από τη γη, την οποία φυσικά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ούτε με το ισχυρότερο τηλεσκόπιο, πρέπει εγώ να αποδείξω την ύπαρξή της και όχι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες αποδεικνύουν και πειραματικά τις θεωρίες τους ή τουλάχιστον θεωρητικά με τη χρήση λογικά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, ενώ οι υποστηρικτές της ύπαρξης του Θεού απαιτούν να δεχτείς ότι υπάρχει επειδή κάτι τόσο "τέλειο" και μεγαλειώδες όπως το σύμπαν, δεν μπορεί παρά να έχει δημιουργηθεί από μία ανώτερη δύναμη. Γιατί; Διότι δεν έχουμε βρει ακόμα όλες τις απαντήσεις. Θα τις βρούνε όμως οι Hawking του μέλοντος, είναι θέμα χρόνου, και τότε η βαθυστόχαστη επιχειρηματολογία των παπάδων και της κυρίας Λουκά που επαναλαμβάνουν οι ανά τον κόσμο πιστοί θα πάρει τη θέση που τις αξίζει δίπλα στην επίπεδη γη και τις εισβολές των Αρειανών. Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού πέρα από κάτι παραμυθάκια που γράφτηκαν τον καιρό που ακόμα οι Ρωμαίοι τάιζαν τα λιοντάρια με ανθρώπους μπροστά σε κοινό (Κάτι σαν σύγχρονο talent show, αλλά με πραγματικό αίμα). Και πρέπει αυτά να τα αποδεχτούμε δογματικά για να κονομάνε οι παπάδες από τα κεράκια και τα τρισάγια. Προτιμώ να πιστέψω στους ACDC που ασχολούνται με πολύ πιο ταπεινά αλλά επίσης υπαρξιακά ζητήματα, όπως η χυλόπιτα ή το πως θα ρίξουν καμια γκόμενα. Ελπίζω συνάνθρωποι χριστιανοί, να μην καώ αιώνια στην κόλαση παρέα με τον μακαρίτη τον Bon Scott.
Jonathan Seitanidis
02/09/2010 19:39
απογοητευση....καλα βρε παιδια, ψαχνετε απεγνωσμενα, καποιον διασημο να υποστηριζει οτι δεν υπαρχει Θεος. και αμα ειναι διακεκριμενος φυσικος και λοιπον ? τι του πεφτει λογος περι Θεου, υποθεσεις και προσωπικες αποψεις μπερδεμενες με λιγο επιστημη....ας κοιταζει την επιστημη του και να μην βγαινει απο τα ορια της. Ο Θεος δεν ειναι μαθηματικη εξισωση αλλα ουτε και η Αγαπη. Οσο για μενα, ο Θεος ειναι αγαπη στην καθημερινη μου ζωη, μεσα και τα προβληματα και ο πονος μου. ο Θεος ειναι εμπειρια, και εισαγεται στην εμπειρια των απλων,οχι απλοικων, τους δε πολυπλοκους και εξυπνακυδες δεν τους αποκαλυπτεται.
Πιστευω αυτους που πιστοποιουν.
02/09/2010 19:32
Ο μεγας Ελληνας φιλοσοφος Σωκρατης ειχε πει το μεγαλυτερο κακο του ανθρωπου ειναι η αγνοια του.
Εδω μεσα βλεπω ποσο δικιο ειχε.
Εγω πιστευω οτι οσο ο ανθρωπος ειναι αδυνατος πνευματικα θα χρειαζεται ενα στηριγμα .Αυτο το στηριγμα μπορει να το ονομαζει οτι θελει.
King Lee
02/09/2010 19:19
Μικροι στενόμυαλοι άνθρωποι. Ειναι φυσικό να σας αρέσει η ιδέα της μηδενικής δημιουργίας (χωρίς θεό) γιατί απλά φτιάξατε ενα πύραυλο και σφαζετε σαν τα αγρίμια και νομίζετε οτι γίνατε θεοί. Λεει λοιπόν και ο Χοκιν οτι το σύμπαν δημιουργήθηκε από τους νόμους της φυσικής αγνοώντας φυσικά οτι θα χρειαζόταν πίστη στο Θεό και ένα θαύμα να σηκωθεί απο το καρεκλάκι. Και φυσικά γίνεται βλάσφημος εφόσον στηρίζει τη θεωρία του σε θεωριες οπότε και η θεωριτική ύπαρξη του θεού, που ενδεχομένως θα του χάριζε αιώνια ζωή, καίγεται στο βωμό της επιστήμης. Είναι φυσικό εσείςοι μεγαλοδύναμοι άνθρωποι που έχετεε λύσει όλα τα μυστήρια του σύμπαντος να απορίπτετε πλέον την ύπαρξη του θεού... Ομως εαν ποτέ σας ευλογήσει κάποιος, που δεν θα δεχθείτε πάλι οτι είναι θεόσταλτος, να κατανοήσετε πλεον την ύπαρξη και λειτουργία του θεού, θα θελήσετε να τον σταυρώσετε και αυτόν στο όνομα της επιστήμης. Σας αξίζει λοιπόν μικροί στενόμυαλοι άνθρωποι η κατάρα να ζείτε σε ένα διελυμένο πλανήτη με την χαμένη ελπίδα της αιώνιας ζωής που καθημερινά καίγεται από την ψευδαίσθησή σας οτι γίνεστε θεοί/
Β. Κουρκουλος
02/09/2010 19:16
Θα ηθελα να μαθω: Ο Θεος τι ειναι? Ανδρας, γυναικα, νεος, γερος, ασπρος, μαυρος, κιτρινος η εριθρος?
Αδιακρητος
02/09/2010 19:11
Μεγαλη βλασφημια και μεγαλη κουβεντα ισος στην Αγγληα δεν ξερουν την παροιμεια μεγαλο σ...το φαη μεγαλη κουβεντα μη λες
Δημητριος Κοντος
02/09/2010 19:09
Βαση της εβραηκης μυθολογιας, ο θεος σε 40 μερες εκανε το συμπαν και τον ανθροπο πριν απο 6000 χροννια.
Οι δυνοσαβροι π.χ. εξαφανιστηκαν πριν απο 60 εκατομιρια χροννια. Αρα????????
Φυσικός
02/09/2010 19:00
Φίλε Derpity Derp, γιατί η θεωρία ενός αυτοδημιούργητου σύμπαντος πρέπει να είναι περισσότερο αποδεκτή από τη θεωρία ενός αυτοδημιούργητου Θεού?
Αγύριγο κεφάλι
02/09/2010 18:50
Ο άνθρωπος γιά να "καταργήσει" τον Θεό πρέπει να φτιάξει ο ίδιος την ζωή.Τότε ΜΟΝΟ.
Τάσος Δελής
02/09/2010 18:39
1. Στο τέλος του 19ου αιώνα οι φυσικοί νόμιζαν ότι είχαν εξηγήσει τα πάντα. Μετά ήρθε η θεωρία της σχετικότητας και κουφάθηκαν όλοι, στην αρχή μάλιστα περιγελούσαν τον Αϊνστάιν. Κατόπιν με την κβαντομηχανική, τα ίδια, οι περισσότεροι φυσικοί δεν μπορούσαν να τη δεχτούν. Αργότερα στην προσπάθειά τους να ενοποιήσουν αυτές τις δύο θεωρίες και τις 4 δυνάμεις έπεφταν σε ανυπέρβλητα εμπόδια και πλέον είναι σαφές, ότι όσο προχωράμε για την εξεύρεση της τελικής θεωρίας τόσο πιο μακριά είμαστε. 2. Μην τσακώνεστε για το Θεό. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν υπάρχει ή όχι. Πιστεύω σημαίνει δέχομαι κάτι χωρίς αποδείξεις. 3. Όταν ο Χόκιν λέει ότι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται ο Θεός εννοεί ότι η φυσική δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα ή ότι μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα αντίστοιχα. 4. Γνώμη μου: Σε χίλια χρόνια τα ίδια θα λέμε.
Κ. Αράπικος
02/09/2010 18:24
@ SPYROS 2/9/2010 14:29.

Σπύρο θα σε βοηθήσω περισσότερο γιά να βοηθήσω τον εαυτό μου. Το Σύμπαν δεν είναι τέλειο. Γίνεται της κακομοίρας. Τυχαία δεν μας έχει ρουφήξει ακόμα καμμιά μαύρη τρύπα. Φαίνεται τέλειο γιατί η ζωή μας είναι μιά στιγμή όλη κι ολη. Μελαγχόλησα. Δεν θα πει κανείς κάτι γιά τους μετανάστες ή γιά την Μπρούνι να τον πω ρατσιστή να στανιάρω; Ένα μόνο σκέφτομαι. Όταν πάω στην κόλαση μ΄αυτά που γράφω, θα μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας σε μπλογκς ή αυτό το δικαίωμα θα τό ΄χετε μόνο όσοι είσαστε στον Παράδεισο;


@ Απένταρος Δίφραγκος 2/9/2010 14:22
Αν ο Hawking δεν ξέρει τίποτα γιά το Σύμπαν τότε εσύ κι εγώ είμαστε στο πλην τίποτα. Απελπισία.

@ Τρέλα πουλώωωω 2/9/2010 14:13
"Έχει Θεό αυτός ο άνθρωπος ή κι αυτός σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας ήρθε κι έπεσε;;;"

Δηλαδή εσένα σ΄έστειλε ο θεός; Γιά ψάξε μην τρύπισε το προφυλακτικό.

@ M 2/9/2010 14:20
Αγαπητέ όταν οι άνθρωποι απαλλαγούν από τα δεσμά των προκαταλήψεων, εμείς δεν θα ζούμε. Είμαστε σε λάθος εποχή. Έπρεπε να γεννηθούμε μερικές χιλιάδες χρόνια μετά, είμαστε άτυχοι. Έως τότε ας το χαρούμε. Ας χαλαρώσουμε κι ας τ΄απολαύσουμε. Εμένα μου αρέσει όλη αυτή η φασαρία με τα "Χριστός Ανέστη" και τις καμπάνες και θα μου άρεσαν και τα βαφτίσια αν τα μωρά δεν πάθαιναν το σοκ της κολυμπήθρας.


@ ΠΠ 2/9/2010 14:38
Απ΄την σιγουριά που μιλάς υποθέτω ότι είσαι κάποιος κορυφαίος επιστήμονας που κάτι σαν τον Hawking τους έχεις να σου κουβαλάνε την τσάντα. Σεμνάαααα.


@ SKT 2/9/2010 15:07
Με θέλετε μαζί;


@ Nikitas P 2/9/2010 15:08

Το 95% στην Ελλάδα. Στην Ρωσία πάντα ήταν το 97%. Η πλάκα είναι ότι οι ακροδεξιοί κι οι Καντιώτηδες μιλούσαν γιά άθεους κουμμουνιστές. Ότι τους κατέβαινε.


@ ANDREAS ASPROUDAS 2/9/2010 15:59
"Ο κος Stephen Hawking έιναι πνευματικά ανάπηρος. Η Δημιουργία του Σύμπαντος είναι έργο Του Θεού και αποδεικνύεται καθημερινά με τα μάτια της ψυχής".


Σταμάτα να γλείφεις. Είπαμε. Θα πας στον Παράδεισο.

@ GOLDEN BOY 2/9/2010 16:05
Και ποιος δημιούργησε τους νόμους της φυσικής;


Μα ρωτάς εσύ ένα γκόλντεν μπόυ; Η ΓΟΥΌΛΤ ΣΤΡΗΤ φυσικά.

@ αθεος 2/9/2010 16:32
Σιγά μην είναι η χριστιανική θρησκεία ίδια με το δωδεκάθεο. Η θρησκεία του φωτός ίδια με την θρησκεία που ενοχοποίησε την Χαρά. έξω οι ιουδαϊκές αιρέσεις. Ελπίζω να υπάρχει δωδεκαθεϊκή κόλαση κι εκεί να βράζει ο (Μέγας) Κωνσταντίνος ο θεοδόσιος κι οι λοιποί. Ιουλιανέ ζεις.

@ ΚΟΣΜΑΣ 2/9/2010 16:47
Γιατί λες ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς θεό; Τόσοι άθεοι εδώ μέσα αποδείξαμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς θεό. Με την Τρόικα τι θα γίνει μου λες; Εδώ σε θέλω.
ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ
02/09/2010 18:12
Δηλαδή όλοι εσείς που πιστεύετε στο θεό, θεωρείτε πως με το να πηγαίνετε στην εκκλησία, να σταυροκοπιέστε, να ανάβετε κεριά, να φιλάτε εικόνες, να νηστεύετε και διάφορα άλλα, θα τον κάνετε να ενδιαφερθεί για σας;
Charles Robert Darwin (12 February 1809 – 19 April 1882)
02/09/2010 17:56
Προς ολους που χρησιμοποιησαν το επιχειρημα "Και ποιος δημιούργησε τους νόμους της φυσικής" ας μου απαντησουν ποιος δημιούργησε τον Θεο;
Nikos
Κ. Αράπικος
02/09/2010 17:49
@ ΚΟΣΜΑΣ 2/9/2010 16:47

Το ότι πιστεύουν οι Παπούα είναι επιχείρημα γιά να πιστέψουμε κι εμείς;

Κι εσύ φίλε που αναρωτιέσαι αν οι επιστήμονες μπορούν να φτιάξουν ένα κουνούπι, θα σε ρωτήσω αν ο θεός μπορεί να φτιάξει μιά ντηζελομηχανή.
Άσε που αν τολμήσει επιστήμονας να φτιάξει κουνούπια θα πρέπει να είναι ηλίθιος. Δεν μας φτάνουν αυτά που έχουμε; Εγώ είμαι προθυμότατος να πιστέψω ότι υπάρχει θεός αλλά θέλω ένα σημάδι. Π.χ. αύριο στο γκαράζ μου να βρω μιά Μερσεντές SLK 250 cabrio.

Το επιχείρημα πως ότι υπάρχει κάποιος το φτιάχνει, εύκολα αντιστρέφεται γιατί τότε και τον θεό κάποιος θα τον έχει φτιάξει. Θα θυμάστε και το παιδικό ερώτημα. Αν ο θεός είναι παντοδύναμος, μπορεί να φτιάξει μιά πέτρα που μετά να μην μπορεί να την σηκώσει;

Το ρίχνω λίγο στην πλάκα, γιατί πρόκειται γιά μιά συζήτηση που γίνεται χιλιάδες χρόνια και λύση δεν βρίσκεται. Και δεν βρίσκεται λύση γιατί πρόκειται γιά θέμα πίστης κι όχι ανάλυσης. Και φόβου. Κι αγωνίας. Μου έλεγε μιά κυρία με την οποία συζητούσα κι υποστήριζα οτι δεν υπάρχει άλλη ζωή. "Μα αυτό είμαστε και τέρμα;" Δεν ήθελε να το δεχτεί. Σου λέει αφού είμαι πως μπορεί να μην είμαι;
Εκεί στηρίζονται οι θρησκείες.
Κι ας τελειώσουμε μ΄ ένα συμπέρασμα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θεός. Αλλά και κανείς δεν μπορεί ν΄ αποδείξει ότι υπάρχει. Άρα; Το λογικό συμπέρασμα είναι: Δεν ξέρουμε. Κι η έκφραση αυτού του συμπεράσματος; Ο Αγνωστικισμός. Γιατί το να νομίζουμε ότι υπαρχει θεός είναι Πίστη, αλλά κι η αθεϊα είναι επίσης Πίστη.

Προσωπικά σέβομαι ως μόνη επιστημονική θεώρηση στις μέρες μας τον αγνωστικισμό, αλλά η Πίστη μου -το τονίζω-είναι ότι δεν υπάρχει θεός.
Κι επειδή ότι επιχείρημα και να φέρω οι Πιστοί θα μου λένε ποιός έφτιαξε τους φυσικούς νόμους και θα θέλουν να με τσιμπάνε με κουνούπια και να με γεμίσουν καντήλες (είμαι αλλεργικός) δεν φέρνω κανένα.Αλέξανδρος
02/09/2010 17:48
Μας μιλάει για τους νόμους της φυσικής ο κ. Χώκινγκ την στιγμή που κάθε μέρα οι επιστήμονες συνεχώς τους αναθεωρούν για να ταιριάζουν με νέες τους θεωρίες. Δεν μπορεί να είναι τόσο απόλυτος για κάτι που δεν έχεις απόλυτη γνώση. Δυστυχώς γι'' αυτόν και κάθε επιστήμονα, η επιστήμη δε λειτουργεί έτσι. Αντιθέτως, για μας τους πρωτόγονους κι αφελείς που πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού, η προσωπική μας εμπειρία είναι αρκετή για ν'' αποδείξει στον καθένα από εμάς την αλήθεια αυτής της πεποίθησης. Προσπαθήστε όσο θέλετε να εκλογικεύσετε την ύπαρξη του Θεού και βεβιασμένα να τη συλλάβετε με την απειροελάχιστη, περατή νοημοσύνη που ως άνθρωποι διαθέτουμε. Η ανθρώπινη λογική είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, όχι όμως και για την προσέγγιση του θείου. Τέλος, υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης μας. Θα'' ταν όντως πολύ βολικό να είμασταν μαριονέτες του Θεού και να πράτταμε μόνο σωστά, αλλά τι νόημα θα είχε η ζωή αν δεν είμασταν ελεύθεροι κι υπεύθυνοι των αποφάσεων μας; Η προσωπική μου εμπειρία λέει πως υπάρχει Θεός και πως δε χρειάζεται καμμία θρησκεία ή διάμεσος για να έρθουμε σ'' επαφή μαζί του παρά πίστη, αγάπη και σιγή.
Αγύριγο κεφάλι
02/09/2010 17:41
Μετά από λίγο χρόνο δεν αποκλείεται να δημοσιευθεί μία νέα θεωρία η οποία να ανατρέπει αυτήν του κ.Hawking.Αλλά και ο ίδιος δεν αποκλείεται μετά από έτη να βγεί και να πει ότι ανεθεωρώ την θεωρία μου αυτή είτε μερικώς είτε καθ΄ολοκληρίαν .Απολύτως ελεύθερος είναι να το κάνει..Ετσι γίνεται πάντοτε με τις επιστημονικές θεωρίες,(Οι θεωρίες δεν είναι Νόμοι ,όπως π.χ της βαρύτητας ,της παγκόσμιας έλξης των σωμάτων κτλ.Τώρα ποία "σοφία"εμπεριέχεται στην φυσική που π.χ να έχει προβλέψει την επιγλωτίδα ούτως ώστε να μην πάει τροφή και νερό στην αναπνευστική οδό και πεθάνουν αμέσως τα θηλαστικά είναι ένα ερώτημα γιά τον κ.Hawking καθώς και εκείνους που αρπάζουν αμέσως κάθε τι αντίθετο προς την Αρχή της Δημιουργίας και μας το προβάλουν εξυπηρετώντας μύχιους πονηρούς κομματικούς σκοπούς και ιδεολογίες.Καταλαβαινόμαστε με ορισμένους νομίζω...Δεν είμαστε τωρινοί στην...πιάτσα.Ελάτε μου μπράβο μόρτες.
Aithra
02/09/2010 17:36
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νανόπουλο, είμαστε μια τυχαία ανακατανομή του τίποτα, κι όμως ο υπέρμετρος εγωϊσμός μας δεν μας αφήνει να το αντιληφθούμε! Η γη υπήρξε και χωρίς την παρουσία μας! Και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα κι αν εξαφανιστούμε αύριο το πρωί...Ούτε ο θεός ούτε ο διάολος έχουν κάποια συμμετοχή σ''αυτό...Να ''χαμε να λέγαμε...
Κώστας Θωμάς
02/09/2010 17:25
Θεός ο δημιουργός; ίσως αλλά όχι ο θεός των ιουδαίων, ο θεός των ιουδαίων και της έρημου δημιούργησε την επίπεδη γη, πολέμους, βιασμούς, γενοκτονίας, πλημμύρες, και αλλά θεϊκά που οι σημερινοί πιστοί αποφεύγουν να σχολιάσουν.
Ακούς εκεί το μεγαλύτερο επιστήμονα της εποχής τον βγάζει πνευματικά ανάπηρο ένας χριστιανόσαυρος που δεν καταλαβαίνει γρι από ότι λέει γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με το ιερό βιβλίο του και που σαν καλός χριστιανός πρέπει να απορρίψει και προσβάλει κάτι που δεν βρίσκει γραμμένο στο βιβλίο της μεγάλης άπατης, τη βίβλο.
Εγέρθητε ρεεεεε! τι άλλο να πω
Γ.Τ
02/09/2010 17:25
΄΄προς τον πανασχετο και ανοητο Π.Λ., που λεει οτι τη θεωρια της σχετικοτητας τη θεμελιωσε ο καραθεοδωρη και οχι ο αινσταιν που ταχα μου ηταν μαθητης του.""
Ποτέ κανείς δεν έχει πεί ότι ο Καραθεοδωρής ανακάληπσε τη θεωρία της σχετικότητας. Ο Αϊνσταιν συμβουλεύτηκε τον Καραθεοδωρή για να μοδελοποιήσει τη θεωρία του. Οι φυσικοί πάντα συμβουλε΄θονατι τους Μαθηματικούς κ.λ.π. Η ιστορία πάει ώς εξής Μαθηματικοί Φυσικοί Οικονομολόγοι.H θεωρία της σχετικότητας ήταν μία καινούργια θεωρία και προφανός τα μαθηματικά μοντέλα που υπήρχαν να μήν αρκούσαν για να μοντελοποιηθεί. Τα Nobel όικονομικών τα οποία έμειναν στην ιστορία τα πήραν πρώην φυσικοί και μαθηματικοί. R.Merton M.Scholes.R,Engle.F.Black R.I.P (τεράστοιος οικονομολόγος ας μή πήρε Nobel).
αγγελος
02/09/2010 17:19
Προς ολους εσας που πιστευετε πως η φυση δημιουργηθηκε μονη της.Αν εχει βρεθει ποτε κανεις σας σε πολυ δυσκολη στιγμη και εχει πιστεψει πως η ζωη του χανεται(σε τρακαρισμα η πλοιο που βυθιζεται η κατι αλλο)τι θα πειτε εστω και αθελα σας?Θαλασσα γινε λαδι και σωσε με η αερα σταματα το αμαξι για να μη σκοτωθω?Τιποτα απο αυτα.Θεε μου σωσε με θα πειτε.
Φάνης Π.
02/09/2010 17:18
Άλλο ένα βιβλίο που θα καεί στην πνευματική πυρά των φανατικών θρησκόληπτων & θεϊστών... Πόσο θα ήθελα να ζήσω σε έναν άθρησκο κόσμο απαλλαγμένο από τα πνευματικά βαρίδια των θεών!
@ Π.Λ. 2/9/2010 14:20
02/09/2010 17:16
"Τη θεωρεία της Σχετικότητας, άσχετοι, τη θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και όχι ο Αινστάιν. Ο Ανστάιν ήταν μαθητής του".Δυστυχώς έχεις πέσει θύμα ενός από τους λεγόμενους "αστικούς μύθους" και μάλιστα όχι από τους ιδιαίτερα διαδεδομένους. Δεν ήταν ποτέ δάσκαλος του Αϊνστάιν ο Καραθεοδωρή. Ήσαν δύο επιστήμονες που αλληλογραφούσαν. Και κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την πατρότητα της θεωρίας της σχετικότητας. Φυσικά Αϊνστάιν. Πριν λίγα χρόνια σε αίθουσα του Πανεπιστημίου - με αφορμή την έκδοση βιβλίου γιά τον Καραθεοδωρή - μίλησαν αρκετοί Πανεπιστημιακοί γιά την προσωπικότητα και το έργο του. Τέτοιες υπερβολές δεν ακούστηκαν. Μάλιστα κάποιος είπε ότι ο Αϊνστάιν θεωρούσε "δάσκαλό" του τον Νεύτωνα.
Και καλό θα είναι όταν εκφράζεις άποψη, να λες "έχω ακούσει ότι" κι όχι "Τη θεωρεία της Σχετικότητας, άσχετοι, τη θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και όχι ο Αινστάιν. Ο Ανστάιν ήταν μαθητής του." Γιατί όταν πέσει στο τραπέζι η έγκυρη πληροφόρηση με στοιχεία, τότε η θέση σου γίνεται δύσκολη. Φαίνεται ποιός είναι ο άσχετος.
αθεος
02/09/2010 17:12
ο κοσμας λεει πως ειναι αδιανοητη η υπαρξη ανθρωπου χωρις πιστη σε θεο. προφανως του διαφευγει οτι υπαρχουν καμποσα εκατομυριακια ανθρωπων που δεν πιστευουν, αλλα αντιθετα θεωρουν πως η πιστη θα ταιριαζε μονο σε εναν παπουα... καληνυχτα
προς πετρο
παιζει μια χαρα να υπαρχουν νομοι χωρις νομοθετη! π.χ. οι αγραφοι νομοι μιας κοινωνιας που δε διαμορφωθηκαν απο κανενα συγκεκριμενο προσωπο, αλλα βαθμηδον ως αποτελεσμα συσχετισμου κοινωνικων δυναμεων! καπως ετσι συνεβη και με τους φυσικους νομους που δεν ειναι παρα αποτελεσματα του συσχετισμου των υλικων δυναμεων που κυριαρχουν στη φυση!
αλλα δε θα μου πει κανεις ποιος τον δημιουργησε το θεο;
μηπως -λεω μηπως- απλως η ανθρωπινη φαντασια και αδυναμια εναντι του αγνωστου;
Αποριμενος
02/09/2010 17:12
Και τη βαρύτητα ποιός τη δημιούργησε? Η μήπως είναι το χάος!! οπως λέει η παλαιά διαθήκη.
Σιγάλας Μ.
02/09/2010 17:06
Ξαφνιάζομαι βλέποντας τόσους πιστούς στα σχόλια (το ότι η Ελλάδα είναι κάπως πίσω σε Θρησκευτικά ζητήματα το γνωρίζω καλά, άλλα κάποια σχόλια συναγωνίζονται ύπερσυντηρητικούς Αμερικάνους σε φονταμενταλισμό).

Κατ''αρχήν, εάν κάποιος πιστεύει σε κάποιο συγκεκριμένο δόγμα κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας (Ορθόδοξος Χριστιανισμός, Καθολικισμός, Προτεσταντισμός, Σουνιτικός Μουσουλμανισμός, κ.ο.κ.) θα έλεγα ότι είτε είναι υποκριτής (καθώς διαλέγει να απορρίψει κάποιες θρησκείες και κάποια δόγματα της θρησκείας του παρόλο που και οι άλλες θρησκείες και τα άλλα αυτά δόγματα προσφέρουν το ίδιο ποσό αποδεικτικών στοιχείων για την ισχύ τους, είτε δεν είναι πραγματικός πιστός και απλώς ακολουθεί την θρησκεία του επειδή είναι η θρησκεία τον γονιών του και του κοντινού του περιβάλλοντος χωρίς να έχει βάλει πολύ σκέψη στο τι πιστεύει (και συγνώμη, άλλα άμα μιλάμε για κάτι τόσο σημαντικό όσο η δημιουργία του Σύμπαντος, είναι τελείως λάθος να τοποθετείτε κανείς χωρίς πολύ σκέψη).

Αν από την άλλη κάποιος είναι Ντεϊστής και απλώς πιστεύει σε μία ανώτερη δύναμη, καλύτερα νε μεν από την παραπάνω περίπτωση, άλλα δεν ξεφεύγει το ότι μια Θρησκευτική πίστη απαιτεί ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων, διότι αν υπήρχαν τέτοια στοιχεία δε θα μιλούσαμε για πίστη, αλλά για γνώση. Και αφού δεν υπάρχει γνώση, υπάρχει άγνοια. Αφού λοιπόν δεν γνωρίζουμε, είναι καλύτερο να παραδεχτούμε την άγνοια μας παρά να φτιάχνουμε ιστορίες για μία ανώτερη δύναμη η οποία δημιούργησε τα πάντα και της οποίας η ύπαρξη είναι, αρκετά βολικότατα, αδύνατον να αποδειχθεί.

Έτσι λοιπόν η στάση μου απέναντι σε θρησκευτικά ζητήματα είναι ότι παραδέχομαι την δική μου άγνοια, και αρνούμαι να πιστέψω σε κάτι το οποίο δε μπορεί να αποδειχθεί.

Τέλος, εάν κάποιος χρησιμοποιεί την θρησκεία σαν πηγή έμπνευσης για κάποιον ηθικό κώδικα, από τη μία αυτό είναι καλύτερο από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, από την άλλη υπάρχει η άποψη (την οποία προσωπικά συμμερίζομαι) ότι η θρησκεία δεν είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ηθικών αξιών.
ΚΟΣΜΑΣ
02/09/2010 16:47
Ε και? επειδή είπε μια μ.....α ,σημαίνει πως είναι και νόμος? έγιναν όλα τόσο όμορφα, που δισεκατομμύρια χρόνια τώρα αυτή η αρμονία συνταράσσει και συνεπαίρνει κάθε μυαλό. Τώρα αν μερικοί <<έξυπνοι>> διερωτώνται αν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν στην ύπαρξη θεότητας....θα τους πώ πώς όσο υπάρχει ζων οργανισμός θα πιστεύει σε θεό. Είναι αδιανόητη η ύπαρξη ανθρώπου δίχως πίστη σε θεό. Και οι Παπούα έχουν θεό. @ Nikitas P @ δεν ξέρω αν εσύ....Χύπνησες, αλλά εγ΄[ω Ξύπνησα αγόρι μου
αθεος
02/09/2010 16:43
προς τον πανασχετο και ανοητο Π.Λ., που λεει οτι τη θεωρια της σχετικοτητας τη θεμελιωσε ο καραθεοδωρη και οχι ο αινσταιν που ταχα μου ηταν μαθητης του.
σε παραπεμπω στην ελληνικη βικιπαιδεια στο λημμα για τον καραθεοδωρη, στον τελευταιο εξωτερικο συνδεσμο, το κειμενο του κωνσταντινου μπενα.
για να τελειωνουμε με τον ανοητο και εθνικιστικο λαικισμο γυρω απο το ονομα του σημαντικου κατα τα αλλα καραθεοδωρη: δημιουργος της θεωριας της σχετικοτητας ηταν ο αινσταιν, τελεια και παυλα.
Πετρος
02/09/2010 16:33
Δεν μπορει να υπαρχουν νομοι, χωρις να υπαρχει και ο νομοθετης.
Δεν ειναι δυνατον ενα τεραστιο συμπαν με δις γαλαξιες και ακομη περισσοτερα αστρα να λειτουργει με ακριβεια και ολο αυτο να ωφειλεται στην τυχη.
Σιγουρα Καποιος βρισκεται πισω απο τη δημιουργια και μαλιστα αν δουμε τον τροπο με τον οποιο ειμαστε φτιαγμενοι, δειχνει οτι δεν υπαρχουμε απλα για να ζουμε αλλα για να απολαμβανουμε τη ζωη και να χαιρομαστε με οσα κανουμε.
Πολλοι επιστημονες μπορει να διαφωνουν και να λενε τις θεωριες τους, αλλα μονο θεωριες μας εχουν πει, τιποτα δεν εχουν αποδειξει.
Μπορουν ολοι οι επιστημονες του κοσμου να συγκεντρωθουν σε ενα μερος και με τη γνωση και την σοφια που διαθετουν να φτιαξουν μια φακη; Να κατασκευασουν απο το μηδεν ενα κουνουπι ζωντανο; Να κανουν εναν οργανισμο που να ζει;
Αν αυτοι με ολη τη σοφια τους δεν μπορουν απο νεκρη υλη να κανουν κατι ζωντανο, πως μπορει να γινει αυτο τυχαια;
Ο θεός είναι εφεύρεση του ανθρώπου.
02/09/2010 16:33
Αντρέα μάλλον εσύ είσαι πνευματικά ανάπηρος που πιστεύεις ότι υπάρχει θεός σε αυτόν τον βρωμόκοσμο που ζούμε. Σπούδασε πρώτα όσα έχει σπουδάσει αυτός και μετά μίλα.
αθεος
02/09/2010 16:32
προφανως ο κατωθι ανδρεας ασπρουδας ειναι ευφυεστερος απο τον καθηγητη του καιμπριτζ χοκιν...
το μεγαλο ερωτημα, αν υποθεσουμε πως τους φυσικους νομους τους δημιουργησε ο θεος, οπως υπονοουν ιδιοφυιες τυπου φυσικου και δημητρη πιο κατω, ειναι ποιος δημιουργησε το θεο.
με το να απαιτουμε καποιον -εμμεσα η αμεσα ανθρωπομορφο- δημιουργο που πατα το διακοπτη δεν κανουμε παρα μια τρυπα στο νερο. γιατι δηλαδη να μη σταματα η αναγωγη στο επιπεδο των φυσικων νομων; γιατι να σταματα στο θεο; αμα ειναι ετσι γιατι να μην απαιτει και η δημιουργια του θεου αναλογη εξηγηση;
απλα ερωτηματα που φιλοσοφικα ειναι ξεκαθαρα, αλλα η πλυση εγκεφαλου που εχουμε υποστει απο την οικογενεια, το σχολειο και το ευρυτερο περιβαλλον μας κανουν να μη σκεφτομαστε λογικα.
επιτελους καταλαβετε οτι η χριστιανικη θρησκεια ειναι του ιδιου επιπεδου με το δωδεκαθεο και επιβληθηκε για λογους ιστορικους και πολιτικους. η πραγματικη επιρροη του χριστιανισμου ειναι φθινουσα και ειναι ζητημα χρονου να την υποσκελισει η αλλη μεγαλη -και εξισου απεχθης- θρησκεια, το ισλαμ, το οποιο κρατα πιο πολυ τη συνοχη του λογω της ηθικης αυστηροτητας του και της αμορφωσιας των οπαδων του.
ειναι τυχαιο οτι ελαχιστοι μεγαλοι συγχρονοι φυσικοι και φιλοσοφοι των μεγαλων αγγλοαμερικανικων πανεπιστημιων πιστευουν; ειναι τυχαιο οτι η επιρροη του χριστιανισμου στους ανθρωπους με πραγματικη ευφυια μορφωση και κουλτουρα ειναι μηδαμινη; δε νομιζω... βεβαια εμεις εδω θεωρουμε σπουδαιους διανοουμενους γραφικους νεορθοδοξους τυπου γιανναρα, ραμφου, ζουραρι...
γενικα συνυπογραφω οτι λεει ο νικητας ρ.
cthulhu
02/09/2010 16:22
Δηλαδή για να πεις το αυτονόητο πρέπει να είσαι επιστήμονας επιπέδου Hawking? Λίγη σοβαρότητα παρακαλώ,στο 2010 ζούμε! Αυτό πλέον το ξέρουν και τα μικρά παιδιά ή μάλλον πιο σωστά έτσι γεννιούνται! Όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος αυτές οι ''junk'' πληροφορίες του εγκεφάλου απορρίπτονται... Είναι η φυσική επιλογή... Άντε,πας και πάμε κανένα βήμα παραπάνω,έλεος...
Derpity Derp
02/09/2010 16:16
Και ποιός δημιούργησε τον θεό τότε, Φυσικέ?
σιντελα αρφαραχ
02/09/2010 16:12
Κατι τετοια θεματα καμια φορα σκεφτομαι και αγχωνομαι. Ευτυχως που εχω διπλα μου το Θανο και ξεχνιεμαι.
GOLDEN BOY
02/09/2010 16:05
Και ποιος δημιούργησε τους νόμους της φυσικής;
νοτιος
02/09/2010 16:03
... δηλαδη αποκλειεται η ειναι απιθανο καποια δυναμη, Θεος η οτι αλλο, να ελεγχει την Φυσικη του Κοσμου ???
Νομιζω οτι ειναι πολυ νωρις για την ανθρωπινη "Λογικη" να καταλαβει και να ορισει τον Κοσμο που μας περιβαλλει... βεβαιως θα πρεπει να προσπαθουμε να καταλαβουμε και να μαθουμε, χωρις ομως και να αποκλειουμε !
ANDREAS ASPROUDAS
02/09/2010 15:59
Ο κος Stephen Hawking έιναι πνευματικά ανάπηρος. Η Δημιουργία του Σύμπαντος είναι έργο Του Θεού και αποδεικνύεται καθημερινά με τα μάτια της ψυχής.
...
02/09/2010 15:53
Kαι ποιός δημιούργησε τους Νόμους της Φυσικής;
Φυσικός
02/09/2010 15:21
Και ποιός δημιούργησε τους νόμους της φυσικής,...Στεφανάκο?
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
02/09/2010 15:14
Και οι νόμοι της φυσικής πως δημιουργήθηκαν;
Nikitas P
02/09/2010 15:08
Μα καλα, υπαρχουν ακομα ατομα που πιστευουν στο Θεο?? Χυπνηστεεεεεεεεεε
SKT
02/09/2010 15:07
Θα συναντηθούμε στην κόλαση Stephen..
ΠΠ
02/09/2010 14:38
Στην επιστήμη υπάρχουν εκλαϊκευτές και λαϊκιστές. Και ο χειρότερος λαϊκιστής απ''όλους είναι ο Stephen Hawking.
SPYROS
02/09/2010 14:29
Εγω πιστευω οτι ο Θεος δημιουργησε τους νομους της φυσικης και κατα συνεπεια το Ολον (συμπαν, κλπ). Οπως ειχε πει και ο Αινσταιν ''οταν βλεπεις το τελικο σχεδιο καταλαβαινεις οτι το συμπαν δεν ειναι τυχαιο...''. Απο την αλλη, η εκτιμηση που τρεφω για τον Χωκιν ειναι τοσο μεγαλη που δεχομαι οτι και να πει. Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου (για την δικη μου μιλω).
Απένταρος Δίφραγκος
02/09/2010 14:22
Εμένα απλά μου φαίνεται οτι το σύμπαν = Θεός και απλά μερικοί έχουν ταμπού να το δεχθούν, η θέλουν σώνει και ντε να δεχτούμε οτι όλα είναι μια μηχανή.
Όσο προχωράμε θα μαθαίνουμε και όσο ανακαλύπτουμε θα βρίσκουμε καταπληκτικά πράγματα που θα καταρρίπτουν αυτά που νομίζαμε οτι ξέραμε.
Τον σέβομαι τον Hawking αλλά αν πιστεύει πως ξέρει τα πάντα για το σύμπαν τότε σίγουρα δεν ξέρει πραγματικά τίποτε.
Εκτός αν μας τα γράψατε πάλι όπως σας βολεύει.
δημητρης κωνστας
02/09/2010 14:22
Αμε να δεις αν έρχομαι Steve
M
02/09/2010 14:20
Τι μας λες ρε Hawking; Δηλαδή όλοι αυτοί που από την αρχή της ιστορίας πιστεύουν σε ένα ανώτερο ων είναι βλάκες; Μας λές ότι οι άνθρωποι που έζησαν πριν από 5000 χρόνια δεν ξέραν τι τους γίνετε; Εγώ πιστεύω ότι μου λέει η γιαγιά μου. Ότι η γή είναι επίπεδη και ο ήλιος γυρνάει γύρο της και ότι τα αστέρια είναι φωτάκια στον ουρανό. Τέλος. Αμάν πια.
Δυστηχώς το βιβλίο σου τέτοιοι άνθρωποι θα το διαβάσουν και θα το κρίνουν στον κόμο που ζούμε. Αλλά κουράγιο. Κάποια στιγμή δεν μπορεί. Θα ανέβει το πνευματικό επίπεδο και θα ελευθερωθεί ο ανθρώπινος νους από την σκλαβιά της θρησκείας.
Π.Λ.
02/09/2010 14:20
Τη θεωρεία της Σχετικότητας, άσχετοι, τη θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και όχι ο Αινστάιν. Ο Ανστάιν ήταν μαθητής του.
Τρέλα πουλώωωω
02/09/2010 14:13
Έχει Θεό αυτός ο άνθρωπος ή κι αυτός σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας ήρθε κι έπεσε;;;