Από τους πιο γνωστούς υποβιβασμούς πρωταθλητριών είναι ασφαλώς των Γιουβέντους και Μίλαν. Και στις δύο περιπτώσεις οι δύο ιστορικοί σύλλογοι πλήρωσαν την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.

Το 2006 η Γιούβε κατακτούσε το 29ο σκουντέτο της και το δεύτερο συνεχόμενο. Το ρόστερ της Γηραιάς Κυρίας ήταν ένας γαλαξίας αστέρων. Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ, Καναβάρο, Μπουφόν, Ιμπραΐμοβιτς, Τιράμ.

Λίγο πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου έσκασε το μεγάλο σκάνδαλο, το περίφημο Καλτσιόπολι.

Οι δύο γενικοί μάνατζερ της Γιούβε, ο Λουτσιάνο Μότζι και ο Αντόνιο Τζιράουντο φέρεται ότι επηρέαζαν τις επιλογές των διαιτητών στα ματς της Serie A και πως χειραγωγούσαν ακόμα και τις αποφάσεις των ρέφερι για το σε ποιους αντίπαλους παίκτες θα έδειχναν κάρτες.

Η Γηραιά Κυρία υποβιβάστηκε και της αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι τίτλοι, ενώ οι Καναβάρο, Τιράμ και Ιμπραΐμοβιτς δεν δέχτηκαν να αγωνιστούν στη Β’ κατηγορία. Οταν ρωτήθηκε ο Ντελ Πιέρο αν θα έφευγε κι αυτός, ο σπουδαίος Ιταλός απάντησε: «Ενας πραγματικός τζέντλμαν δεν εγκαταλείπει ποτέ την κυρία του».

Για ανάμειξη σε σκάνδαλο με παράνομο στοιχηματισμό υποβιβάστηκε και η Μίλαν το 1980. Την προηγούμενη σεζόν είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια έχοντας στις τάξεις της για τελευταία φορά τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα. Η σεζόν 1979/1980 άρχισε κανονικά και οι Ροσονέρι κατετάγησαν στην τρίτη θέση. Τον Μάρτιο ωστόσο άρχισε να ξετυλίγεται το σκάνδαλο Totonero με τις Αρχές να προβαίνουν σε δεκάδες συλλήψεις. Εκτός της Μίλαν αναμεμειγμένες ήταν επίσης οι Νάπολι, Λάτσιο, Περούτζια, Μπολόνια και Αβελίνο, αλλά στη Β’ κατηγορία υποβιβάστηκαν μόνο οι Ροσονέρι και οι Λατσιάλι.