Ποιος είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών; Υπολογίζοντας τα έσοδα πρώην και νυν αθλητών από κάθε πηγή, το περιοδικό «Forbes» κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα πως ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο πλέον καλοπληρωμένος. Ο άνθρωπος που νίκησε τη βαρύτητα στο NBA έχει εισπράξει 1,7 δισ. δολάρια, πενήντα εκατομμύρια περισσότερα από τον πρωταθλητή του γκολφ Τάιγκερ Γουντς. Ο πολύς ΛεMπρόν Τζέιμς περιορίζεται στα 640 εκατ. δολάρια, ενώ ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για το 2016 έχει έσοδα 620 εκατ. δολάρια και βρίσκεται μόλις στη 14η θέση της σχετικής λίστας.

Η Ιστορία και ο πληθωρισμός έχουν ωστόσο αντίθεση άποψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου Πίτερ Στρακ οι αρματοδρόμοι της αρχαίας Ρώμης κέρδιζαν πολλά περισσότερα από τους σημερινούς αστέρες του ποδοσφαίρου και του NBA.

Ενας εξ αυτών, ο Γάιος Απουλήιος Διοκλής, ο σπουδαιότερος αρματοδρόμος στον 2ο αιώνα, είχε κερδίσει από τις νίκες στο Circus Maximus το ποσό των 35.863.120 σεστέρτιων το οποίο αντιστοιχεί σε σημερινά 15 δισ. δολάρια!

Ο καθηγητής Στρακ είχε υπολογίσει πως η περιουσία του Διοκλή ήταν αρκετή για να χρηματοδοτήσει όλο τον στρατό της Ρώμης για περισσότερους από δύο μήνες.

Ο Διοκλής καταγόταν από την πόλη Λαμέγκο, στη σημερινή Πορτογαλία. Αρχισε τις αρματοδρομίες σε ηλικία 18 ετών και την πρώτη του νίκη την πέτυχε στην πόλη Γέρδα, τη σημερινή Γέιδα στην Ισπανία.

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα στη Ρώμη, την οποία κατέκτησε με την ικανότητά του στις αρματοδρομίες με τέσσερα άλογα.

Οι κίνδυνοι να χάσουν τη ζωή τους οι αρματοδρόμοι ήταν πολλοί. Ο εξοπλισμός του Διοκλή και των άλλων αθλητών περιοριζόταν σε ένα δερμάτινο κράνος, επικαλαμίδες και μία απλή πανοπλία για το στήθος. Οι γύροι που έπρεπε να κάνουν τα άρματα ήταν επτά και πολλές φορές οι αρματοδρόμοι κατέληγαν νεκροί.

Μέχρι τα 42 του χρόνια ο Διοκλής είχε συμμετάσχει σε 4.257 αγώνες από τους οποίους βγήκε νικητής 1.462 φορές.