Τα πρώτα σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται από τα τέλη Μαΐου όταν υπήρξαν ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι απέρριψαν προτάσεις ελληνικών ομάδων υπό τον φόβο ενός Grexit. Ο ελβετός δεξιός μπακ Μίκαελ Λανγκ ήταν ένας από εκείνους που προτίμησαν την ασφάλεια του ελβετικού φράγκου από την αστάθεια της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και είπε «όχι» στην άκρως δελεαστική πρόταση που του κατέθεσε ο Παναθηναϊκός. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που προσεγγίστηκαν από ελληνικούς συλλόγους αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Το ένιωθαν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι παράγοντες των ΠΑΕ στις προσπάθειες που κατέβαλλαν για να ενισχύσουν το έμψυχο δυναμικό τους.

Το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όσο πλησίαζε πάνω από την Ελλάδα η απειλή της πτώχευσης. Σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που ανέφεραν ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα ολικής ρήξης της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το αδιέξοδο που φάνηκε να προκύπτει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η ορατή πια πιθανότητα για Grexit προκάλεσαν ασφυξία (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε συνέβη σε ολόκληρη την κοινωνία.

Τα νέα για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, οι εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο με τις ουρές στα ATM και τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή δεν άφησαν ανεπηρέαστους ακόμη και ποδοσφαιριστές οι οποίοι λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχαν συμφωνήσει προφορικά να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα. Οι όροι των συμφωνηθέντων άλλαξαν και στο τραπέζι πλέον έπεσαν πάμπολλα αιτήματα για αλλαγή στον τρόπο καταβολής των χρημάτων, για μεγαλύτερες προκαταβολές και όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ΠΑΕ κατακλύστηκαν από αιτήματα μάνατζερ, οι οποίοι ζητούσαν την υπογραφή νέων συμβολαίων που θα διασφάλιζαν στους πελάτες τους ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρωνόμισμα. Υπήρξαν ακόμη και αιτήματα για καταβολή των συμφωνηθέντων όχι από ελληνικές αλλά από τράπεζες του εξωτερικού.

Ενδεικτικές της γενικότερης άρνησης που συναντούν οι ομάδες είναι οι περιπτώσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, που μολονότι είναι οι πιο εύρωστες ελληνικές ΠΑΕ έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν μόλις έναν παίκτη από το εξωτερικό (τον σουηδό γκολκίπερ Ρόμπιν Ολσεν που υπέγραψε στον Δικέφαλο) κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να πείσουν τους υποψήφιους στόχους να επιλέξουν την Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, οι ελληνικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας στην παρούσα φάση, κάτι που δεν είναι υπέρ τους στις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες και τους ατζέντηδες, οι οποίοι αναζητούν ασφαλιστικές δικλίδες.

Υπάρχουν πάντως και οι φωτεινές εξαιρέσεις, καθώς προ εβδομάδων συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο σουπερστάρ Μίκαελ Εσιέν, αλλά και ο Γερμανός Γενς Βέμερ παρά τα σενάρια τρόμου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο αμφότεροι έχουν λάβει τις εγγυήσεις πως ό,τι κι αν συμβεί θα πληρώνονται σε ευρώ και από τράπεζες εκτός Ελλάδας. Κάτι ανάλογο προτάθηκε και στον Ισπανό Σέρχιο Σάντσεθ για να καμφθούν οι ενδοιασμοί του.