Βαριά ήττα γνώρισε ο Παναθηναϊκός στη Μόσχα στον πρώτο αγώνα της σειράς των προημιτελικών με την ΤΣΣΚΑ. Η ρωσική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του παλιού γνώριμου των Πρασίνων,Δημήτρη Ιτούδη, νίκησε τους πρωταθλητές Ελλάδας με 93-66, ένα αποτέλεσμα που μάλλον κολακεύει το συγκρότημα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Η ΤΣΣΚΑ εμφανώς «κατέβασε ταχύτητα» στο δεύτερο μέρος του αγώνα και αυτό επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να κρατήσει τη διαφορά στα πιο προσιτά επίπεδα, της τάξεως των 27 πόντων του τελικού σκορ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έχανε με 56-27, περισσότερο από νταμπλ σκορ, δηλαδή!

Σε αυτό το διάστημα η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν απλώς ένας ευφημισμός. Διότι πολύ απλά δεν υπήρχε – και παράλληλα δημιούργησε ιστορικά αρνητικά ρεκόρ.

Οι 56 πόντοι που δέχτηκε ο ΠΑΟ στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα στη Μόσχα συνιστούν τη χειρότερη αμυντική επίδοση από ομάδα στην εποχή της Ευρωλίγκα, ενώ περισσότερους από τόσους σε ένα ημίχρονο σε ευρωπαϊκό αγώνα, ο ΠΑΟ είχε να δεχθεί από το… μακρινό 1981-82 σε ένα ματς με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα η οποία είχε πετύχει 60 π. – ήταν η ακόμα ρομαντική για το ελληνικό μπάσκετ εποχή που στον ΠΑΟ έπαιζαν μορφές όπως ο Απόστολος Κόντος, ο Δημήτρης Κοκολάκης, ο Κυριάκος Βίδας, ο Τάκης Κορωναίος, ο νεαρός Μέμος Ιωάννου, ο μετέπειτα τηλεσχολιαστήςΚώστας Μπατής,και όχι οι σημερινοί αστέρες που φορούν τη βαριά φανέλα με τα έξι αστέρια των ισάριθμων πρωταθλημάτων Ευρώπης. Ηταν η εποχή του «Τάφου του Ινδού» και όχι των πολυτελών σταδίων και των χρυσοφόρων διοργανώσεων.

Οι 27 πόντοι του τελικού σκορ «γλίτωσαν» πάντως τον ΠΑΟ από τη βαρύτερη ήττα του στην εποχή της Ευρωλίγκα. Είναι το -30 στο περυσινό 74-44, συμπτωματικά (ή όχι) πάλι από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

To παιχνίδι δεν αντέχει κριτικής. Οι παίκτες του Ιτούδη πήραν από πολύ νωρίς τα ηνία στο σκορ και δεν τα άφησε ποτέ. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι Πράσινοι έχαναν 29-21, αλλά η καταστροφή ήρθε στο δεύτερο δεκάλεπτο, διάστημα κατά το οποίο η ΤΣΣΚΑ πέτυχε 27 πόντους ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις έξι!

Ενδεικτικό του καθολικού μπλακ άουτ του Παναθηναϊκού είναι και το γεγονός ότι ο εμβληματικός αρχηγός του, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, τελείωσε το ματς χωρίς να πετύχει ούτε έναν πόντο, αρκούμενος σε τρεις ασίστ στα 19 λεπτά που αγωνίστηκε. Ηταν η 11η φορά που ο Διαμαντίδης δεν σκόραρε σε ματς Ευρωλίγκα, συμπτωματικά (ή όχι) η πέμπτη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τώρα οι Πράσινοι ελπίζουν να μεταμορφωθούν σε 48 ώρες και σε μια δεύτερη ευκαιρία για να φέρουν τη σειρά στο 1-1 στο ματς της Πέμπτης (20:00).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Μπούλτο (Ισπανία), Περούγα (Ισπανία)

Τα δεκάλεπτα: 29-21, 56-27, 77-42, 93-66

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 7 (1), Τεόντοσιτς 18 (4), Νίκολς 13 (3), Τζάκσον 7 (1), Μαρκοϊσβίλι 13 (3), Κορόμπκοφ 4, Γουίμς 2, Βοροντσέβιτς 7 (1), Καούν 6, Κριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 12 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 4 (1), Γιάνκοβιτς 7 (2), Φώτσης 3 (1), Νέλσον 2, Παππάς 16 (2), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης, Γκιστ 14 (1), Μπατίστα 8, Μπλουμς, Λούντζης 2.