Την Τρίτη συμπληρώνονται 25 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Στις 15 Απριλίου 1989 στην εξέδρα Λέπινγκ Λέιν του γηπέδου Χίλσμπορο στο Σέφιλντ, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, έχασαν τη ζωή τους, μετά από σοβαρά λάθη και αψυχολόγητες ενέργειες του αρχηγού της αστυνομικής δύναμης.

Ολα έγιναν όταν από λάθος της αστυνομίας εισήλθαν υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ, στην εξέδρα Λέπινγκ Λέιν. Ετσι δημιουργήθηκε τρομερή πίεση σε αυτούς που είχαν μπει πρώτοι στην εξέδρα. Κάποιοι, πρόλαβαν και μπήκαν στο γήπεδο. Αλλοι όμως, όχι.

Τα θύματα της τραγωδίας, δικαιώθηκαν 23 χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, όταν το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησε την υπόθεση απέδωσε την ευθύνη στα λάθη της αστυνομίας. Μάλιστα, και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι χρειάστηκαν 23 χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θυμίζουμε, ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν χαρακτηριστεί χούλιγκαν και οι αστυνομικές αρχές είχαν αποδώσει σε αυτούς την ευθύνη για την τραγωδία, διοχετεύοντας μάλιστα ψευδείς πληροφορίες στον Τύπο.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο, τιμάει λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο τους 96 οπαδούς που έχασαν τη ζωή τους στις 15 Απριλίου 1989 στο Χίλσμπορο.

Οι αναμετρήσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες και στον ημιτελικό του Κυπέλλου το Σάββατο, άρχισαν επτά λεπτά αργότερα ως έναν μικρό φόρο τιμής στα θύματα. Τα έξι λεπτά συμβολίζουν τον χρόνο, στον οποίο διακόπηκε η αναμέτρηση και σε αυτό προστέθηκε ένα ακόμα λεπτό σιγής.

Κι ακόμα, στο Γουέμπλεϊ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στη Γουίγκαν και την Αρσεναλ, υπήρχαν 96 κενές θέσεις και σε κάθε μία ένα κασκόλ της Λίβερπουλ. Στην εξέδρα του Χίλσμπορο όπου η τοπική Σέφιλντ Γουένσντεϊ υποδέχτηκε την Μπλάκμπερν για την Τσάμπιονσιπ (Β’ κατηγορία), σε κάθε μία από τις 96 λευκές κενές θέσεις υπήρχε ένα τριαντάφυλλο και μία κάρτα με το όνομα του θύματος.