Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δημιούργησαν κοινό μέτωπο και προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια κατά της Super League, ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, περί δυσφημιστικής πράξης από οποιονδήποτε συνδέεται με ΠΑΕ. Δηλαδή, ζητούν ακυρωθεί η απόφαση που έβαζε «φίμωτρο» στις ομάδες, αλλά και στα Μέσα τα οποία συνδέονται με ιδιοκτήτες συλλόγων.

Η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 28.11.2013, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους Αθηνάς Μπαλωμένου και Αλέξανδρου Λυκουρέζου αντιστοίχως, αγωγή ακυρώσεως κατά αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης της Super League που έλαβε χώρα στις 29.10.2013.

Με την εν λόγω απόφαση τροποποιείται το καταστατικό της Super League με την προσθήκη ειδικής πειθαρχικής διάταξης, η οποία με εντελώς αυθαίρετο τρόπο επιβάλλει χρηματική πειθαρχική ποινή σε βάρος ΠΑΕ, σε περίπτωση που η ίδια ή οποιοδήποτε πρόσωπο συνδεόμενο με αυτή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προβαίνει σε δυσφημιστική ή απαξιωτική πράξη σε βάρος της Super League, εφόσον έτσι κρίνει το Διοικητικό Συμβούλιό της.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το Δ.Σ. της Super League, κρίνει ότι κάποιο πρόσωπο συνδέεται με ΠΑΕ – μέλος της, χωρίς η σύνδεση αυτή να στηρίζεται απαραίτητα στο νόμο, θα μπορεί να «βαφτίζει» την όποια πράξη του προσώπου αυτού ως απαξιωτική, προκειμένου να επιβάλει στην ΠΑΕ δυσανάλογη χρηματική ποινή, αλλά και περιορισμούς που αφορούν στη συμμετοχή της διωκόμενης ΠΑΕ στο Πρωτάθλημα, ή στην απόκτηση ποδοσφαιριστών.

Η διάταξη αυτή αντιτίθεται κατάφωρα στο νόμο και το καταστατικό, θέτει σε κίνδυνο το κύρος της διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και το καθήκον πίστεως και αλληλεγγύης εντός του συνεταιρισμού».

Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, στρέφεται και κατά της ΕΠΟ η οποία θα πρέπει να εγκρίνει αυτή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Super League. Η ημερομηνία εκδίκασης της αγωγής ορίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Σύμφωνα πάντως με το άρθρο 35, παράγραφος 2 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, που αφορά προσφυγή σε πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο, «ομάδα που ασκεί προσφυγή αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει, με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της ΕΠΟ, από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση».

Ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, σχολιάζοντας το θέμα στον Sentra FM, υποστήριξε:

«Με αιφνιδίασε η στάση του ΠΑΟΚ και το είπα και στον κ. Βρύζα ο οποίος επικοινώνησε μαζί για να με ενημερώσει για την αγωγή. Απορώ γιατί οι δύο ΠΑΕ δεν έκαναν προσφυγή στο αρμόδιο διαιτητικό όργανο το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο με 7μελή σύνθεση. Κοινή διαπίστωση όλων στον Συνεταιρισμό είναι πως πρέπει να γίνει περιφρούρηση του προϊόντος επειδή πολλές φορές υπάρχουν δυσφημιστικά και απαξιωτικά σχόλια σε βάρος των δύο βασικών χορηγών, της NOVA και του ΟΠΑΠ Α.Ε».

Ο κ Μώραλης είπε επίσης: «Δε νομίζω πως υπάρχει δημιουργία κάποιου «μπλοκ» μετά την κίνηση του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Σας θυμίζω πως πριν λίγο καιρό ο ΠΑΟΚ καταδίκασε την πρακτική του Σκάι».