Ούτε κατά παραγγελία να ήταν για την Ελλάδα η χθεσινή κλήρωση των μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Το… απαλό χέρι του παλαίμαχου διεθνούς Ελβετού Αλεξάντερ Φράι, αφού πρώτα έστειλε τη Γαλλία και τη Σουηδία, τις πιο ισχυρές από τις υποψήφιες αντιπάλους, να αναμετρηθούν με την Ουκρανία και την Πορτογαλία αντιστοίχως, εν συνεχεία επέλεξε τη Ρουμανία ως αντίπαλο της χώρας μας, προκαλώντας χαμόγελα στις τάξεις της γαλανόλευκης.

«Αφού αποφύγαμε τη Γαλλία, καλά είμαστε», δήλωσε ανακουφισμένος ο έμπειρος διεθνής χαφ Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος συμπλήρωσε αναφορικά με τη διαδικασία των μπαράζ ότι «όλα είναι μια ζαριά και οι πιθανότητες 50-50», ενώ ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Καραγκούνης σχολίασε: «Στα μπαράζ πρέπει να είσαι 100% προετοιμασμένος σωματικά και πνευματικά για να πετύχεις. Ειδάλλως, δεν έχεις καμία τύχη».

Η Ελλάδα, που αρχικά θα υποδεχτεί τους Ρουμάνους στο Γ. Καραϊσκάκης στις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία θα δώσει τη ρεβάνς στις 19/11 στην Αρένα Νατσιονάλα του Βουκουρεστίου, «έχει αποδείξει ότι ξέρει τον τρόπο για να ξεπερνάει τις δυσκολίες», ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων Τάκης Φύσσας, (προφανώς) ενθυμούμενος την πρόκριση στο τελευταίο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010, όταν και πάλι μέσω των μπαράζ η χώρα μας απέκλεισε την Ουκρανία. Οσο για τον πάντοτε μετρημένο ομοσπονδιακό τεχνικό Φερνάντο Σάντος; Απλά επανέλαβε την πίστη που έχει στους έλληνες διεθνείς: «Πιστεύω στους ποδοσφαιριστές μου, που πάντοτε παίζουν με πάθος και ανταγωνιστικότητα σε τέτοιους αγώνες».

Μολονότι πάντως στην ελληνική πλευρά κράτησαν χαμηλούς τόνους, δεν συνέβη το ίδιο και με τους Ρουμάνους που πανηγύρισαν. «Ουφ! Είναι ό,τι ακριβώς θέλαμε. Είχαμε πιθανότητες να κληρωθούμε με πιο καταρτισμένες ομάδες και τις αποφύγαμε», σχολίασε το μεγάλο αστέρι τους Τσιπριάν Μαρικά, ο οποίος όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι Ελληνες». Ακόμη πιο αιρετική ήταν η άποψη του ρουμάνου άλλοτε ομοσπονδιακού τεχνικού της Ελλάδας Ανχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος είπε: «Τα παιχνίδια με την Ελλάδα θα είναι ελαφρώς πιο δύσκολα από το να αντιμετωπίζεις την Εσθονία και θα είμαστε πραγματικά ανόητοι αν δεν τα καταφέρουμε». Εξίσου υποτιμητική άποψη εξέφρασε και ο σπουδαίος ρουμάνος άσος του παρελθόντος Γκεόργκι Ποπέσκου, λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι η ομάδα που θέλαμε όλοι. Αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε στο Μουντιάλ, πρέπει να τους περάσουμε. Αλλιώς δεν αξίζει να πάμε». Ο Λάζλο Μπόλονι, αντίθετα στις αλαζονικές φωνές, προσγειώνει τους συμπατριώτες του: Δεν πρέπει να πανηγυρίζετε, η Ελλάδα είναι καλή και σκληρή ομάδα.

Αντιθέτως, ο ομο-σπονδιακός τεχνικός της ρουμανικής ομάδας Βίκτορ Πιτούρκα παρέμεινε προσγειωμένος σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Είναι καλά οργανωμένη και παίζει δυναμικά. Δεν είμαστε εμείς το φαβορί». Προηγουμένως πάντως, είπε αστειευόμενος προς τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν γιατί, όπως εξήγησε, «θα βάλω έξι με επτά γκολ»…

Ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ και μέλος της εθνικής ομάδας Κοστίν Λάζαρ δήλωσε πικραμένος, εξηγώντας ότι «ήθελα και οι δύο ομάδες να πάνε στο Μουντιάλ», ενώ ο έτερος της ρουμανικής παροικίας στην Ελλάδα Ντορίν Γκοϊάν, που αγωνίζεται στον Αστέρα Τρίπολης, εκθείασε τους Μήτρογλου, Σαμαρά και Σαλπιγγίδη.

Η Ρουμανία πάντως κάθε άλλο παρά ευχάριστες αναμνήσεις φέρνει στο ελληνικό κοινό, καθώς ουδέποτε έχει ηττηθεί από τη «γαλανόλευκη» σε σύνολο 15 επίσημων αναμετρήσεων. Μάλιστα προ 44 ετών, στέρησε από τη χώρα μας τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του Μεξικού το ΄70 με μια ισοπαλία (1-1) στο Βουκουρέστι στις 16 Νοεμβρίου 1969, ενώ ίδια εποχή προ διετίας (στις 15 Νοεμβρίου 2011) είχε νικήσει 3-1 την Ελλάδα σε φιλική αναμέτρηση στην Αυστρία σπάζοντας ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 17 αγώνων των διεθνών μας…