Η ώρα των διακοπών πλησιάζει, το ίδιο και ο καιρός να αποχωριστούμε –έστω για λίγο –τις συνήθειες της καθημερινής μας ζωής. Οχι, όμως, όλες: στους ψηφιακούς μας καιρούς, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και από τον τόπο των διακοπών μας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες παίρνουν… μαζί στις διακοπές τους το Ιντερνετ, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές ή ακόμη και δωρεάν.

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προσφέρουν πακέτα πρόσβασης για όλα τα βαλάντια. Βασικά, κριτήρια επιλογής του σωστού πακέτου είναι ο χρόνος που θα χρειαστείτε το Ιντερνετ και ο όγκος δεδομένων που θα καταναλώσετε. Αλλο πρόγραμμα θα επιλέξει ο χρήστης που θέλει να μπαίνει στο Ιντερνετ λίγα λεπτά την ημέρα και άλλο εκείνος που θέλει να σερφάρει με τις ώρες. Αντίστοιχα, άλλες είναι οι απαιτήσεις ενός συνδρομητή που κάνει μόνο βασική χρήση του Ιντερνετ (π.χ., facebook και e-mail) και διαφορετικές ενός χρήστη που κατεβάζει ταινίες και τραγούδια.

Επίσης, καλό είναι να μάθετε αν υπάρχει κάλυψη 3G στις περιοχές που θα επισκεφθείτε. Αν όχι, τότε το πακέτο που έχετε αγοράσει είναι οριακά χρήσιμο, μια και με τα δίκτυα δεύτερης γενιάς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι άθλος.

Καθοριστικός παράγοντας επίσης για την επιλογή πακέτου Ιντερνετ είναι το είδος και η διάρκεια της χρήσης που σκοπεύετε να κάνετε. Λόγου χάρη, αν σκοπεύετε να κάνετε μέση χρήση για 15 ημέρες, σας συμφέρει να αγοράσετε Ιντερνετ με κάρτα. Αντίθετα, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε συχνά το Διαδίκτυο και να κατεβάζετε μεγάλο όγκο δεδομένων, τότε πρέπει να αναζητήσετε το κατάλληλο πρόγραμμα συμβολαίου.

Το «N-Digital» παρουσιάζει το «πανόραμα» –και το κόστος –των πακέτων mobile Internet για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

n Η Cosmote διαθέτει τα προγράμματα Cosmote Internet on the Go, με μηνιαίο πάγιο που κυμαίνεται από 5 έως 35 ευρώ (όγκος δεδομένων από 100 ΜΒ έως 20 GB), και τα προγράμματα Cosmote Internet on the Go με Κάρτα: το SIM Pack (με κάρτα SIM) κοστίζει 20 ευρώ, το Full Pack 50 ευρώ και το 4G Full Pack (με κάρτα SIM και USB stick modem) κοστίζει 99 ευρώ.

n Η Vodafone προσφέρει τα προγράμματα Vodafone Internet 4Sharing, με μηνιαίο πάγιο που κυμαίνεται από 10 έως 35 ευρώ (όγκος δεδομένων από 750 ΜΒ έως 20 GB), και τα προγράμματα Vodafone ΚαρτοInternet: το πακέτο σύνδεσης (με κάρτα SIM) κοστίζει 20 ευρώ και το πακέτο σύνδεσης και USB stick (με κάρτα SIM και USB stick modem) κοστίζει 50 ευρώ.

n Η Wind διαθέτει το πρόγραμμα WIND Mobile Broadband με μηνιαίο πάγιο 24,9 ευρώ (όγκος δεδομένων 30 GB) και τα προγράμματα WIND Mobile Broadband με Κάρτα: το πακέτο σύνδεσης με USB stick (με κάρτα SIM και USB stick modem) κοστίζει 29,9 ευρώ και το πακέτο σύνδεσης χωρίς USB stick (με κάρτα SIM) κοστίζει 14,90 ευρώ.

Η πιο πρακτική λύση για Ιντερνετ στις διακοπές είναι το κινητό τηλέφωνο, ιδίως για όσους διαθέτουν τα λεγόμενα έξυπνα κινητά (smartphones), που είναι σχεδιασμένα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Για μεγαλύτερη άνεση, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να σερφάρει για αρκετό χρόνο, η καλύτερη λύση είναι το laptop ή το netbook. Οπου υπάρχει δυνατότητα, προτιμήστε τα δωρεάν Wi-Fi spots που προσφέρουν απεριόριστη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ασύρματο Ιντερνετ μπορείτε να βρείτε και σε πολλά ξενοδοχεία.

Χρειάζεται όμως προσοχή, διότι κάποια από αυτά χρεώνουν την πρόσβαση και μάλιστα πολύ ακριβά (ακόμη και 20 ευρώ την ημέρα). Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τα δίκτυα 3G της κινητής τηλεφωνίας, εφόσον διασφαλίσετε ότι στον τόπο των διακοπών σας υπάρχει κάλυψη.

e-πρόσβαση

Αν θέλετε να χαρείτε το κινητό σας και τις εφαρμογές του στις διακοπές, εξασφαλίστε ότι εκεί που θα βρίσκεστε υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας τρίτης γενιάς ή τουλάχιστον Wi-Fi στο ξενοδοχείο. Αλλιώς προετοιμαστείτε για ταλαιπωρία και εκνευρισμό μέχρι να «κατέβουν» τα δεδομένα από το Internet.